Prevenirea infectiilor in cabinetul stomatologic

Cabinetul dentar reprezintă un loc cu risc crescut de transmitere a bolilor. De aceea, controlul infecţiilor în cabinetul dentar este una dintre cele mai importante probleme ce trebuie luată în considerare. Implementarea unor proceduri realistice de control al infecţiilor implică colaborarea întregii echipe dintr-un cabinet dentar.

Există anumite precauţii universale care reprezintă pentru medicul dentist punctul de plecare în controlul infecţiilor în cabinetul dentar. Acestea sunt următoarele :
• Se pleacă întotdeauna de la premisa că toţi pacienţii sunt purtători ai unei boli infecţioase
• Fiecărui pacient îi este aplicat acelaşi protocol de control strict al infecţiei
• Orice loc de muncă trebuie să fie sigur şi ferit de riscuri atât pentru personal, cât şi pentru pacient
• Trebuie întotdeauna folosite îmbrăcăminte şi echipament de protecţie

Un istoric medical al pacientului trebuie realizat pentru toţi pacienţii care se află la prima vizită. Acesta trebuie reactualizat în mod regular. Chestionarul medical şi discuţia cu pacientul nu trebuie să lipsească din protocolul normal al cabinetului. În cazul descoperirii unui pacient cu infecţie trebuie urmat un protocol de control prestabilit. Este lipsit de etică refuzarea unui pacient infectat pentru a evita expunerea medicului.

Se evită contaminarea mănuşilor, a instrumentelor, dispozitivelor şi materialelor în timpul tratamentului prin atingerea feţei, a măştii, butoanelor, lămpii, mouseului, mânuirea fişelor dentare etc. Instrumentarul mic (freze) trebuie să fie manipulat cu ajutorul unei pense sterile de serviciu. Pensa trebuie păstrată într-o zonă curată pe măsuţa asistentei. Se recomandă de asemenea folosirea aspiratorului chirurgical şi a digii pentru a evita împrăștierea de salivă sau aerosoli.

Toate articolele care pleacă sau vin de la laboratorul de tehnică dentară trebuie decontaminate pentru a proteja tehnicianul de laborator şi, respectiv, pacientul. Amprentele trebuie clătite cu apă şi dezinfectate. Dezinfectarea se poate realiza cu soluţii pe bază de glutaraldehidă, iodoform, compuşi de clor sau fenoli. Protezele fixe sau mobilizabile de asemenea trebuie dezinfectate. Mesele de lucru se dezinfectează după fiecare utilizare. Articolele contaminate trebuie trimise la laborator cu etichetă roşie.

Decontaminarea cabinetului se realizează prin:
• Spălare – trebuie îndepărtate toate resturile şi microorganismele
• Dezinfecţie – distrugerea chimică a microorganismelor

Sterilizarea instrumentarului se realizează prin căldură, cu ajutorul unor aparate speciale. Sterilizarea se poate realiza prin căldură uscată, la 170°C, timp de 60 de minute, aparatul folosit fiind pupinelul, sau prin căldură umedă, la 121°C, timp de 15 minute, cu ajutorul autoclavului.

Spălatul pe mâini este obligatoriu să se realizeze la începutul zilei, după fiecare pacient şi la sfârşitul zilei. Înainte şi după fiecare intervenţie medicul îşi va spăla mâinile cu apă curentă şi săpun, prin două săpuniri consecutive, timp de minimum 15 secunde. În anumite situaţii, spălarea este completată cu dezinfecţia mâinilor. Ştergerea mâinilor se realizează cu prosoape de hârtie, de unică folosinţă. De asemenea este recomandat ca medicul să nu poarte bijuterii în cabinet şi să aibă unghiile tăiate şi îngrijite.

Protejarea echipei operatorii este obligatorie. Ea se realizează în primul rând prin utilizarea unui echipament de protecţie adecvat, dar şi prin imunizarea personalului, personalul medical fiind expus la o mare varietate de boli.

Barierele fizice între pacienţi şi echipa operatorie reprezintă o bună modalitate de protecţie împotriva bolilor contagioase. Aceste bariere sunt denumite general – echipament de protecţie – si se referă la :
• Îmbracăminte
• Ochelari
• Măşti faciale
• Mănuşi

Echipamentul medical de protecţie se poate realiza dintr-o varietate de materiale. În alegerea lor însă trebuie să se ţină cont de faptul că trebuie să reziste la spălare unei temperaturi de peste 60°C, temperatură la care sunt distruse virusurile din sânge, inclusiv HIV. Îmbrăcămintea trebuie spălată la cabinet şi nu acasă împreună cu restul de haine.

La intrarea în cabinet se schimbă în totalitate îmbrăcămintea de stradă cu cea de cabinet. Îmbrăcămintea de protecţie nu se poartă în afara cabinetului medical şi trebuie schimbată cel putin o dată pe zi. Este recomandat ca îmbrăcămintea de protecţie să nu fie strâmtă, să fie lejeră şi să permit exacutarea lejeră a mişcărilor şi să fie de preferat dintr-un material subţire.

Ochelarii de protecţie trebuie purtaţi de fiecare dată când există riscul de stropire cu salivă din gura pacientului în timpul tratamentului, aceştia reprezintând bariera fizică pentru ochi. De asemenea, ochelarii împiedicând frecatul la ochi împiedică riscul contaminării directe a ochilor. Ochelarii de protecţie sunt obligatorii în cazul unor manopere ca uitlizarea pieselor de mână şi a seringii fără aspiraţie, în timpul detartrajelor, în cazul îndepărtării unor coroane sau restaurări şi în timpul lustruirilor, finisărilor şi periajelor dentare.

În cazul anumitor manopere stomatologice în care există riscul împroşcării accidentale a pacientului, şi acestuia trebuie să i se ofere ochelari sau dispoziţive de protecţie pentru ochi. Ochelarii este recomandat să fie uşori, întotdeauna curaţi, pe măsura medicului şi este de preferat să prezinte lentile de mărire.

Ca şi ochelarii de protecţie, măştile faciale reprezintă o barieră fizică împotriva răspândirii microorganismelor pe mucoasele expuse. În plus ele oferă un filtru împotriva microorganismelor răspândite sub formă de aerosoli de către piesele de mână, aparatul de detartraj sau aspirator. Măştile trebuie schimbate după fiecare pacient, iar în cazul unor proceduri mai lungi trebuie schimbate pentru a-şi menţine eficienţa de filtru, deoarece aceasta este deteriorată de umiditatea respiraţiei.

Mănuşile protejează medicul şi personalul auxiliar de infestarea mâinilor cu microorganisme prin existenţa unor mici zgârieturi, tăieturi sau alte leziuni superficiale la nivelul mâinilor. De asemenea protejează şi pacientul de microorganismele ce se pot găsi pe mâinile personalului medical. Este recomandată utilizarea mânuşilor în realizarea oricărei manopere stomatologice.

Toate aceste proceduri au ca și scop evitarea contaminării pacientului, a medicului si a personalului auxiliar.

www.dentaldesign.ro
www.drfondrea.ro

Etichete
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale

Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru un nou corp de clădire pentru unitatea medicală.  Acesta va include un centru de neuro-radiologie intervențională, unul de chirurgie endovasculară periferică, un centru de cardiologie intervențională, o unitate specializată pentru pacienții cu accident vascular cerebral, un centru de traumă, o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Nu ruşii, ci PNL din bani publici a finanţat campania electorală a lui “Mesia”. Implicată, firma care l-a consultat pe Nicolae Robu la alegerile locale

Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu! Jurnaliştii de la Snoop au scris că ANAF a încheiat în aceste zile un control care a concluzionat că acțiunea de campanie “Echilibru și Verticalitate”, de pe pe TikTok, a fost plătită din bani publici via Partidul Național Liberal. CSAT...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu ruşii, ci PNL din bani publici a finanţat campania electorală a lui “Mesia”. Implicată, firma care l-a consultat pe Nicolae Robu la alegerile locale
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Campioana din Cluj a tremurat până în ultima secundă pentru victorie, în faţa unei Timişoare renăscută în ultimul sfert

Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de gală contra campioanei UBR Cluj, care va rămâne ceva timp în memoria suporterilor. Şi asta pentru că trupa viola a fost foarte aproape de o victorie imensă şi o mare surpriză. După cum a început partida, se părea că gruparea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Campioana din Cluj a tremurat până în ultima secundă pentru victorie, în faţa unei Timişoare renăscută în ultimul sfert
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Accident fără victime, dar cu pagube şi multe surprize… neplăcute

Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă mai multe nereguli. Un bărbat în vârstă de 53 de ani a condus un autoturism pe DJ 591 dinspre Sânmihaiu Român spre Utvin, iar la un moment dat aflându-se în efectuarea unei depășiri ar fi intrat în coliziune cu un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Accident fără victime, dar cu pagube şi multe surprize… neplăcute
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Prețurile la serviciile de apă și canal rămân neschimbate anul viitor la Timișoara

Tarifele practicate la Timișoara pentru prestarea serviciilor de apă și canal sunt sub media europeană și scumpiri semnificative nu sunt previzionate în următorii ani. De la 1 ianuarie vor intra în vigoare prețuri noi la serviciile Aquatim, dar și așa prețurile nu vor afecta semnificativ bugetul famiiilor. La nivel european, cheltuielile realizate pentru apă și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prețurile la serviciile de apă și canal rămân neschimbate anul viitor la Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de gală contra campioanei UBR Cluj, care va rămâne ceva timp în memoria suporterilor. Şi asta pentru că trupa viola a fost foarte aproape de o victorie imensă şi o mare surpriză. După cum a început partida, se părea că gruparea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Campioana din Cluj a tremurat până în ultima secundă pentru victorie, în faţa unei Timişoare renăscută în ultimul sfert
Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru un nou corp de clădire pentru unitatea medicală.  Acesta va include un centru de neuro-radiologie intervențională, unul de chirurgie endovasculară periferică, un centru de cardiologie intervențională, o unitate specializată pentru pacienții cu accident vascular cerebral, un centru de traumă, o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale
Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu! Jurnaliştii de la Snoop au scris că ANAF a încheiat în aceste zile un control care a concluzionat că acțiunea de campanie “Echilibru și Verticalitate”, de pe pe TikTok, a fost plătită din bani publici via Partidul Național Liberal. CSAT...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu ruşii, ci PNL din bani publici a finanţat campania electorală a lui “Mesia”. Implicată, firma care l-a consultat pe Nicolae Robu la alegerile locale
La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul taxelor locale căzut la vot, deja ar fi început consultări pentru a stabili un acord politic pentru susținerea la o nouă votare, într-o variantă … adaptată, a proiectului. Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, spune că a purtat deja discuții cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis anunță discuții cu Dominic Fritz pe tema impozitelor locale. Solicitarea: reducerea treptată a impozitării, an de an
Primăria Timișoara scanează din aer, folosind inteligența artificială, cimitirele din Timișoara. Deși i s-a transmis că locurile de veci sunt 99 la sută ocupate în oraș, primarul Dominic Fritz nu e ferm convins că e așa, în concluzie a comandat un studiu high-tech pentru a se lămuri problema. Fost viceprimar al Timișoarei, Cosmin Tabără a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara scanează din aer, cu inteligența artificială, cimitirele din Timișoara
Imagini care pot provoca un şoc emoţional! Un TIR în flăcări, chiar dacă la ora imortalizării acestor fotografii, în jur de 17.45, în Timişoara plouă torenţial. TIR-ul se află pe strada Grigore Alexandrescu, aproape de Calea Aradului. Cauza probabilă a incendiului este un scurtcircuit şi din fericire nu există victime, şoferul ieşind repede din TIR....
Citeşte tot articolul Citeste articolul TIR în flăcări pe Calea Aradului! Ce s-a întâmplat/FOTO
Primarul Dominic Fritz a declarat că intenţionează să discute cu toţi liderii politici ai partidelor care sunt reaprezentate în Consiliul Local, pentru a găsi o soluţie la proiectul privind taxele şi impozitele pentru anul 2025. Proiectul va intra din nou pe masa consilierilor locali luni, 23 decembrie, după ce joi a căzut la vot. Proiectul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Fritz vrea să discute cu liderii politici soluţii pentru trecerea proiectului privind noile taxe şi impozite
La momentul nepotrivit în locul nepotrivit. Un bărbat în vârstă de 65 de ani, a condus un autoturism pe DJ 681 dinspre Gladna Montană spre Drăgșinești, iar la un moment dat a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a ieșit înafara părții carosabile, răsturnându-se. În urma impactului a rezultat decesul unui pasager din autoturism,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A murit nevinovat într-un accident pe care nu l-a provocat
Top