Omul de afaceri Georgică Cornu a lăsat o gaură de cinci milioane de lei la Sibiu. Firma sa ar fi trebuit să realizeze, până în aprilie, o stație de sortare a deșeurilor. N-a construit însă nimic, iar afacerile lui sunt pe butuci.
Un proiect care ar aduce investiţii de 46 de milioane de lei, fără TVA, pentru gestionarea deşeurilor în întreg judeţul Sibiu este aproape gata. Nimic nu va însă funcțional, pentru că firma lui Georgică Cornu nu a executat stația de sortare și pe cea de compost. Acestea ar fi trebuit inaugurate în luna aprilie.
În loc de deschideri festive, șefii Consiliului Județean Sibiu numără pagubele. Principala firmă angajată să execute lucrările, Confort SA, a intrat în insolvenţă, blocând investiția. Nu înainte de a încasa în avans cinci milioane de lei de la fosta conducere a Consiliului Judeţean Sibiu, beneficiarul proiectului.
Pe lângă acești bani, fosta conducere a CJ Sibiu a aprobat şi ipotecarea contractului. „Solicitarea a venit din partea lor. S-a constatat că era legală o astfel de decizie”, afirmă Martin Bottesch, fostul preşedinte al CJ Sibiu. „Există scrisorile de garanţie de bună execuţie, din care se poate recupera orice eventuală pagubă. Este posibil să apară deficienţe, dar acestea vor fi remediate pe cheltuiala noastră, a executantului”, promitea, la semnarea contractului, Georgică Cornu.
Acum, cu gropi pline de apă, în loc de construcții și utilaje pe teren, conducerea CJ Sibiu are două variante: fie să rezilieze contractul şi să organizeze o nouă licitaţie, fie să continue cu timişorenii. Niciuna nu e viabilă. În prima variantă, dacă anul acesta nu se va angaja un nou constructor, banii trebuie returnaţi integral Uniunii Europene.
Ca și cum n-ar fi fost de ajuns, CJ Sibiu a fost și penalizat pentru felul în care a organizat licitația. Actualii lideri ai județului spun că instituția a fost sancționată de autoritatea de management de la Ministerul Mediului cu o corecţie de 2,3 milioane de lei, pentru că nu a atribuit lucrarea celei mai ieftine oferte.
Comentarii prin facebook