Episcopul vicar Paisie Lugojanul va fi cercetat pentru şantaj de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, împreună cu preoții și contabila care se ocupau de proiectul centrelor educaționale. Întreaga operațiune era atent lucrată, cu nume de cod pentru încasarea banilor și amenințări voalate cu datul afară, pentru cei care îndrăzneau să nu se supună.
Paisie a refuzat să apară în faţa procurorilor DNA, apelând la o chichiţă notarială, dar procesul merge mai departe. Magistraţii Parchetului de pe lângă Curtea de apel Timişoara vor constata ceea ce procurorii DNA au subliniat în motivarea deciziei: fețele bisericești au furat bani europeni apelând la un şantaj ordinar. Din cauza faptelor preoților, cinci centre educaţionale gestionate de Arhiepiscopia Timişoarei (Timişoara, Lugoj, Făget, Deta, Sânnicolau Mare), dar și alte unități din țară au fost închise.
Arhiepiscopia a cerut, lunar, între 300 şi 500 de lei de la fiecare angajat al centrelor, drept „donație”. După închiderea centrelor, oamenii și-au primit banii înapoi. August 2011 a fost ultima lună în care copiii din centrele educaţionale timișene au primit bursă din fonduri europene. În 11 luni, preoții au luat 137.500 de lei din banii a 125 de copii amărâţi. În plus, i-au lăsat și fără mâncare: proiectul prevedea două mese pe zi, dar s-a mâncat o singură dată. Au fost furate nu mai puțin de 41.000 de porții de mâncare.
Procurorii DNA au descoperit că aşa-zisele donaţii erau plătite pe diverse nume de cod. „Din declaraţiile membrilor echipei de implementare cărora li s-a impus să doneze lunar o cotă parte din salariu (…) rezultă că pentru a da o apartenenţă de legalitate acestei activităţi şi a nu atrage atenţia autorităţilor cu atribuţiuni de control în domeniu, în mod nelegal li s-a solicitat de către făptuitori şi în special de contabila Zărie Mihalea, să comunice fiecare câte un «nume» care să nu aparţină celor care fac donaţia în mod real”, se arată în raportul DNA Timişoara.
La centrul din Făget, donaţiile s-au făcut pe numele Toderici Nicolae, tatăl uneia dintre angajate. Dumitru Alin era numele de cod pe care se făceau donaţiile la centrul educaţional din Deta, acesta fiind numele soţului coordonataorei centrului. La Lugoj s-a apelat la Adam Ecaterina Iudita, bunica şefei de centru de aici. În fine, la Timişoara, aşa-zisele donaţii erau făcute pe numele Munteanu Sorin.
După ce au audiat mulți dintre angajaţii centrelor educaţionale din Timiş, procurorii DNA au descifrat și mecanismul prin care acționau preoții: îi amenințau cu datul afară pe cei care nu voiau să dea banii. „Faptele săvârşite de făptuitorii Pavel Cristian, Cuza Alin Mihai şi Zărie Mihaela, cu acceptul şi sub protecţia episcopului vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Timişoarei – Ion Gheorghe pe numele clerical Paisie Lugojanul, care sub ameninţarea expresă ori manifestată prin gesturi şi explicaţii cu acelaşi subînţeles, formulate înainte de semnarea contractului de muncă cum că «nu vor mai fi angajate» ori după angajare, în sensul că «îşi vor pierde locul de muncă» exercitată de făptuitori asupra membrilor echipei de implementare, cu scopul de a-i determina pe aceştia să consimtă şi să accepte cedarea unei părţi din salariul lunar (…) pot întruni conţinutul material al infracţiunii de şantaj, prev. şi ped. de art 194 alin.1 C.p. în condiţiile art.41 alin.2 din C.p.”, spun procurorii.
DNA Timişoara şi-a declinat competenţa în acest caz în favoarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara. În competența acestei instituții intră „infracţiunile săvârşite de şefii cultelor religioase organizate în condiţiile legii şi de ceilalţi membri ai înaltului cler, care au cel puţin rangul de arhiereu sau echivalent al acestuia”, conform art. 28.1, lit.b1, din Codul de Procedură Penală. Paisie şi cei doi popi vor fi cercetaţi pentru şantaj, iar contabila Zărie va fi cercetată pentru fals în acte în formă continuată.
Comentarii prin facebook