În fiecare an, în preajma sărbătorilor pascale, oamenii ajung la spital din cauza exceselor alimentare. Medicii ne reamintesc pe această cale să nu exagerăm cu mâncarea. Acest lucru este valabil mai ales în cazul celor care au ţinut post.
Revenirea la o alimentaţie bogată în proteine şi lipide, dar şi consumul de alcool duc la dereglări ale organismului sau intoxicaţii alimentare. De aceea, multe persoane se pot confrunta cu anumite probleme de sănătate, lucru observat şi din numărul mare de solicitări la 112 pe perioada sărbătorilor.
Pentru ca ziua de Paşti să nu se încheie cu un apel la ambulanță e bine să respectaţi câteva reguli. „Indigestia este cea mai frecventă, din cauza consumului excesiv de alimente. Este mai bine să o prevenim, de aceea trebuie să ţinem cont că echilibrul ar trebui să primeze şi la masă. Carnea trebuie bine combinată cu legume şi salate de crudităţi, mai puţin cu cartofi, orez, pâine. Indigestia este în această perioadă cea mai des întâlnită afecţiune, dar se poate vorbi şi despre afecţiuni mai grave, cum ar fi colica biliară, gastrita, pancreatita”, spune dr. Anca Păunescu.
E bine să nu mâncați mai mult de două ouă pe zi, iar carnea de miel nu trebuie prăjită, ci făcută la cuptor sau pe grill. Farfuria dumneavoastră trebuie să conțină o treime carne, iar restul legume. Și mare atenție la alcool: acesta face ca mâncarea să fie digerată mai greu.
Comentarii prin facebook