De anul trecut, adică de la promovarea Recașului în Divizia B, apoi de la promovarea ACS Poli Timişoara pe prima scenă a fotbalului românesc, pe la clubul timișorean s-au conceput destule programe și permutări de toate genurile, probabil, menite să dezvolte acest sport destul de vitregit în ultima vereme pe la noi…
Au fost aduși jucători de prima divizie, ce e drept, unii mai bătrâiori, iar alții „necopți” crescuți în ograda proprie au fost trimiși pentru călire în impactul cu ligile a doua şi a treia. Că jucătorii aflați în proprietatea clubului timișorean au fost orientați către alte meleaguri nu-i o idee rea, ba chiar foarte bună, dacă luăm în calcul că majoritatea celor distribuți abia trecuseră de anii junioratului, ba unii chiar înainte de vârsta majoratului. Cel mai important în această situație este aceea că toți cei dați pentru „creștere” la alte echipe să fi fost și urmăriți, adică monitorizați, de cei responsabili (dacă aceștia există!) cu astfel de sarcini din cadrul clubului fost alb-violet.
Mai concret, una este să-i trimiți aiurea și să nu te mai intereseze de respectivii jucători, alta-i treaba când de pildă, acum, la jumătatea campionatului, acolo pe unde activează „împrumutații” se pot face evaluări în ceea ce numim noi creșterea în valoare, număr de meciuri jucate, de unde s-a plecat și cam unde au ajuns acei tineri așa-ziși de perspectivă. Pentru asta este necesar – ori era necesar! – să fie întocmite fișe personale tuturor celor dați să joace, purtate discuții permanente cu antrenorii de la formațiile respective, apoi readuși pentru discuții pe teme de perspectivă etc. Luând în calcule, deși nimănui din cadrul clubuli ACS Poli Timișoara nu i-a trecut prin cap să posteze măcar pe site-ul oficial care ar fi jucătorii împrumutați la alte echipe și dacă se mai știe ceva de aceștia!
Din câte ne amintim noi, un grup polist a fost cedat pentru un an la CS Caransebeș în Liga a III-a, din care fac parte: Artean (20 de ani), Fuchs (21 de ani), Dubei (21 de ani), Constantinescu (20 de ani), Todorov (18 ani)); Dobricean (22 de ani) –Național Sebiș – liga a treia, Gârlea (18 ani) și Pleșcan (19 ani) – la Giarmata – liga a treia. Dintre cei „mutați”, ce e drept, temporar, la această oră suntem în măsură să începem povestea celor plecați vorbind despre evoluțiile tânărului portar Victor Gârlea (fost campion național de juniori în anul 2011 cu Selecționata județului Timiș), așa cum spuneam, în vârstă de 18 ani – el fiind cel mai tânăr portar din liga a III-a, seria a IV-a, care a și prins postul de titular într-o formație cu mulți fotbaliști cu ani grei de fotbal în spate…Naidin, Dancia, Leucă, Stoican, Gideon, Rosenblum, Narița etc.
Victor Gârlea, în cele 13 meciuri pe care echipa sa le-a disputat în acest tur de campionat, a prins zece partide în întregime și doar două din bucăți, la Caransebeș, prima repriză și la Lugoj, al doilea mitan. Titularizarea juniorului Gârlea de către antrenorul Călin Cojocaru (care a dat dovadă nu numai de curaj ci și de intuiție pentru a-l arunca în vâltoarea seniorilor) a însemnat mult pentru jucătorul provenit de la ACS Poli, acesta crescând mult în valoare prin evoluțiile sale la nivelul seniorilor și mai mult decât atât a fost acceptat cu multă încredere de colectivul unei echipe deja sudate la acest nivel al ligii a treia, acolo unde, așa cum știți, fotbalul este destul de greu și implicarea necesită mult curaj, adică trecerea de la campionatul de juniori la nivelul Diviziei C are un alt impact!
Or, așa cum se știe, sau cum se anticipează, ori cum se vorbește în lumea fotbaliștilor, se zice că portarii se maturizează mai târziu, noi credem că a apăra de la 18 ani în liga a treia, pentru Victor Gârlea acest pas devine foarte important și cu mari perspective dacă ținem cont că evoluțiile sale au crescut de la meci la meci, ocazii cu care a a fost apreciat, atât de colegi, cât și de antrenori, precum și de presa de specialitate. Cu o înălțime de 1,86 m, portarul Gârlea, dacă va continua să aibă aceeași atitudine și seriozitate în ceea ce privește pregătirea, cu pași mărunți și siguri, credem că va ajunge mult mai repede la maturitatea necesară pentru a urca și la alte eșaloane superioare față de cel la care evoluează în acest moment, că și așa este în atenția unor echipe din Divizia B. Revenind la cei care se ocupă de monitorizarea jucătorilor pe care îi au în proprietate, considerăm că aceștia ar trebui să se aplece mult mai mult de realitatea în care acești tineri își desfășoară activitatea, asta în cazul când se mai dorește reevaluarea lor pentru clubul ACS Poli.
Comentarii prin facebook