Gospodinele au şters praful de pe revistele din vremea tinereţii lor, uitate în podurile caselor, şi îşi amintesc să gătească economic, ca atunci când stăteau la coadă pentru raţia de unt şi zahăr.
Criza îi întoarce pe români la mâncarea tradiţională. Gospodinele pun pe masă mămăligă sau pâine dospită-n casă, în loc de franzelă feliată sau ciabatta de la supermarket. Bucătăresele îşi reamintesc reţeta papricaşului de cartofi cu găluşte de făină şi renunţă la carne şi semipreparate. Cumpără mai puţine mezeluri, au carne pe masă numai duminica la prânz şi s-au aprovizionat cu stocuri de untură, pentru că „ţine de foame”. Multe gospodine au scos deja de la naftalină caietele cu reţete din vremea tinereţii lor şi fac schimb de informaţii preţioase. Miza e mare: cum să pregătească mâncare consistentă, gustoasă şi adică ieftină. Precupeţele spun că şi obiceiurile de cumpărături ale româncelor s-au schimbat. „Cumpără mai mult cartofi şi fasole, alimente săţioase. S-au dus vremurile când veneau după broccoli sau salată verde. Salata e 3,5 lei, nu se apropie nimeni de ea”, zice Ludmila Popovici, vânzătoare într-una din pieţele oraşului. „Carnea e scumpă. Ne întoarcem în comunism, când era totul pe raţie. Am căutat prin cutii, am găsit câteva reviste «Femeia» din anii ’70, iar acum gătesc din ele. Am reînvăţat să fac tarte cu ciuperci, economicoase, umplute cu câteva ciuperci, caşcaval şi unt măsurate cu linguriţa. N-am crezut că vom ajunge aici, însă nu ne mai descurcăm cu banii, după ce, anul acesta, ne-a crescut rata la bancă”, povesteşte una dintre cumpărătoare.
Comentarii prin facebook