Campania de educație culinară „Descoperă Tradițiile Culinare Românești” este la a doua ediție și se desfășoară în perioada ianuarie – decembrie 2014. În acest interval vor fi promovate 40 de rețete oferite de 40 de pensiuni din cele nouă zone istorice ale României. Rețeta tradițională din Ardeal, tinsurică sau întinsură provine din satul Lăzești, comuna Vadul Moților, județul Alba.
Ca multe alte mâncăruri tradiționale cu specific pastoral, tinsurica sau întinsura a fost un fel de mâncare făcut de crescătorii de animale, fiind întâlnit în mai multe zone muntoase. Există mai multe variante de rețete, cu diferite ingrediente „albe”, fiind adesea înlocuit laptele cu unt și/sau brânză.
Ingrediente:
• Lapte
• Smântână
• 1 lingura (cu vârf) făină Gold Maya
• Sare
Mod de preparare:
Se pune laptele la fiert. Dupa ce a dat în clocot se adaugă smântâna și apoi făina Gold Maya, în ploaie, amestecând permanent până se transformă într-un sos gros. Se adaugă sare Kotanyi. Se mănâncă dimineața sau seara, caldă, cu bucăți de pâine sau mămăligă.
Secretul bucătarului
Pentru a evita formarea cocoloașelor, în tinsurică se amestecă permanent pe durata preparării.
Mod de servire
Adevărata savoare a mâncării stă în „întingerea”cu bucăți de pâine sau mămăligă în sosul alb. De aici provine și numele de tinsurică sau întinsură.
Programul „Descoperă Tradițiile Culinare Românești” este derulat de Russenart Communications, în parteneriat cu Gold Maya și Kotanyi Romania. Rețetele tradiționale maramureșene au fost preparate de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucatarescu la Point Studio. Rețetele tradiționale ardelenești promovate în acest proiect au fost primite de la Castelul Prințul Vânător și Dracula, Vila Honor și Pensiunea Valea Mariilor din Ardeal. Mai multe detalii despre campanie găsiți aici.
Invalid Displayed Gallery
Comentarii prin facebook