Vestigii din Epoca Bronzului, gasite in Parcul Central. E cea mai veche descoperire din Timisoara!

Cea mai veche descoperire arheologică făcută în Timișoara a ieșit la lumină în aceste zile, în zona Parcului Central. Datează din Epoca Bronzului și a fost o surpriză chiar și pentru arheologi! Șantierul continuă, așa că ar putea urma și alte vestigii importante.

Șantierul din Parcul Central a început în iunie. Zona a fost îngrădită și au fost sparte până acum toate vechile alei. „Se lucrează la Parcul Central, la realizarea sistemului de irigație, se întâmplă asta sub supraveghere arheologică. Și acolo s-a descoperit câte ceva și avem supraveghere arheologică, deci nu descărcare arheologică, cu cercetare conexă, ci supraveghere”, a declarat, marți, primarul Nicolae Robu. Arheologii care lucrează aici sunt absolut încântați de ce au găsit. „Am găsit fragmente de vase din Epoca Bronzului, oase de om și chirpici din locuințe. Am oprit lucrarea și am făcut toate demersurile către minister pentru a continua cercetarea. Numai într-un anumit sector am găsit, unde a fost pista de skate, în rest se lucrează. Este o așezare din Epoca Bronzului, nu știm deocamdată. Așteptăm acordul ministerului, în trei săptămâni sper să avem ceva rezultate”, a declarat, pentru deBanat.ro, arheologul Dorin Micle.

Conform acestuia, ar putea urma lucruri extrem de interesante. „Este cea mai veche descoperire din Timișoara. A fost peste așteptările noastre. Este de la sfârșit de Epoca Bronzului, cultura cea mai interesantă. Nu se aștepta nimeni să găsim un sit așa de frumos în mijlocul Timișoarei. Noi știam de existența unui sit de acolo de când s-a făcut Monumentul Ostașului, când s-a săpat s-au făcut ceva descoperiri, dar rezultatele acelea nu au fost publicate niciodată. Acum s-a confirmat. O să transformăm în săpătură arheologică preventivă și vom vedea ce iese. În mod sigur piesele vor ajunge să facă subiectul unei expoziții la Muzeul Banatului”, a mai explicat Micle.

Modernizarea Parcului Scudier (Central) a fost adjudecată la licitație de asocierea Lovrintim SRL – Rogera Prest Com, care a oferit un preț de 7,78 milioane de lei, față de cele aproape 14 milioane estimate inițial. Vor fi reabilitate aleile și platformele, jardinierele, coloanele de intrare în parc, zona șahiștilor, vor fi refăcute treptele de acces, va fi construit un sistem de irigare și vor apărea arbori noi, plante perene, trandafiri, gard viu, gazon și mobilier. În noiembrie 2013, primăria a vrut să știe dacă timișorenii vor parc vienez sau grădină englezească. Majoritatea a spus că preferă grădinile Palatului Schönbrunn ca sursă de inspirație. Durata estimată de execuție este de 12 luni de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor.

Fondul verde al parcului se va îmbunătăți cu noi specii de rășinoase și foioase și vor fi introduse exemplare de arbori deosebiți (…) Printre obiectivele noi care apar în parc am avut în vedere realizarea unui foișor de muzică destinat evenimentelor culturale, în special a concertelor orchestrale în aer liber, o structură de piatră și lemn cu acoperiș verde patinat, armonizată stilului de amenajare (…) Se vor crea două gradene verzi în lateralele scărilor dinspre Podul Traian, iar între cele două scări se va crea o gradenă tip amfiteatru cu trei niveluri de ședere. (proiectul scos la licitație)

Ar mai trebui spus că, în 2014, un alt arheolog timișorean, Alexandru Szentmiklosi, spunea că în Parcul Central sau în apropierea acestuia ar trebui să existe și un stăvilar, mult mai mare decât cel descoperit în Piața 700. Calculele actualei echipe de arheologi spun acum că stăvilarul ar putea fi amplasat în intersecția Piața Regina Maria.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com