Un jurnalist cu o vechime de peste 20 de ani îl acuză pe cel pentru care a lucrat timp de patru luni, fără să fie plătit, că se foloseşte de poliţie pentru a-l intimida. Patronul, cunoscut om de presă timişorean, i-a făcut însă plângere penală, susţinând că ar fi furat un laptop.
Viorel Dogaru a intrat în presă după revoluţie. A lucrat în mai multe redacţii locale, în 1999 a fost premiat de Asociaţia Presei Timişorene pentru anchetele publicate în cotidianul „Renaşterea Bănăţeană” Acum, îşi caută dreptatea în justiţie în faţa lui Ioan David, care, culmea, i-a fost şef şi în tinereţe. „La începutului anului 2011 am fost solicitat de Ioan David, patron al S.C. DavidPressPrint, să lucrez ca redactor-şef la ziarul online Timnews. Am postat, singur, peste 1.000 de materiale, am făcut corectură la cărţile de la tipografia patronului meu şi m-am ocupat de partea tehnică a siteului”, spune Dogaru. Trei luni a lucrat la negru, motivul invocat de patron fiind impozitele mari. De la 1 aprilie, i s-a întocmit un contract de muncă pentru două ore pe zi, dar, cu toate acestea, bani n-a văzut. „În patru luni am primit aproximativ 500 de lei. În acest context, colaborarea noastră nu a mai fost posibilă. Ioan David avea o adevărată tactică: oferea job câte unui ziarist aflat la ananghie, îl folosea câteva luni, apoi înceta colaborarea, fără să-l plătească”, povesteşte Dogaru. În aceste condiţii, omul a decis să păstreze la el laptopul primit de la redacţie.
Cu poliţia pe urme
„Înainte de Paşte, pe 21 aprilie, m-am trezit cu un telefon de la un poliţist, care s-a prezentat ca fiind de la Secţia 2 de Poliţie şi care, pe un ton imperios, mi-a cerut să mă prezint la secţie. Ulterior, în prezenţa unui martor, l-am sunat pentru a întreba la cine să mă prezint şi dacă există o plângere penală pe numele meu. Deşi am insistat, a spus că plângerea penală este «la el» şi nu a vrut să-şi dezvăluie identitatea”, spune ziaristul. „În 26 aprilie, la Secţia 2 Poliţie a fost înregistrată o plângere penală din partea unei companii în care Viorel Dogaru este acuzat că ar fi furat un laptop”, spune Emil Andrei, ofiţerul de presă al IPJ Timiş. Poliţistul care a deschis seria telefoanelor, agentul şef principal Dimitrie Onică, nu recunoaşte că l-a sunat pe Dogaru înainte ca plângerea fostului patron să fie depusă la poliţie. „Sunt în concediu. Nu cunosc numele, nu cunosc nimic”, a spus, sec, Onicaş, înainte să închidă telefonul. „Conflictul meu cu fostul patron nu este relevant. E vorba de practicile poliţiei bazate pe intimidare, pe şantaj, pe încercarea de a eluda procedurile legale Astăzi victima acestui comportament sunt eu, mâine oricare dintre dumneavoastră poate fi în locul meu”, a conchis Dogaru. Între timp, în 19 iulie, el a fost sunat de alt poliţist de la Secţia 2. Inspectorul Daniel Dogaru este ofiţer de investigaţii criminale şi a preluat cazul. „L-am sunat de pe telefonul personal, i-am spus că este o societate comercială care îl acuză de anumite lucruri şi că, pentru a pune la punct situaţia, îl invit la secţie. Omul a spus că vrea să se consulte cu avocatul, a revenit şi mi-a spus că, neavând citaţie scrisă, ne putem vedea la o cafea”, relatează poliţistul.
Comentarii prin facebook