Timişorenii care s-au săturat de sfidările romilor sunt invitaţi să iasă în stradă la un marş de protest. Scandalurile cu ţigani s-au ţinut lanţ la Timişoara în ultimele luni. Într-un dispreţ total faţă de autorităţi, romii au pus la cale nunţi nesimţite, care au blocat străzi şi au scandalizat zeci de oameni, s-au bătut în faţa sediului IPJ şi au agresat jurnalişti.
Sâmbătă, la ora 9,30, în faţa Prefecturii Timiş începe un marş împotriva mafiei imobiliare ţigăneşti din Timişoara. Traseul include bd. Loga şi celelalte străzi din centrul oraşului, acaparate de romi. Organizatorii speră să scoată din case cât mai mulţi timişoreni. Ţigani cu maşini ultraluxoase, deseori analfabeţi, etalează un trai opulent, fără ca autorităţile să documenteze sursa veniturilor lor. Bulevardul pe care se găseşte primăria, CD Loga, este ocupat în proporţie de 90% de ei. Fac excepţie două licee, Mitropolia şi alte câteva imobile. A devenit deja obişnuită organizarea staborurilor chiar în faţa frumoaselor case construite la începutul secolului trecut. Pe Aleea Trandafirilor, chiar lângă Parcul Rozelor, situaţia este similară. Ţiganii au pus mâna şi pe reşedinţa primului florar imperial din Banat, Wilhelm Muhle. Vila Muhle, monument istoric lăsat în paragină, face parte acum din „imperiul imobiliar” al lui Ionelaş Cârpaci.
Timişorenii care au locuit în aceste imobile şi-au vândut apartamentele după ce nu au mai putut suporta regimul de teroare instituit de ţigani. Planul diabolic dus la perfecţiune de aceştia nu a dat greş niciodată. Întâi cumpărau un apartament, după care începeau să le facă viaţa grea vecinilor. Supuşi unui întreg şir de mizerii şi nebăgaţi în seamă de autorităţi, oamenii au cedat pe rând. Unii dintre ei şi-au vândut chiar apartamentele pe sume de nimic, doar ca să scape. Foarte puţini au rezistat. Vladimir Voiasciuc, 62 de ani, este unul dintre ei. În 2007 a închiriat demisolul unei case de pe strada Traian Grozăvescu 4, unde a deschis o sală de culturism. Liniştea a durat o săptămână. Coşmarul durează încă. „Sunt tracasat din toate direcţiile. Funcţionarii publici din instituţiile statului stau la miloaga ţiganilor pentru 100 – 200 de euro”, spune Voiasciuc. Omul explică şi cum acţionează ţiganii. Imobilul are trei apartamente. Au cumpărat unul dintre ele şi a început dezastrul. „Acţionau prin copii, care urinau şi întindeau fecale pe uşi şi trepte, pentru că ei nu răspund penal. În rest făceau scandal, dădeau muzica la maximum, lăsau robinetele să curgă în neştire, ca să inunde apartamentul de dedesubt”, povesteşte Voiasciuc. Împreună cu celălalt proprietar, a făcut nu mai puţin de 26 reclamaţii la Poliţie. Vecinul a cedat între timp, iar după ce dosarele penale deschise de poliţie au ajuns la procurori, aceştia au considerat, de fiecare dată, că nu este vorba de nicio infracţiune. „Pentru fiecare reclamaţie s-a deschis dosar penal şi s-au făcut încadrări pentru ameninţare, ultraj contra bunelor moravuri sau distrugere; însă de fiecare dată procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale”, spune Mădălina Mezdrea, ofiţerul de presă al Poliţiei Timiş. Toate deciziile de NUP au fost emise de procurorul Ciprian Dorobanţu. Iată şi o mostră dintr-o rezoluţie semnată de acesta: „Ameninţările formulate de Ioan Gribowski nu au fost puse în aplicare de acesta, deşi avea posibilitatea de a o face (…)”!
Ceea ce este cu adevărat şocant este că reprezentanţii Poliţiei recunosc că nu prea au ce face în situaţii de aceste gen. „Tot ce putem face e să aplicăm sancţiuni, dacă suntem sesizaţi”, a adăugat Mădălina Mezdre. Ţiganii care îi fac viaţa amară lui Vladimir Voiasciuc nu au fost amendaţi niciodată. Fac parte din clanul Cârpaci. Membrii acestuia au corupt funcţionari publici şi au falsificat acte prin care au devenit „moştenitorii” foştilor proprietari. Exemplul cel mai bun este al liderului clanului, Ionelaş, recent eliberat de după gratii, unde a stat un an. El este acuzat, printre altele, de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, falsificare şi folosire de instrumente oficial, înşelăciune şi tentativă de înşelăciune. Dosarul are peste 18.000 de pagini. Conform procurorilor care au instrumentat cazul, Ionelaş ar fi obţinut ilegal două terenuri în Timişoara, unul, pe strada Romulus, celălalt, pe strada Ştefan cel Mare. Cârpaci a prejudiciat Primăria Timişoara cu peste 300.000 de euro şi o firmă cu peste 200.000 de euro. Ionelaş a fost beneficiarul a două dispoziţii de restituire a unor imobile. Ambele au fost emise în fals, în numele primarului Gheorghe Ciuhandu şi al secretarului municipalităţii, Ioan Cojocari. În acest caz sunt implicaţi funcţionari de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Serviciul de Carte Funciară, Primăria Timişoara şi notari. Oficial, Ionelaş Cârpaci nu mai există. Există însă Ionel Sandner, care jură că n-a făcut în viaţa lui decât afaceri cinstite şi se plânge că e discriminat.
Comentarii prin facebook