Vor învăţa carte în şcoli care nu au nimic în comun cu secolul XXI, fără apă potabilă şi cu toaletele în curte. Peste 1.000 de copiii din judeţul Timiş vor merge la cursuri doar pentru că directorii şcolilor şi-au asumat această răspundere, după ce nu au primit avizele sanitare de funcţionare.
În 46 de şcoli din judeţul Timiş, orele vor începe doar pe răspunderea directorilor şi pe riscul asumat al părinţilor. Altfel spus, peste 1.000 de copii din mediul rural vor învăţa în unităţi neautorizate, cu mobilier învechit, fără apă curentă şi cu toaletele în curte. Conducerea IŞJ Timiş susţine totuşi că situaţia este mai bună decât în anii precedenţi. „În cele mai multe cazuri, problemele ţin de primării. Sunt 46 de unităţi de învăţământ în cauză, toate în mediul rural. Oricum, situaţia e bună decât în anii anteriori”, a declarat Francisc Halasz, inspector şcolar general adjunct. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Timiş spun că nu vor elibera aviz sanitar de funcţionare pentru şcolile în care nu există apă curentă, deşi comunele în care se află aceste clădiri beneficiază de canalizare şi apă potabilă. În replică, autorităţile locale susţin că nu au bani pentru a rezolva aceste probleme.
O situaţie neobişnuită se înregistrează la Satchinez, unde grădiniţa închisă de mai bine de şase luni va fi, se pare, redeschisă, cu o săptămână mai târziu decât data oficială de începere a anului şcolar. În decembrie 2010 s-a descoperit că, în unitatea şcolară, concentraţia de gaz metan depăşeşte cu mult limita admisă. Pentru a preveni o explozie care ar fi putut avea consecinţe dezastruoase, copiii au fost mutaţi în şcoala din localitate. OMV Petrom Gas nu a transmis nici până acum o adresă legată de diminuarea scurgerilor de gaze, iar autorităţile au montat senzori în clasele în care mirosul se simţea cel mai tare. Prefectul Mircea Băcală spune că nu mai există în prezent niciun pericol şi că s-a convenit cu reprezentanţii Inspectoratul Şcolar ca preşcolarii din Satchinez să se bucure de o săptămână de vacanţă în plus. „Opinia majorităţii membrilor Comitetului pentru situaţii de urgenţă a fost pentru deschiderea grădiniţei, dar ultimul cuvânt trebuie să îl aibă specialiştii. Le-am solicitat reprezentanţilor OMV Petrom Gas să ne dea în scris dacă se poate relua activitatea la grădiniţă. Au fost emanaţii de gaz şi vrem ca specialiştii să ne asigure, printr-un act oficial, că nu este niciun pericol”, a declarat Băcală. În plus, primăria va primi un aparat mobil de detectare a concentraţiei de gaz şi va exista o persoană care va verifica zilnic situaţia de la grădiniţă. (sursa foto: realitatea.net)
Comentarii prin facebook