Familia Becali, prin Giovani şi Victor, a deţinut mai bine de 20 de ani monopolul impresariatului fotbalistic din România. Practic, până nu de mult, orice transfer important se făcea prin firma familiei Becali. Selecţiile la echipa naţională se făceau, de cele mai multe ori, în funcţie de ce impresar avea jucătorul selecţionabil. Deşi traversa perioade excelente de formă, dar nu avea contract cu firma fraţilor Becali, nu pupa naţionala nici în ruptul capului.
În ultima vreme, datele problemei s-au schimbat. Timişoara are doi impresari care au reuşit două transferuri la echipe bine cotate în Europa. Rarisim în România fotbalistică a ultimului cincinal, când clanul Becali s-a reorientat spre mutări de jucători prin Ucraina, Rusia, China sau echipe slab cotate din campionate cât de cât importante ale Europei. Ioan Timofte şi Cristea Opria, ambii din Timişoara, au spart însă gheaţa. Fostul fotbalist de la Poli, FC Porto sau Boavista Porto a intermediat transferul lui Pantilimon în Anglia, la Manchester City, despre care se spune că este cel mai bogat club din lume. De cealaltă parte, Cristea Opria se laudă cu transferul lui Gabi Torje la Udinese, o echipă bine cotată în campionatul italian, extrem de dificil pentru orice fotbalist. Transferurile importante efectuate de cei doi impresari nu se vor opri însă aici. Ioan Timofte este impresarul lui Gelu Velici, un veritabil talent crescut la juniorii Politehnicii. De capriciosul atacant se interesează Lazio Roma, dar acesta trebuie să-şi rezolve problemele contractuale cu Poli Timişoara. Cristea Opria a făcut o mutare interesantă, deşi contestată de mai toţi fanii polişti, prin mutarea lui Luchin la Dinamo. Ca şi în cazul lui Torje, după ce Luchin va confirma la clubul din Bucureşti, Opria este pregătit să-l vândă pe fundaşul originar din Variaş la o echipă bună din Europa.
Interdicţie la naţională pentru că nu a semnat cu fraţii Becali
Ioan Timofte înţelege poate cel mai bine monopolul în domeniul impresariatului impus de fraţii Becali în fotbalul românesc. Încă de pe vremea când evolua la Poli, fraţii Becali îi dădeau târcoale fotbalistului adus de la Minerul Anina. Aceştia au conştientizat calităţile mijlocaşului ofensiv şi au fost convinşi că va ajunge un jucător mare, urmând, evident, iminentul transfer din România la o echipă mare din Europa. Ioan Timofte a refuzat oferta de a colabora cu firma de impresariat a fraţilor Becali, ceea ce a dus automat la închiderea uşilor spre echipa naţionala. Este şi motivul pentru care Timofte nu a prins decât zece selecţii în naţională, deşi au fost ani în care a fost considerat cel mai bun jucător român dintre cei care evoluau atunci în campionatele importante din Europa. A evoluat cu succes timp de patru ani pentru FC Porto şi alţi cinci pentru Boavista, două echipe importante ale Portugaliei, dar selecţionerii români nu-l chemau pentru că selecţia o făceau de fapt fraţii Becali.
Comentarii prin facebook