150 de persoane rănite și cel puțin 36 de morți, așa s-a încheiat săptămâna trecută în Irak, după o serie de atacuri coordonate care au implicat aproximativ 20 de explozii în zece oraşe irakiene, inclusiv în capitala Bagdad. Aceste atacuri sunt considerate de presa internațională drept cele mai violente din acest an. Luna trecută, o altă serie de 30 atacuri s-a soldat cu 52 de morți.
De nouă ani, de când Statele Unite au ocupat Irakul, oamenii mor zilnic în Irak, fie din cauza atacurilor cu bombă, fie din cauza violenței la care se dedau diferite secte religioase. Situaţia politică tensionată are un impact semnificativ în creşterea violenţei în Irak, partidele politice de aici au ajuns să se lupte între ele pentru a pune mâna pe putere.
Ceea ce se întâmplă la mii de kilometri distanță nu îi lasă nepăsători pe irakienii stabiliți aici. David Dverman, un irakian care trăiește de mai mulți ani în Timișoara, spune că tot ce mai este acasă e haos. „Am fost anul trecut în Irak, dar n-am găsit decât orașe devastate şi haos. Apoi mi-am dat seama că Irakul nu va mai putea deveni niciodată aşa cum a fost. Politicienii irakieni care pretind că sprijină democraţia, de fapt nu aplică niciun principiu democratic. Ei sunt de fapt cei care ucid şi fură. Irakienii care au părăsit Irakul în timpul regimului lui Saddam, acum nu se poate întoarce în Irak, pentru că nu găsesc siguranţă acolo. Regimul lui Saddam a fost mai bun decât situaţia actuală, exista siguranţă pe străzi, exista educaţie, oamenii aveau acces la medicină, totul era mai bine. Guvernul acela a sprijinit oamenii de ştiinţă şi intelectualii, dar acum guvernul îi ucide pe aceștia sau îi determină să fugă”, afirmă Dverman.
Manhal AL-sudani, un irakian care stă de cinci ani în Timișoara, crede că „tot ceea ce se întâmplă acum în Irak şi deteriorarea de securitate care există, în ciuda plecării forţelor americane, este o calificare politică, conflictele regionale, să prevaleze una dintre forţele Iran, Turcia şi statele din Golf. Din păcate, sunt oameni din guvernul irakian care contribuie la alimentarea acestei violenţe”.
Politicienii sunt capul răutăților. Aceasta este și părerea lui Saeed s. Mekhlif. „Am plecat din Irak în 2007. Am trăit patru ani acolo sub ocuparea SUA, am văzut atacurile şi am devenit conştient că în spatele lor nu sunt oameni obişnuiţi, ci partidele care doresc exclusivitate la putere. Din punctul meu de vedere, poporul irakian, atâta vreme cât nu reacționează la această situație, îi alimentează pe politicieni. Nu va fi stabilitate în Irak atâta vreme cât partidele sunt numeroase ca frunzele. Din păcate, nu putem să ne ajutăm familiile rămase în Irak”, a mai spus Saeed s. Mekhlif.
Un alt tânăr, care a părăsit Irakul de un an crede că intenția ascunsă a atacurilor este declanșarea unui război între fracțiunile religioase. „Am venit din Irak anul trecut după ce am înțeles că nu mai puteam trăi acolo. Eu și familia mea am fost victimele violenței, am fost scoși afară din casa noastră, tatăl meu a fost ucis în 2006, în timpul unui astfel de atac. Din păcate nu se înțelege că nu poporul irakian se dedă la aceste violențe și că scopul acestora este acela de a porni un război între fracțiunile religioase”, povestește Haider Al Zubaidi, un tânăr de 25 de ani care acum trăiește în Timișoara.
De remarcat că partidele aflate acum la guvernare în Irak au fost adversarele regimului lui Saddam Hussein.
Comentarii prin facebook