Dulapuri din geamantane, toalete din instrumente muzicale, cutii de ambreiaj transformate în lămpi. Oricât de ciudat sună, sunt doar câteva dintre creațiile unui tânăr designer de interior. Ștefan Lazăr își șochează clienții regândind din temelii utilitatea diverselor obiecte pe care le are la îndemână.
Ștefan Lazăr are 32 de ani și a renunțat la grafică în favoarea designului interior. „Cel mai mult îmi place să dau o altă utilitate obiectelor. Iubesc lucrurile vechi. Când ele nu își mai găsesc utilitatea inițială, încerc să le readuc la viață. Plus că există spectaculozitatea situației în sine, când unui obiect căruia îi știi foarte bine rostul ești nevoit să i te adresezi în alți termeni”, explică tânărul.
De anul trecut a început să lucreze mai liber, după propria imaginație. A avut de aranjat un spațiu de firmă, clientul i-a alocat un buget și l-a lăsat să lucreze două luni și jumătate. Cu o zi înainte de deschidere, omul a venit prima dată să vadă ce se întâmplă. Printre altele, a găsit montate în tavan trei popice vechi, coborâte într-atât cât să poată funcționa pe post de cuier de haine.
În alt caz, Ștefan Lazăr a amenajat o mansardă, unde a suspendat o bicicletă până la 1,2 metri deasupra podelei, lângă o scară. Vehiculul pe două roți este, în același timp, și balustradă, și cuier. Un director executiv de firmă are în birou un candelabru făcut dintr-o cutie de ambreiaj. „Am vrut lucruri aspre. Am folosit șase lămpi de arhitectură, pe care le-am printr-o cutie de ambreiaj de la o Dacie Logan. O găsisem în curtea unui service și chiar mă gândeam să fac ceva cu ea. Așa sunt eu, pe oriunde merg și văd diverse obiecte, încep să compun alte obiecte din ele”, spune Ștefan Lazăr.
Talentul său dă o notă de extravaganță în plus celui mai nou local deschis în Timișoara. În Jazzissimo Lounge se va cânta mult live, așa că artistul a vrut să ducă elementul muzical până și în toaletă. N-a fost foarte greu: a achiziționat două cornuri din alamă și le-a montat pe o scurgere la baie, cu pâlniile în sus. Sunt cele mai neobișnuite pisoare pe care le-ați văzut vreodată.
„Eu cred că omul trebuie să iasă zâmbind de la toaletă. Cornurile au fost cele mai compacte instrumente muzicale pe care le-am găsit, cu deschiderea cea mai largă, foarte generoase pentru bărbații care au probleme cu direcția”, explică designerul. Într-o altă toaletă, a montat două WC-uri, unul în fața celuilalt. Unul poate fi folosit ca atare. Pe celălalt e așezat un manechin, care stă față în față cu utilizatorul toaletei. Pare că se uită fix. Probabil că, în prima fază, oamenii se vor simți stingheri. Apoi, ar putea deveni amuzați. Exact intenția designerului.
Comentarii prin facebook