Marcel Tolcea: „Imi place enorm de mult Basescu”

Este, din 2006, directorul Muzeului de Artă Timișoara, dar a rămas corigent în ultimul an de mandat, așa că, într-o lună, eliberează biroul. A „jumulit” bugetul public cu 800 de lei pentru o expoziție Rembrandt, respectiv cu 290 de euro, pentru una Goya. Marcel Tolcea e blogger, scrie la un ziar „băsist”, nu l-a simțit niciodată șef pe Constantin Ostaficiuc și nu-i poartă pică lui Titu Bojin. Acum, va avea timp să se întoarcă la masa de scris.

În ce se măsoară pregătirea pentru un director de muzeu de artă? Președintele CJ, Titu Bojin, a spus că succesorul dumneavoastră va fi cineva mai bine pregătit.
Nu știu în ce se măsoară. Pentru mine, o astfel de afirmație poate înseamna că omul care îmi urmează în funcție nu va da concurs. Domnul Bojin spune că va veni cineva mult mai pregătit, dar nu are de unde să știe asta. Sau eu sunt jalnic și nu e greu să fii mai bine pregătit. Sau are o pregătire extraordinară în domeniu.

Câți ani ați fost director la muzeu?
Din 2006. Este al șaptelea an. Am avut evaluări în fiecare an, iar în 2014 îmi expira mandatul.

Ce note ați luat la evaluările din anii trecuți?
Întotdeauna peste 9.

Câte expoziții ați avut în 2011, când ați luat peste 9, și 2012, când ați luat sub 6?
Cam tot atâtea. Singura diferență este numărul de vizitatori plătitori, mai mare în 2011. Numai că atunci biletele costau 5 lei, iar pentru pensionari și studenți, 1 leu. În 2012, biletele s-au făcut 10 lei. Anul trecut am avut mult mai mulți vizitatori fără bilet.

Cine a mărit prețul biletelor?
Consiliul Județean.

N-ați avut nici un semnal că actuala putere vrea să vă schimbe?
Era de așteptat, dar am încercat să fac tot posibilul să rămân un om care spune ce gândește, pentru că e un lucru foarte important în viață. I-am răspuns președintelui Bojin pe blogul meu.

De câte ori ați vorbit față în față cu domnul Bojin?
O singură dată, în luna august a anului trecut, când am mers la el, pentru că nu-mi dădea voie să plec la Institutul Cultural din Budapesta, cu expoziția de butoaie, pentru care muzeul nu dădea niciun ban. Expoziția a fost considerată, anul trecut, una dintre primele cinci cele mai bune expoziții din afara muzeelor în Budapesta anului 2012. La vremea respectivă, domnul Bojin mi-a spus că nu poate să colaboreze cu mine.

Domnul Bojin susține că n-a spus niciodată așa ceva.
Eu față de el n-am niciun resentiment. El este pus să facă lucrurile astea. A fost obligat să facă lucrurile astea.

De cine?
De liberalii de la București, care susțin de multă vreme o altă persoană pentru acest post.

Revenind la discuția cu domnul Bojin…
I-am spus atunci că e ultima persoană de la care mă aștept la așa ceva: „Dumneavoastră ați fost șef la Ape și pe vremea lui Ostaficiuc, și Apele n-au fost numai pe stânga pe vremea PDL, după cum eu nu pot să am numai rame de dreapta. Sau invers.” Mi-a spus și că scriu despre „domnul Ponta” pe blog. Nu ai voie să scrii despre „domnul Ponta”.

De atunci v-ați mai văzut?
Nu, niciodată. Dar nu am simțit niciodată că ar vrea să-mi pună piedică. Aș fi măgar să spun lucrul ăsta.

Apoi a venit evaluarea. Cum a fost?
Întâi au schimbat de vreo două ori componența comisiei, în vreo zece zile. Pentru evaluare am făcut un dosar, după care a urmat un interviu de două ore, în care întrebările au fost puse doar de Cătălin Bălescu și Ruxandra Demetrescu.

Domnul Bălescu (rectorul Universității Naționale de Arte București – n.r.) m-a întrebat tot felul de cifre, de procente, pe care cred că nici contabila-șefă nu le știe din cap. A fost evident că era dedicație. Domnul Bălescu n-a văzut muzeul, doamna Ruxandra n-a văzut muzeul, ei nu știu ce s-a petrecut aici.

Singura observație a lui Miodrag Milin a fost că Revoluția nu se regăsește în Muzeul de Artă. Iar domnul Carol David a fost aici de mai multe ori și a dat nota 5… Presupun că nu a văzut expozițiile, deși era aici.

Când ați primit răspunsul la evaluare?
În aceeași după-amiază. Motivația n-am văzut-o nici până acum, deși ordonanța de urgență spune că trebuie prezentate atât nota, cât și motivația.

Ce v-a deranjat cel mai mult?
Bun, îl dai pe un om afară, îl scuipi, asta pot să mai înțeleg, dar să scuipi o întreagă instituție? Sunt nevoit să consider că nota este a întregii instituții. Mi se pare revoltător că nota 5,89 se acordă unor expoziții Țuculescu, Romul Nuțiu și Bertalan.

Care e cel mai bun lucru pe care l-ați făcut în muzeu de când ați venit?
Faptul că l-am făcut viu. Contează mai puțin numele expozițiilor, cât faptul că oamenilor care lucrează aici le-a plăcut să stea nu trei-patru ore, ci o zi întreagă, pentru niște salarii pe care, probabil, unii dintre membrii comisiei le cheltuiesc într-o seară, ca să fiu populist, așa…

Ce salarii sunt la muzeu?
Un muzeograf nu are mai mult de 1.000-1.200 de lei. Cu bani ridicoli de puțini au făcut lucruri absolut senzaționale. Cu bani ridicol de puțini, cu frâne puse și de primărie, la vremea respectivă. Primarul (Gheorghe Ciuhandu – n.r.) a fost la două expoziții în muzeu. Trebuie să spun că Ostaficiuc m-a ajutat foarte mult, pentru că a vrut să fie gata Sala Barocă, de pe unde mergea aducea tot felul de modele, să facem, să dregem… Eu nu am fost șeful acestor oameni din muzeu, am fost ambasadorul lor.

Care e relația dvs. cu Constantin Ostaficiuc?
Constantin Ostaficiuc nu mi-a zis niciodată să intru în PDL. Nici măcar n-a făcut un apropo. Nici în vremea când scriam despre Băsescu că dă pârțuri ideatice la adresa regelui sau la adresa unuia sau a altuia și mă întâlneam cu Ostaficiuc, el nu mi-a zis niciodată „Băi, vezi ce faci!”. Nici măcar nu s-a pus problema. Nu s-a purtat niciodată ca un șef cu mine.

Ce vă doriți să facă succesorul dumnevoastră la muzeu?
Eu sper ca plecarea mea să aducă mai mulți bani muzeului. Bugetul pentru anul în curs e un buget de criză, dar nu l-am primit încă defalcat, pe evenimente. De pildă, în perioada 16-19 mai, împreună cu Muzeul Țăranului Român, organizăm o expoziție imensă a lui Silviu Oravitzan la București. Deocamdată, fără niciun ban din partea muzeului. Pentru expoziția Rembrandt, adusă de la Biblioteca Academiei, am avut, din agenda culturală, 800 de lei.

Ce trebuia să faceți din acei bani?
Să plătesc transportul lucrărilor și asigurările. Numai asigurările au fost câteva mii de euro.

Văd că v-ați cam descurcat din punct de vedere economic.
N-aș prea zice, la o notă de 5.89.

Ce-ați făcut când ați aflat de această notă?
Am crezut că e o glumă. Mă așteptam să-mi dea în jur de 7, ca să mă umilească, știind că mai am un an de mandat. Dar la 5,89 nu mă așteptam.

Ceilalți directori de instituții culturale subordonate Consiliului Județean Timiș sunt tot din vremea vechii guvernări. Ei de ce au luat note mari?
Asta trebuie să-i întrebați pe ei. Au avut alte comisii, n-au avut pe nimeni de la București. Nici eu, la cele cinci evaluări anterioare, niciodată n-am avut comisie de la București.

La Ruxandra Demetrescu, un critic de artă foarte bun, nu m-aș fi așteptat să se dedea la așa ceva. La domnul rector Bălescu știam că au pârghii… Despre domnul Hrenoschi ce să spun? Că mai are un an până la pensie? Nu-i port pică. Domnul David însă… e ceva putred acolo. Domnul Milin are probleme mari cu plecatul lui de la Muzeul Revoluției.

Ați declarat că veți merge în instanță. Credeți că aveți șanse să câștigați?
Sunt convins că am să câștig. S-a încălcat procedura – s-au schimbat data examinării, componența comisiei, am fost discriminat prin faptul că au fost aduși oameni de la București, nu mi s-au comunicat criteriile în baza cărora am primit nota respectivă…

Ordonanța de urgență este neconstituțională, pentru că nu poți să contești nota, ci doar procedura. Eu am contract aici pe patru ani, iar o evaluare pe un an nu poate să fie mai puternică decât contractul respectiv și nota cu care am luat concursul. Am de partea mea Rețeaua Națională a Muzeelor din România și un protest foarte mare al intelectualilor. Nu cred că poți să faci abstracție de asta.

Ce medie aveți în „catalogul” din fața muzeului?
Oamenii au venit să scrie ce au simțit. E o medie afectivă, nu poți să spui că e muzeu de 10, Dumnezeule! De 10 sunt Luvru, MoMA… Dar pentru orașul ăsta, oamenii au aflat că muzeul există, că e viu, că se zbate, aduce, drege… Am mai greșit, e adevărat, dar nu se putea altfel. La expoziția Goya au fost peste 5.000 de vizitatori, ceea ce pentru Timișoara e enorm. Expoziția a fost făcută cu bani de la stat fix 290 de euro.

De vreo două luni scrieți pe platforma unui ziar „băsist”. De ce?
Îmi place enorm de mult Băsescu!

Vă place Băsescu? De când?
Băsescu îmi place din clipa în care toții căcănarii din viața politică românească au început să facă alergie la numele ăsta – Voiculescu, Iliescu, liderii PSD-ului… Băsescu a lăsat să meargă lucrurile așa în clipa în care Adrian Năstase a fost arestat. Aia a fost o chestie care a tulburat din temelii viața politică românească.

Nu-mi place la Băsescu că a trimis-o pe EBA în Parlamentul European, nu mi-a plăcut că uneori vorbește ca un birjar. Dar e singurul politician viu, dacă spune ceva, o spune din el. Da, îmi place Băsescu. De fapt, îmi place prin ricoșeu.

Victor Ponta vă place?
Nu-mi mai displace, așa cum era la început. Povestea cu plagiatul e absolut penibilă, dar ceea ce s-a întâmplat cu Ponta în ultimele două luni, faptul că a rezistat atacurilor imunde ale Antenelor, arată că are stofă de om politic. Mi-am schimbat foarte mult atitudinea față de Ponta, care mi se părea, vorba lui Ion Iliescu, un „cârlan”.

S-a maturizat foarte mult, și-a dat seama că nu există politică mare și politică mică, există numai politică. El nu a făcut ceea ce a făcut pentru că-i place de Băsescu, ci pentru că și-a dat seama că trebuie să înghită broasca asta, pentru că în politică există un joc al micilor compromisuri, pentru ca finalul să fie bun.

Crin Antonescu cum e?
Mi se pare jenant. Eu îl știu pe Antonescu din 1997, când mi se părea un tip senzațional. Acum e ceva schimbat la el, e tot timpul fals, e agresiv, e opărit. Nu mă interesează politica, dar am fost foarte dezamăgit că Monica Macovei a luat 200 de voturi. La ce să te aștepți de la un partid care dă 200 de voturi cuiva care îi cere să fie cinstit? Nu cred că Elena Udrea este un nume de lider pentru PDL, așa cum nu cred că nici Blaga nu e. Sunt un om liber, nu pot să spun că-mi place de cineva care nu-mi place doar ca să rămân director.

Ce-o să faceți după ce plecați de aici? O să aveți mult timp liber.
Nu cred că o să am mult timp liber. Sunt la universitate și o să încerc să scriu mai mult. Nu poți să fii director de muzeu și să fii și scriitor. Am scris o carte despr Mircea Eliade, care o să apară la o editură prestigioasă în Franța. Un intelectual nu are timp liber.

O să mă implic în proiecte culturale. Am deja doi artiști mari pe care vreau să-i propun unor bănci. Urma ca ei să vină la Timișoara pentru că mă cunosc, dar m-au anunțat că, în aceste condiții, nu mai vor să vină la Muzeul de Artă. Așa că, în loc să vină pe gratis la muzeu, mai bine îi manageriez eu și câștig un ban. Și trebuie să scriu cărți.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

Un baiat a spus: (aprilie 29th, 2013 at 12:00 )

Tolcea mi-a fost profesor si e un intelectual cool! Dar a fost numit politic. Si cand esti numit politic trebuie sa realizezi ca atunci cand se schimba politicul care te sustine, esti inlocuit tot politic! Domnul profesor Tolcea a fost pus de Ostaficiuc, acum vine unul pus de Bojin. Pleaca PSD de la putere, vine altul numit tot politic… Asa e peste tot in Romania, domnule Tolcea, unde si femeia de serviciu de la muzeu e angajata tot pe recomandare politica… E trist sa vad ca ati fost numit politic, dar va plangeti ca sunteti dat jos politic… Asta e adevarul.

 
Victor a spus: (aprilie 29th, 2013 at 13:22 )

@Un baiat: daca il schimba politic, sa-si asume chestia asta, nu sa se ascunda in spatele unor comitzii si note penibile si nedrepte. Sa-l fi demis simplu, dom’le, esti basist, vrem sa punem in loc unul de-al nostru. Dar asta s-ar chema sa ai cojones, iar in Romania si astea se gasesc greu. Macar Tolcea le are.

 
Dorin a spus: (aprilie 29th, 2013 at 14:57 )

A venit politic, il schimba politic. Ala care vine in locul lui, un om de tip nou, o sa zboare la randul lui dupa schimbarea culorii politice a majoritatii. Dar macar sa nu se mai chinuie astia sa dea o aparenta de corectitudine….

 
Cruella a spus: (aprilie 29th, 2013 at 14:59 )

Hai pe bune, Negoita e evaluator cultural? N-o fi Tolcea asta usa de biserica, dar sa pui un sindicalist semi-analfabet sa-l evalueze e prea de tot. Baieti, v-am votat, dar vad ca n-aveti pic de imaginatie. Si cred ca nici oameni nu prea aveti, daca ati ajuns la Negoita asta.

 
Marius Roman a spus: (aprilie 29th, 2013 at 15:01 )

Tolcea, ne lasi? Vezi-ti de drum, o sa punem un om competent la muzeu, care sa ne faca mandri ca avem un astfel de muzeu in oras. Nu plange nimeni dupa tine.

 
Maria Cristea a spus: (aprilie 29th, 2013 at 15:05 )

Nu inteleg de ce nu se face public raportul comisiei de evaluare. Pana nu apare acesta, totul e speculatie. Domnul Bojin ar trebui sa ia problema in mana.

 
Madalina a spus: (aprilie 29th, 2013 at 17:11 )

Marius Roman, dumneavoastra ati vizitat vreodata Muzeul de Arta ?

 
Cornel a spus: (aprilie 29th, 2013 at 17:23 )

Macar Tolcea asta nu se da dupa cires, spune ce are de zis. Aia care au vrut sa scape de el n-au avut nici macar curajul sa-i spune in fata: „Hai cara-te!”. Au dat-o cu evaluarea. Sa fim seriosi, am vazut ca nenea ala de la scoala populara de arta a luat aproape 10. Cati dintre voi ati auzit de vreo actiune de la institutia aia?

 
PULOSU a spus: (aprilie 30th, 2013 at 18:34 )

oare TOLCIA asta nu ie bu*langiu???????????????
intreb doar, ca nu dau cu paru’ !
dar prea il apara comunistu ala batran si cavaler de cu*rlanda, maiestru’ BABETZ !?

 
Lorena a spus: (august 18th, 2015 at 17:47 )

Stimate domnule Marcel Tolcea cred ca daca ati incerca sa va informati astazi despre acea Comisie care v-a facut atat „bine” veti afla ca cei doi sunt dusmani nedeclarati si ca jenantul Balescu Catalin este din ce in ce mai aproape de o justa dreptate

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

Aeroportul International Timisoara - 700px

Administratie vezi arhiva Administratie

Primăria Timișoara, amendată pentru TimPark

Judecătoria Timişoara dă dreptate Protecţiei Consumatorilor în disputa cu primăria pe tema plăţii Timpark

Primăria Timişoara va avea probleme mari cu sistemul de taxare a parcării din oraş. Judecătoria Timişoara a respins apelul municipalităţii, prin care contesta amenda de 10.000 de lei, aplicată de Protecţia Consumatorilor, pentru faptul că nu se permite plata parcării pe străzile oraşului decât prin intermediul telefonului. Vă reamintim că OPC Timiş amendase Primăria pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Judecătoria Timişoara dă dreptate Protecţiei Consumatorilor în disputa cu primăria pe tema plăţii Timpark
Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Programul complet al Ligii a II-a, ediția 2019-2020. Foto: Seba Tătaru

Poli joaca în tur cu UTA, Rapid și Ripi în deplasare. Programul complet al celei mai tari ediții de Liga a II-a din ultimii ani

Nume ca Ripensia, Politehnica, Rapid, UTA, Petrolul, Cluj, Reșița, FC Argeș atrag, astfel că se anunță o ediție a ligii secunde incendiară. Astăzi, echipele și-au aflat programul pentru noul campionat. Noul sezon al Ligii a II-a începe pe 3 august 2019 şi se încheie pe 30 mai 2020, exact ca ediţia trecută. Prima parte a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poli joaca în tur cu UTA, Rapid și Ripi în deplasare. Programul complet al celei mai tari ediții de Liga a II-a din ultimii ani

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

CCIAT pregătește o vizită la Londra

CCIAT pregăteşte o vizită la Londra

Firmele din Timiş sunt aşteptate să participe la o vizită în Marea Britanie. Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș pregătește, pentru perioada 18-23 septembrie, o misiune economică la Londra. Va fi organizată o vizită la Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, unde vor avea loc întâlniri cu firme...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIAT pregăteşte o vizită la Londra

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Două importante proiecte turistice din zona de vest a României vor fi restaurate cu fonduri europene, prin intermediul Programului Operaţional Regional. Acestea se referă la Ulpia Traiana Sarmisegetusa şi la cetatea Devei şi fac parte dintr-un pachet de patru noi proiecte, în valoare totală de 10 milioane de euro, semnate de ADR Vest cu beneficiarii.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Amfiteatrul roman de la Ulpia Traiana Sarmisegetusa va fi restaurat cu 22 de milioane de lei, bani europeni
Firmele din Timiş sunt aşteptate să participe la o vizită în Marea Britanie. Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș pregătește, pentru perioada 18-23 septembrie, o misiune economică la Londra. Va fi organizată o vizită la Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, unde vor avea loc întâlniri cu firme...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIAT pregăteşte o vizită la Londra
La ora actuală, lotul 3 din autostrada Lugoj – Deva este cel mai aproape de a fi deschis circulaţiei în România. Cei de la Compania de Drumuri au filmat şantierul, iar imaginile chiar arată că şoseaua este aproape de finalizare, însă doar în jumătate din filmuleţ pentru că cealaltă este… invizibilă. Lucrurile merg excelent, iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lotul 3 din autostrada Lugoj – Deva e aproape de deschidere. Compania de Drumuri ne prezintă imagini parţiale / VIDEO
De curând, a văzut lumina tiparului cel de-al doilea număr al revistei „Timișoara, pol al turismului cultural bănățean”. Numărul curent prezintă castele, conace, muzee și case memoriale, și dorește să pună astfel în lumină patrimoniul istoric și cultural din zona Banatului, după ce primul număr a promovat festivalurile și concertele reper pentru turismul cultural din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Revista „Timișoara, pol al turismului cultural bănățean” a ajuns la numărul 2
Primăria Timişoara va avea probleme mari cu sistemul de taxare a parcării din oraş. Judecătoria Timişoara a respins apelul municipalităţii, prin care contesta amenda de 10.000 de lei, aplicată de Protecţia Consumatorilor, pentru faptul că nu se permite plata parcării pe străzile oraşului decât prin intermediul telefonului. Vă reamintim că OPC Timiş amendase Primăria pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Judecătoria Timişoara dă dreptate Protecţiei Consumatorilor în disputa cu primăria pe tema plăţii Timpark
Un tânăr a ajuns în spital în această după-amiază, în urma unui accident rutier care a avut loc pe Calea Circumvalațiunii din Timișoara. Victima se afla pe motocicletă, fiind lovită de un autoturism. Șoferul vinovat, un bărbat în vârstă de 69 de ani, circula pe Calea Circumvalațiunii și se îndrepta înspre Aradului. La schimbarea benzii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tânăr aflat pe motocicletă, rănit într-un accident care a avut loc pe Calea Circumvalațiunii
Porțile Castelului Huniade din Timișoara încă stau închise. Este posibil să se deschidă în anul 2021, așa cum este posibil ca acestea să rămână… „ferecate”. Un pas înainte este faptul că s-a încheiat recepția la aripa de nord-vest, acea parte a castelului plină de procese, fisuri, lucrări întrerupte și reluate. După ani și ani, la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-au recepționat lucrările la aripa de nord-vest a Castelului Huniade. Se dorește deschiderea porților pentru turiști
Top
WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com