Cand „Elie Wiesel” ii invata pe timisoreni cine a fost Petre Tutea

Așa cum este democrația din România, încă cu multe deficiențe, nu se poate spune că nu există o presă liberă, libertate de expresie etc. Au fost într-adevăr probleme de acest gen în perioada guvernării Năstase, dar și atunci au contat mai mult rațiunile economice, cea mai mare parte a presei fiind îngenuncheată prin pârghii financiare de guvernanți. Dar una peste alta, marele câștig al României post-decembriste este că orice om poate să se exprime liber, după propria conștiință. Cu mici excepții însă, care țin de ceea ce americanii denumesc politically correctness, ce poate fi tradus și prin discriminare pozitivă. Adică nu poți să spui că „un țigan mi-a furat portmoneul” (se știe că țiganii nu se ocupă cu așa ceva!), ci eventual că „fiind neatent, un domn rom a găsit în buzunarul meu un portmoneu și s-a grăbit să-l salveze”.

Numai că nu la țigani/romi vreau să mă refer în rândurile următoare. Ci la altceva, la Institutul „Elie Wiesel”, o organizație aflată într-o continuă vânătoare de vrăjitoare. Care, de exemplu, a văzut manifestări legionare la protestele împotriva mineritului de la Roșia Montană. Doar fiindcă acestea încurcau interesele patronilor RMGC, niște americani de origine iudeică. Ce să înțelegem de aici? Dacă protestezi împotriva cianurii, iar cianura este adusă de niște evrei, musai ești antisemit, legionar, fascist etc. Același institut a cerut dezonorarea post-portem a lui Valeriu Gafencu, supranumit de evreul Nicolae Steinhardt „Sfântul Închisorilor”. Asta fiindcă ar fi făcut parte în copilărie din „Frățiile de cruce”!

Mai nou, același institut a intervenit și la Timișoara în povestea cu atribuirea numelui gânditorului român Petre Țuțea unei străzi din oraș. Într-o scrisoare pe adresa Consiliului Local, institutul cere municipalității noastre „să reanalizeze oportunitatea atribuirii unei străzi din Timișoara numele lui Petre Țuțea, act prin care s-ar cultiva memoria unei pesonalități simbol a extremei drepte interbelice, cunoscute pentru convingerile sale antidemocratice”. Hopaaa! Vorbim de democrație? Poate ar trebui să ne întrebăm câtă democrație au adus în România pe tancurile sovietice Ana Pauker, Iosif Chișinevschi (alias Jakob Broitman), Teohari Georgescu (Burah Tescovich), Lothar Rădăceanu, Miron Consantinescu (Mehr Kohn), Alexandru Nicolski, Vasile Luca și mulți, mulți alții. Dar e incorect politic să pui astfel de întrebări.

În fine, în aceeași misivă, Țuțea este descris drept un legionar feroce care – culmea fascismului! – mai scria și la ziarul „Cuvântul”. Acolo unde au mai publicat Mircea Eliade, Lucian Blaga, Nichifor Crainic, Mircea Vulcănescu, Emil Cioran și – atenție! – Mihail Sebastian. Nu mă număr printre patriotarzii care se bat cu pumnii în piept urlând că România n-are nevoie de sfaturile europenilor sau americanilor. Din contra, doar teama de unele sancțiuni externe au mai temperat excesele guvernanților români, oricare au fost ei. Dar mai există și limite.

Nu cred că un institut, fie el și „Elie Wiesel”, trebuie să le dea sfaturi timișorenilor vizavi de ce personalitate merită sau nu să ajungă numele unei străzi din Timișoara. Nu cred că un institut, fie el și „Elie Wiesel”, e îndrituit să ne învețe istoria României. Ne-a învățat destul Mihail Roler! Or fi timișorenii extrem de toleranți, așa cum se spune, dar gesturi precum ale Institutului „Elie Wiesel”, pot să aibă efecte adverse, respectiv să facă uitată și proverbiala toleranță. Și revenind la Petre Țuțea, nu știu dacă merită sau nu să dea numele unei străzi din Timișoara. E decizia consilierilor votați de timișoreni. Dar de dragul adevărului istoric, trebuie spus că n-a fost antisemit și nici măcar fruntaș al Mișcării Legionare. Cea mai bună dovadă e chiar faptul c-a rămas în guvernul condus de Ion Antonescu după rebeliunea legionară din ianuarie 1941, în urma căreia toți șefii și șefuleții legionari, care n-au reușit să fugă din țară, au împânzit pușcăriile. Petre Țuțea fost un român care și-a iubit țara (e voie?) și a mai făcut și 13 ani de pușcării comuniste din acest motiv. (Pușcării conduse de Nicolski). Unde și-o fi spălat păcatele pe care le-o fi avut!

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

10 comentarii pentru acest articol

Claudiu a spus: (februarie 11th, 2014 at 17:11 )

Respect!

Marius a spus: (februarie 11th, 2014 at 19:10 )

Astadar Ion Antonescu este o instanta morala dupa care este judecata corectitudinea lui Petre Tutea? 🙁

viorel a spus: (februarie 11th, 2014 at 19:16 )

Bravo Ino!

MmmY a spus: (februarie 11th, 2014 at 19:47 )

de parca va pasa voua de ce credem noi… parca mo intrebat pe mine cineva cand so schimbat din salajan in take ionescu, legionar, comunisti, basisit sau uslas tot un drac

Bogdan a spus: (februarie 12th, 2014 at 09:23 )

Eu vreau o strada cu numele Ana Pauker. Aceasta extraordinara femeie s-a opus cu pretul libertatii (a fost bagata in puscariile comuniste, unde a fost abuzata, batuta etc) colectivizarii si distrugerii taranimii romane. Este, dincolo de anumite excese ale tineretii (asemanator cu Tutea) o patrioata desavarsita. S-a opus planurilor sovietice de a transforma Romania in regiune agricola (alaturi de Bulgaria) si a fost una din cele care a ajutat direct din Moscova retrocerdarii Transilvaniei Romaniei. A refuzat sa fuga in strainatate, a refuzat sa-si salveze familia cand putea. Pur si simplu a fost un om dedicat oamenilor simpli pe care i-a sprijinit fara a astepta recunostinta. Are multe merite directe si practice. Ea nu a STAT pentru aceasta tara, ea chiar a FACUT ceva. Un om deosebit. Merita o strada in Timisoara! Sau nu?

pro zelit a spus: (februarie 12th, 2014 at 09:34 )

„Elie Wiesel” nu face decat prozelitism barbar. Sa judeci trecutul doar cu mijloacele prezentului este pura dovada de prostie. Pe vremea lui Tutea, aproape toata Europa era de extrema dreapta. E ca si cum, peste 100 de ani, se va spune despre noi: „niste tampiti, erau democrati…”

parerea mea a spus: (februarie 12th, 2014 at 14:53 )

pe timpul ala oricum o dădeai ieșea prost.
si pana la nuante putem fi cu totii de acord cu unele lucruri: Tutea isi iubea tara si avea curajul propriilor opinii. Nu-i ura de moarte pe evrei dar nici nu le-a luat apararea.

o strada cu numele lui ar tine in viata amintirea acelor vremuri, lucru benefic si pentru unii, si pentru altii.
dar mai repede as impanzi locurile publice cu citatele gânditorului, mai ales in scoli. Merita, chiar sunt gandite!

intreb si eu, si zic a spus: (februarie 14th, 2014 at 08:49 )

Cata democratie ne-au adus noua legionarii? Lumineaza-ne! Cata democratie ne-a adus noua Biserica Ortodoxa? Tutea e exponentul perfect al acelor vremi. Un mediocru care si-a gasit refugiul in extremism si ocultism. El e erou doar pentru ca a fost inchis de comunisti. Alaturi de alte sute de mii de romani!!!! Care poate au fost mult mai modesti si mai oameni decat el.

Tutea merita un bulevard central, cel putin. Pentru ca el reprezinta tot ce poate fi mai romanesc: extremist fara rost, sovin, xenofob, crestin-obscurantist, ocos pana la moarte, dispretuitor fata de romani (daca ar fi trait astazi ne-ar fi spus rromani), inganfat, plin de o falsa modestie si las (ce a facut el in afara de a sta inchis? daca asta e un merit atunci milioane de romani au acest merit).

Tutea nu a fost disident, nu a scris ceva zguduitor la adresa comunistilor. Nici nu avea cum! El era crestin-obscurantist, pupincurist ca orice popa de ieri si de azi. Astia ar pupa si varful p…li daca ar primi un difuzor nou la biserica. Astia niciodata nu au luptat impotriva raului, indiferent cum si care a fost raul. Eu cred ca si cu diavolul au facut un pact. Hai diavole te lasam sa faci ce vrei cu romanii (Tutea ar fi zic: rromanii) daca ne lasi sa ne vedem noi de obiceiurile noastre. Inlocuiti diavol cu : legionari. fascisti, hitleristi, bolsevici, comunisti, neo-comunisti, rusi, turci … la alegere ca lista e lunga!

Dar astia suntem! Ultimii din europa. Ultimii la cultura, ultimii la economie, cei mai analfabeti, credinciosi de fatada. Suntem niste forme fara fond, niste perversi care nu avem curajul sa-i dam afara din istorie pe legionari si pe comunisti. Cu ambele specii de infractori colaboram, ne dragostim si ii mangaiem tandru pe crestet.

Ei bine fratilot, vor intra toata tarile din jur in Eu, vor trece razant pe langa noi si vom ramane acum ca si in trecut, ca si in viitor ultimii din Europa. Noi si moldovenii. Pentru ca nu avem coloana vertebrala, pentru ca cei care isi uita istoria sunt supusi sa o repete. Si noi o repetam. O repetam. Acum avem basisti si antibasisti. Ieri aveam comunisti si anticomunisti (astia din urma au disparut cu totul). Mai inainte avem chiaburi si comunisti. Apoi Rege si restul (la cretinul de Carol al II-lea ma refer, Mihai e doar las). Si mai inainte legionari si parlament. Si tot asa. Viata noastra e formata doar din lupte si multe, prea multe compromisuri rusinoase (Salman Rushdie ar fi trebuit sa fie roman!).

Tutea e doar un compromis. Ne facem ca nu stim in ce cercuri se invartea. Ne facem ca nu stim ce au facut indivizii din acele cercuri. Asa ca ne facem ca stim doar ce ne place: ca a fost inchis si ca a scris aforisme. Bravo! Atunci sa ne facem ca-i dam numele la cel putin 5 strazi. Dupa care sa ne prefacem in continuare ca suntem democrati si ca vai ce europeni grozavi suntem. O da, mari europeni, mari de tot nu asa oricum. Atat de mari incat putem da lectii ne democratie. Incepem cu evreiii ca tot nu i-au placut lui Tutea. Le dam lor primele lectii. Din prinosul nostru. Sa fie primit!

@intreb si eu, si zic a spus: (februarie 14th, 2014 at 09:40 )

Dumnezeule, cat venin! Rar mi-a fost dat in ultima vreme sa vad un personaj care sa basculeze atata ura. Iti dau un sfat: du-te si imbratiseaza in continuare portretul inramat al Anei Pauker. Suntem unde suntem nu din pricina legionarilor, ci din cauza comunistilor, aia din familia carora tye tragi tu si tot neamul tau infect. Traim in halul asta datorita unor insipizi, inodori si incolori ca tine care denatureaza realitatea in ultimul hal, cu o nesimtire nedisimulata. Nedisimulata cel putin cand va ascundeti in spatele unui pseudonim. Tu esti exponentul elocvent al trecutului negru comunist. Sa-ti fie rusine pentru afirmatiile absolut gretoase facute mai sus.

Mircea a spus: (februarie 14th, 2014 at 13:16 )

pentru: intreb si eu, si zic : va inteleg furia, dar nu cred ca e corecta. Domul Tutea nu a fost legionar activ. Dansul a fost tanar in aceea perioada si chiar nu e corect sa-l judecati atat de aspru. Este incorect si imoral fata de dansul sa-l bagati in aceeasi oala cu restul. Cred ca daca ati citi mai mult ati realiza ca gresiti. In rest, din pacate, cu toata furia, nu in intregime justificata, va dau dreptate. Legionarii ca si comunistii au fost fatali pentru tara asta iar politicieni de atunci ca si de acum sunt la fel de incapabili. Si inca ceva. Eu cred ca Tutea a iubit acest popor si chiar aceasta iubire la facut sa spuna cuvinte aspre la adresa lui. Ganditi-va si la cuvintele dvs. Ati fost extrem de aspru, insa sunt convins din chiar existenta acestei furii ca va iubiti tara si pe romani. Repet, va inteleg, insa nu sunt de acord cu acest limbaj. Fiti mai potolit si veti fi mai castigat.

pentru @intreb si eu, si zic : a te lua de familia altuia este o dovada de mare nesimtire si mitocanie 🙁 din pacate jignirile sunt argumente doar in dictaturi.

Opinia mea: Domnul Petre Tutea merita o strada in Timisoara. Sau mai bine zis Timisoara merita o strada cu numele Petre Tutea.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Expoziție de reptile vii 13 - 22 mai
Expoziție de reptile vii 13 - 22 mai

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Cristian Fenici

Învinși și în ultimul meci din sezonul regulat. Handbaliștii se pregătesc de baraj

SCM Poli a pierdut și partida din ultimul sezon regulat, 19-26 cu bronzul național, Dobrogea Sud. Bănățenii, care parcă s-au menajat pentru baraj au ținut de constănțeni doar prima repriză, apoi oaspeții au controlat clar jocul. Poli a încheiat sezonul regulat pe locul 11, cel mai slab din ultimele sezoane, în care s-a încercat un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Învinși și în ultimul meci din sezonul regulat. Handbaliștii se pregătesc de baraj
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Regiunea Vest este prima din România care are un Program Operațional Regional propriu

Regiunea Vest devine oficial prima în care va exista un Program Operațional Regional propriu. Guvernul României a avizat astăzi Programul Operațional Regional al Regiunii Vest, pentru exercițiul financiar 2021-2027, pregătit de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, în premieră în calitate de Autoritate de Management. Este un moment istoric, din punct de vedere al descentralizării,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Regiunea Vest este prima din România care are un Program Operațional Regional propriu

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Jucătorii care au încântat Banatul şi nu numai îşi dau întâlnire vineri, 20 mai, pe arena „Ştiinţa”, din Timişoara, cu ocazia turneului Politehnica Centenar Old Boys. Printre starurile alb-violeţilor, care vor participa cu două echipe, se numără Ovidiu Cuc, Titi Varga şi Iosif Rotariu. Invitate sunt Selecţionata Belgradului şi Selecţionata Caransebeşului. Politehnica se va mai...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Veteranii intră la joc. Turneu old-boys pe Știința, cu nume mari pe afiș
Timișul și Israelul pot colabora cu succes în două domenii extrem de competitive, cel al medicinei, dar și cel al apărării, a anunțat joi, la Timișoara, David Saranga, ambasadorul Israelului la București. El a condus o importantă delegație care s-a aflat în orașul de pe Bega, acolo unde oficialul a primit și titlul de Doctor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul ar putea beneficia de experiența israeliană în domeniul medical și agricol. Județul, propus pentru dezvoltarea industriei de apărare
Cunoscutul consilier municipal PSD Radu Ţoancă a pus la vânzare trei parcele de teren în Dumbrăviţa, având o suprafaţă totală de o jumătate de hectar. Problema este că acel teren nu există în “declaraţia de avere” a PSD-istului. Mai mult, Ţoancă este cercetat de ANI tocmai pentru mari neconcordanţe în declaraţiile de avere. “Justiţiarul” din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cercetat de ANI, latifundiarul Radu Ţoancă vinde un teren care nu este trecut în declaraţia sa de avere
Clădirile de pe aeroportul utilitar de la Cioca vor intra în reparații, iar pentru aceasta se vor solicita fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență, au decis consilierii județeni în cadrul unei ședințe de plen extraordinare. Vizate sunt hangarul, corpul administrativ și aerogara. Consilierii județeni au aprobat joi documentația aferentă depunerii a două proiecte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș solicită bani prin PNRR pentru reabilitarea clădirilor de la Aeroportul Cioca
Oamenii legii au depistat în cadrul unei acţiuni desfăşurate în sistem integrat pe linia prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale, pe raza județului Timiş, 12 cetăţeni straini care întenționau să iasă din România, ascunși într-un automarfar. În data de 17 mai, în jurul orei 07.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 12 migranți ascunși într-un auto-marfar, „recuperați” înainte de graniță
Timișoara va oferi mediului cultural, dar și celui universitar, o premieră, un loc unde artiștii și oamenii de știință să poată să lucreze împreună. Fosta cantină 1 MV al Universității Politehnica va deveni spațiu expozițional pentru artă modernă, dar și un loc unde se vor purta discuții din mediul academic. Universitatea Politehnica Timișoara și organizația...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara și META Spațiu deschid un nou și inovativ centru cultural în prima clădire a școlii de învățământ superior
Top