Senzori care măsoară nivelul apei în baraje și cantitățile de precipitații căzute, dar și două centre de intervenție rapidă – totul, pentru a crește capacitatea de intervenție în caz de calamitate naturală. Un program național de peste 60 de milioane de euro va aloca Banatului o sumă importantă la acest capitol.
Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Banat au prezentat marți noul proiect în care sunt implicați. „Watman – Sistem Informațional pentru Managementul Integrat al Apelor” își propune să mărească gradul de siguranță al construcțiilor hidrotehnice, dar și creșterea capacității de intervenție în caz de calamitate. Din suma totală de 63 de milioane de euro, aproximativ 3,4 milioane de euro vor reveni Banatului. 85% din bani sunt asigurați pe fonduri europene, iar restul este contribuția statului. Vor fi montate trei stații automate cu senzori la barajele Surduc, Murani și Ianova. Acești senzori vor măsura nivelul apei sau cantitatea de precipitații căzută. De asemenea, se urmărește monitorizarea nivelului de precipitații lichide și solide prin montarea a șase stații automate cu senzori. Monitorizarea parametrilor de apă este și ea în vizor. Pentru această etapă se vor monta două stații performante, una la Coșteiu, iar alta la Timișoara, la Uzina de apă Aquatim, posibilele avarii urmând să fie soluționate în cel mai scurt timp.
Pentru creșterea capacității de intervenție în caz de calamități naturale urmează să fie înființate două centre de intervenție rapidă, la Timișoara și Reșița. Fiecare centru va fi dotat cu diguri gonflabile, mașini de umplut saci, pontoane cu motor, sisteme de iluminat pe timp de noapte și multe alte utilaje. Prima fază a proiectului „Watman” trebuie finalizată până pe 31 iulie. Urmează faza a doua, când se vor monta, în Banat, peste 1.600 de sirene care vor anunța posibilele avarii de la baraje.
Comentarii prin facebook