Comuna Săcălaz se pregătește de referendum. Locuitorii ei vor putea să-și spună punctul de vedere cu privire la exploatarea resurselor din zonă prin fracturare hidraulică. Pe acest subiect a existat deja o dezbatere publică.
Scandalul de la Săcălaz a început în 2012, când localnicii au aflat că în zonă s-ar putea face prospecțiuni. În decembrie 2014, câteva zeci de persoane au ieșit în stradă, tocmai pentru că se simțeau amenințate de aceste acțiuni. Oamenii din zonă erau disperați pentru că Prospecțiuni SA bătuse țăruși pe marginea drumului principal din comună, pentru a începe cercetările. Totul, cu acceptul primarului Ilie Todașcă. Acum, localnicii vor avea a ocazia să spună dacă sunt de acord cu exploatarea resurselor din zonă. Pe 7 martie a existat și o dezbatere publică pe această temă, la care au participat 300 de oameni.
În spatele referendumului se află Asociația „Pro Mediu” Timiș, care susține că peste 50 de persoane au fost hărțuite și date în judecată de firmele de prospecțiuni. Instanța le-a dat dreptate localnicilor, dar riscul prospecțiunilor există în continuare. „Acest referendum pune în practică poziția asumată public de președintele României prin intermediul Facebook în campania electorală, cum că nu se vor implementa proiecte de exploatare a resurselor fără consultarea prealabilă a comunităților locale afectate”, susține Budai Amandi-Bianka, președinte al Asociației Pro Mediu, locuitor din Săcălaz. La referendum sunt așteptați aproximativ 6.800 de votanți. Nu este primul referendum de acest tip din România. În trecut, locuitori din Costinești, Limanu sau Mangalia s-au exprimat prin vot în ceea ce privește prospecțiunile.
Comentarii prin facebook