Timișoara ar putea să aibă, din toamna acestui an, unul dintre cele mai performante centre de medicină genomică din România și chiar din estul Europei. În orașul de pe Bega vor exista aparate ultraperformante, unice în țară, care vor facilita cercetarea din domeniul geneticii și al bolilor rare.
Reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara au anunțat, marți, că încep lucrările pentru deschiderea unui centru de medicină genomică. Este vorba despre un proiect foarte complex, care va aduce în capitala Banatului aparate ultraperformante care vor facilita atât cercetarea genetică, cât și pregătirea studenților în domeniu. În cadrul Centrului de Medicină Genomică se vor construi nouă laboratoare noi și se vor aduce peste 100 de echipamente de specialitate. Unele dintre acestea costă peste 100.000 de euro bucata. De asemenea, pentru noul centru va fi reabilitată o suprafață de peste 271 de mp. Proiectul are la bază trei domenii de cercetare, respectiv: cercetare în boli genetice rare, cercetare genomică în boli complexe și terapii personalizate și inovatoare.
Pentru implementarea proiectului, UMF va beneficia de fonduri nerambursabile de aproximativ șase milioane de euro. „Colegii mei fac un mare act de curaj! Sunt bani din exercițiul financiar 2007-2013, deci alții nu au avut curaj să implementeze în 18 luni și noi trebuie să implementăm până la sfârșitul lunii octombrie. Se vor crea condiții optime pentru funcționare. E nevoie de condiții speciale de sterilitate pentru intrarea în unele camere și vom avea un aparat care încă nu există în Europa de Sud – Est. (…) Vom avea tot ce-și dorește și visează un genetician sau un cercetător, iar cel puțin pentru cinci ani vom fi în top cu echipamentele. Vom face cercetare de vârf! Vom continua cercetarea la nivel egal cu partenerii europeni,”, spune prof. univ. dr. Maria Puiu, coordonatorul de proiect. Conform acesteia, numeroși specialiști și-au prezentat deja interesul față de viitoarele facilități de la Timișoara. Astfel, profesioniști din Marea Britanie, Elveția, Statele Unite ale Americii, dar și din România au anunțat că doresc să colaboreze în cadrul proiectelor de cercetare de la Centrul de Medicină Genomică.
Comentarii prin facebook