De cand imobiliarii au ajuns „marii investitori” ai primarului Robu?

La ultima ședință de plen a CL, consilierii au votat în cvasi-unanimitate un plan urbanistic zonal pe Calea Urseni. Nu ar fi nicio problemă aici, dacă PUZ-ul n-ar prevedea pe un teren de 3,5 hectare ridicarea unor blocuri. Și totul, într-o zonă de case. E normal ca aceia care și-au făcut case în acea margine de oraș, în speranța că vor avea astfel intimitate, să nu aplaude faptul că acum cineva își „trage” niște blocuri în zonă.

A doua problemă extrem de gravă. De ochii lumii s-a făcut și o dezbatere publică. Aproape toți cei prezenți s-au revoltat vizavi de intenția construirii unor blocuri în zonă. Dincolo de regimul de înălțime, s-a arătat că e o mare problemă și cu utilitățile (canal, curent electric, străzi etc.), care nici acum nu fac față situației. Darmite după ce se mai ridică și niște blocuri în acel loc!? În fine, chiar dacă rezultatul dezbaterii publice a fost catastrofal pentru ințiatorii proiectului, consilierii au votat cu totul altceva. Se pune atunci o întrebare de bun simț: ce rost au aceste dezbateri publice, dacă nu se ține cont de ele? E o simulare de democrație, ale cărei rezultate sunt aruncate apoi la gunoi? Mai bine se termină cu această ipocrizie, dacă tot nu contează! Că oamenii prezenți la dezbatere puteau face și altceva, decât să-și piardă vremea la niște discuții fără consecințe practice.

Al treilea aspect. Zona în cauză a aparținut pepinierei Horticultura, terenul fiind retrocedat foștilor proprietari. Mă rog, nu știu dacă exact foștilor proprietari sau cumpărătorilor de drepturi litigioase, celebrii samsari imobiliari. Ei bine, în „Planul de Amenajare a județului Timiș” făcut la CJT, se arată negru pe alb: „În interiorul noii delimitări a AUT există pepiniera de pe Calea Urseni care, indiferent de actualul sau de viitorul proprietar, este obligatoriu a rămâne un viitor parc.” Așadar avem de-a face cu o zonă verde, pe care se vor construi… blocuri. Faptul că altor locuitori din zonă li s-a refuzat să ridice la înălțimea respectivă e o dovadă că nu toți „investitorii” au aceeași valoare.

Și fiindcă veni vorba, la ședința CLT în care s-a aprobat PUZ-ul, primarul Nicolae Robu a făcut un puternic lobby pentru acesta apreciind faptul că aveam de-a face aici cu o ditamai… investiție. Dacă într-un oraș de talia Timișoara o afacere pur imobiliară a ajuns să fie… mare investiție, am câteva rezerve vizavi de modul în care primarul percepe adevărații investitori. O investiție adevărată înseamnă înființarea unor locuri de muncă. Câte or fi, 100, 50 sau… cinci! Și o gogoșerie care oferă patru locuri de muncă poate fi considerată o mai mare investiție, decât o afacere pur imobiliară. Veți spune că și acolo se asigură locuri de muncă. Da, dar nu se înființează, fiind vorba de angajați ai unei firme de construcții. În Ohaba Lungă, ridicarea unor blocuri poate fi considerată o mare investiție, dar în niciun caz în Timișoara.

Nu mai vorbesc de deranjul pe care-l provoacă în zonă și de bulibășeala urbanistică. Care, ce-i drept, a început pe timpul fostului edil Gheorghe Ciuhandu, dar pe care actualul edil se pare că o agreează. Se știe, în perioada boom-ului imobiliar, oricine punea mâna pe un petec de teren ridica un bloc, nu conta în ce zonă. Ajungea să-l contacteze pe consilierul PSD Radu Țoancă, „tăticul” PUZ-urilor și PUD-urilor, care la rândul lui „rezolva” semnăturile angajaților primăriei și votul aleșilor locali. Nu este exclus ca în cazul Urseni să fie aceeași rețetă, chiar dacă or fi alte personaje în schemă. Astfel, s-a ajuns ca Timișoara să fie împânzită cu tot felul de construcții, blocuri și bloculețe, parcă aruncate din avion, în disprețul legii (sau la limita ei), al timișorenilor și, nu în ultimul rând, al bunului simț. Credeam că această practică a fost uitată, dar nu e deloc așa.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

11 comentarii pentru acest articol

george a spus: (aprilie 14th, 2015 at 11:50 )

Extrem de pertinent articolul.

Laura Codruta a spus: (aprilie 14th, 2015 at 15:20 )

Articol foarte correct si bine documentat . Doar o lipsa , minora , dar de mentionat : instructiunile dl. primar de a nu il (mai … daca este cazul) vota in caz ca suntem nemultumiti . ASTA DA , in sfarsit a zis si ceva logic si inteligibil . De urmat cu sfintenie , chiar dat fiind caracterul supefluu al indicatiei !

virgil a spus: (aprilie 14th, 2015 at 16:42 )

trebuie verificat daca nu sunt terenurile acordate revolutionarilor .acestea au fost acordate de guv Nastase si efectiv puse in posesie in 2006.Fiind constituiri de proprietate(si nu restituiri) terenurile nu pot fi instrainate timp de 10 ani.fiecare revolutionar a primit cate 1(un) hectar.

anteconbega a spus: (aprilie 15th, 2015 at 14:17 )

„Ajungea să-l contacteze pe consilierul PSD Radu Țoancă, „tăticul” PUZ-urilor și PUD-urilor, care la rândul lui „rezolva” semnăturile angajaților primăriei și votul aleșilor locali.”
Categotoric, stimabilul domn Ţoancă ar fi un primar mult mai bun decât dl Robu şi poate mai bun chiar şi decât oorabilul domn Grindeanu. După doi primari ungureni, aiuritorii Borha şi Robu, am putea avea şi unul neaoşmolodvean. Timişoara e un municipiu predispus experimentelor bilibicistrocizante. Cazul Robu e unul excelent de edificator…

timi a spus: (aprilie 15th, 2015 at 22:10 )

Bravo! Felicitari presa libera!!! Inca un pas care ne apropie de aflarea adevarului in aceasta „afacere” a primariei Timisoara (acum si a Consiliului Local) Inca o dovada ca cine citeste si intelege legile, in cazul de fata mass-media, poate observa cu usurinta nenumaratele probleme din aceasta speta.

bia a spus: (aprilie 15th, 2015 at 22:43 )

Pai nu presa trebuie sa fie “cainele de paza” al democratiei??? Noroc cu ei in democratia asta originala a lu’ Robu&Co. ex Ciuhandu. Pana si consilierul PSD Toanca a avut doua mandate (8 ani) pe vremea lui Ciuhandu! Interesul poarta fesul! Consilier local pe viata! Unanimitatea in Consiliul Local Timisoara este celebra in toata tara. Dar unanimitatea in democratie este suspecta. In dictatura comunista, ceausista, era de asteptat. ASTA CE FEL DE DICTATURA ESTE …

Nicu a spus: (aprilie 16th, 2015 at 10:36 )

@bia …. DICTATURA BANULUI . simplu . Investitorii „investesc” in peimar , primarie si consilieri . De aici unanimitatile . Existand (modestul) pericol al alegerilor fiecare trebuie sa isi faca plinul cum prinde un mandate , asa ca foamea este mare . Mult mai bine stau functionarii publici (atentie , aceia cu juramant si tot tacamul !!) care isi primesc tainul netulburati de vreo alegere locala . Si , bineintels , in caz de ceva … necaz , o sa o tina otova cu „executarea ordinului” uitand ca din 1945 incoace nu mai tine cu asta . Se mizeaza insa pe lipsa de finantare a DNA si au si dreptate , oare cati ani si cati oameni ar trebui sa descurce toate itele din primaria celui mai „European” oras din tara ! Prea multi se pare si unde mai bagi inca cateva sute in puscariile supra agglomerate ?

ecou a spus: (aprilie 16th, 2015 at 11:32 )

Pe site-ul primariei Timisoara a mai aparut un anunt cu o alta dezbatere publica pe data de 30.04.2015 ,este vorba de un alt PUZ pe CALEA URSENI,pe acest PUZ se vede ca in continuare inaltimea este de 12m pana la coama.In acest caz vedem ca nici amendamentul (9m pana la COAMA) facut de consilierul Simonis Alfred in sedinta ordinara din 07.04.2015 nu se respecta.Halal primar de paste a plecat in insula Rodos,sa compuna poezii,noi cei care VOCIFERAM fara acordul lui ne-am dori sa aiba INSPIRATIE SI SA NU SE MAI INTOARCA .

Tim a spus: (aprilie 16th, 2015 at 16:38 )

O mica problema legala . Nu ca ar conta pentru primaria sau CL Timisoara .

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 114 din 17 octombrie 2007
pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 713 din 22 octombrie 2007
Data intrarii in vigoare : 22 octombrie 2007

Forma actualizata valabila la data de : 16 aprilie 2015
Prezenta forma actualizata este valabila de la 22 octombrie 2007 pana la data selectata

Având în vedere degradarea spaţiilor verzi de pe teritoriul localităţilor din România, cauzată de distrugerea acestora ca urmare a dezvoltării activităţilor economice şi sociale,
în scopul îmbunătăţirii factorilor de mediu şi a calităţii vieţii prin creşterea suprafeţelor de spaţii verzi din localităţi, al protejării şi gestionării durabile a acestora, precum şi al creşterii standardelor de viaţă ale locuitorilor,
ţinând cont de faptul că lipsa unei reglementări imediate duce la imposibilitatea unui management corespunzător al mediului în localităţi, iar lipsa unei planificări strategice în acest domeniu conduce la probleme grave de sănătate şi la o calitate scăzută a standardelor de viaţă ale populaţiei, elemente care vizează interesul public şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,

Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

ART. I
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.196 din 30 decembrie 2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. Articolul 71 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 71. – (1) Schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora.
(2) Actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută.”
2. La articolul 96 alineatul (2), după punctul 1 se introduce un nou punct, punctul 1^1, cu următorul cuprins:
„1^1. obligaţia autorităţilor publice locale de a nu schimba destinaţia terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, de a nu reduce suprafeţele acestora ori obligaţia de a nu le strămuta;”.
ART. II
(1) Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a asigura din terenul intravilan o suprafaţă de spaţiu verde de minimum 20 mp/locuitor, până la data de 31 decembrie 2010, şi de minimum 26 mp/locuitor, până la data de 31 decembrie 2013.
(2) Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a întocmi, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului act normativ, un program în care vor fi evidenţiate etapele de realizare a obligaţiei prevăzute la alin. (1), cu indicarea termenelor intermediare propuse.
ART. III
(1) Nerespectarea prevederilor art. II constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, în cuantumul prevăzut la art. 96 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările ulterioare.
(2) Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii prevăzute la alin. (1) se fac potrivit art. 97 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările ulterioare.
(3) Dispoziţiile alin. (1) referitoare la contravenţii se completează cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemnează:
────────────────
Ministrul mediului
şi dezvoltării durabile,
Attila Korodi

Ministrul internelor
şi reformei administrative,
Cristian David

Ministrul dezvoltării,
lucrărilor publice şi locuinţelor,
Laszlo Borbely

Bucureşti, 17 octombrie 2007.
Nr. 114.
__________

Tim a spus: (aprilie 16th, 2015 at 16:40 )

Si ordonanta devenita …. lege . Nu ca ar conta , repet , pentru primarie , primar sau consililul local Timisoara .

LEGE nr. 70 din 28 martie 2013
privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 114/2007 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 178 din 1 aprilie 2013
Data intrarii in vigoare : 4 aprilie 2013

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

ARTICOL UNIC
Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114 din 17 octombrie 2007 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 713 din 22 octombrie 2007.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALERIU-ŞTEFAN ZGONEA

PREŞEDINTELE SENATULUI
GEORGE-CRIN
LAURENŢIU ANTONESCU

Bucureşti, 28 martie 2013.
Nr. 70.

——-

Tim a spus: (aprilie 16th, 2015 at 16:43 )

Decizia Curtii Constitutionale intr-un caz similar o tinem la …. pastrare . Nici chiar toate cartile pe fata …. inca . Sa vezi cand vine Codruta in „vizita” cu ce belele se lasa !!!!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

aeroportul-timisoara-700x280-01

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

La Botoșani, pentru ultimul bal. SCM Poli Timișoara încearcă să se califice în semifinalele Cupei

SCM Poli Timișoara este pe val. Victorie după victorie în campionat și calificare în sferturile de finală ale Cupei României, acolo unde mâine alb-violeții vor să mai facă un pas spre accederea în careul de ași. După un început nefast de sezon, Poli și-a arătat adevărata valoare pe semicercul românesc. A strâns cinci victorii la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Botoșani, pentru ultimul bal. SCM Poli Timișoara încearcă să se califice în semifinalele Cupei
iulius-mall-timisoara-craciun_728x90

Social vezi arhiva Social

Revoluţia română a fost comemorată la Timişoara în cadrul Galei Libertatea 89. Primul ministru maghiar, Viktor Orban, la ceremonie

Evenimentele din decembrie 1989 de la Timişoara, care au declanşat Revoluţia Română şi căderea regimului comunist sunt sărbătorite în aceste zile, de Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania, printr-o serie de evenimente. Sâmbătă, la Centrul Regional de Afaceri, în cadrul Galei Libertatea 89, la Timişoara s-au aflat o serie de personalităţi de prim rang, în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Revoluţia română a fost comemorată la Timişoara în cadrul Galei Libertatea 89. Primul ministru maghiar, Viktor Orban, la ceremonie