De cand imobiliarii au ajuns „marii investitori” ai primarului Robu?

La ultima ședință de plen a CL, consilierii au votat în cvasi-unanimitate un plan urbanistic zonal pe Calea Urseni. Nu ar fi nicio problemă aici, dacă PUZ-ul n-ar prevedea pe un teren de 3,5 hectare ridicarea unor blocuri. Și totul, într-o zonă de case. E normal ca aceia care și-au făcut case în acea margine de oraș, în speranța că vor avea astfel intimitate, să nu aplaude faptul că acum cineva își „trage” niște blocuri în zonă.

A doua problemă extrem de gravă. De ochii lumii s-a făcut și o dezbatere publică. Aproape toți cei prezenți s-au revoltat vizavi de intenția construirii unor blocuri în zonă. Dincolo de regimul de înălțime, s-a arătat că e o mare problemă și cu utilitățile (canal, curent electric, străzi etc.), care nici acum nu fac față situației. Darmite după ce se mai ridică și niște blocuri în acel loc!? În fine, chiar dacă rezultatul dezbaterii publice a fost catastrofal pentru ințiatorii proiectului, consilierii au votat cu totul altceva. Se pune atunci o întrebare de bun simț: ce rost au aceste dezbateri publice, dacă nu se ține cont de ele? E o simulare de democrație, ale cărei rezultate sunt aruncate apoi la gunoi? Mai bine se termină cu această ipocrizie, dacă tot nu contează! Că oamenii prezenți la dezbatere puteau face și altceva, decât să-și piardă vremea la niște discuții fără consecințe practice.

Al treilea aspect. Zona în cauză a aparținut pepinierei Horticultura, terenul fiind retrocedat foștilor proprietari. Mă rog, nu știu dacă exact foștilor proprietari sau cumpărătorilor de drepturi litigioase, celebrii samsari imobiliari. Ei bine, în „Planul de Amenajare a județului Timiș” făcut la CJT, se arată negru pe alb: „În interiorul noii delimitări a AUT există pepiniera de pe Calea Urseni care, indiferent de actualul sau de viitorul proprietar, este obligatoriu a rămâne un viitor parc.” Așadar avem de-a face cu o zonă verde, pe care se vor construi… blocuri. Faptul că altor locuitori din zonă li s-a refuzat să ridice la înălțimea respectivă e o dovadă că nu toți „investitorii” au aceeași valoare.

Și fiindcă veni vorba, la ședința CLT în care s-a aprobat PUZ-ul, primarul Nicolae Robu a făcut un puternic lobby pentru acesta apreciind faptul că aveam de-a face aici cu o ditamai… investiție. Dacă într-un oraș de talia Timișoara o afacere pur imobiliară a ajuns să fie… mare investiție, am câteva rezerve vizavi de modul în care primarul percepe adevărații investitori. O investiție adevărată înseamnă înființarea unor locuri de muncă. Câte or fi, 100, 50 sau… cinci! Și o gogoșerie care oferă patru locuri de muncă poate fi considerată o mai mare investiție, decât o afacere pur imobiliară. Veți spune că și acolo se asigură locuri de muncă. Da, dar nu se înființează, fiind vorba de angajați ai unei firme de construcții. În Ohaba Lungă, ridicarea unor blocuri poate fi considerată o mare investiție, dar în niciun caz în Timișoara.

Nu mai vorbesc de deranjul pe care-l provoacă în zonă și de bulibășeala urbanistică. Care, ce-i drept, a început pe timpul fostului edil Gheorghe Ciuhandu, dar pe care actualul edil se pare că o agreează. Se știe, în perioada boom-ului imobiliar, oricine punea mâna pe un petec de teren ridica un bloc, nu conta în ce zonă. Ajungea să-l contacteze pe consilierul PSD Radu Țoancă, „tăticul” PUZ-urilor și PUD-urilor, care la rândul lui „rezolva” semnăturile angajaților primăriei și votul aleșilor locali. Nu este exclus ca în cazul Urseni să fie aceeași rețetă, chiar dacă or fi alte personaje în schemă. Astfel, s-a ajuns ca Timișoara să fie împânzită cu tot felul de construcții, blocuri și bloculețe, parcă aruncate din avion, în disprețul legii (sau la limita ei), al timișorenilor și, nu în ultimul rând, al bunului simț. Credeam că această practică a fost uitată, dar nu e deloc așa.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

11 comentarii pentru acest articol

george a spus: (aprilie 14th, 2015 at 11:50 )

Extrem de pertinent articolul.

 
Laura Codruta a spus: (aprilie 14th, 2015 at 15:20 )

Articol foarte correct si bine documentat . Doar o lipsa , minora , dar de mentionat : instructiunile dl. primar de a nu il (mai … daca este cazul) vota in caz ca suntem nemultumiti . ASTA DA , in sfarsit a zis si ceva logic si inteligibil . De urmat cu sfintenie , chiar dat fiind caracterul supefluu al indicatiei !

 
virgil a spus: (aprilie 14th, 2015 at 16:42 )

trebuie verificat daca nu sunt terenurile acordate revolutionarilor .acestea au fost acordate de guv Nastase si efectiv puse in posesie in 2006.Fiind constituiri de proprietate(si nu restituiri) terenurile nu pot fi instrainate timp de 10 ani.fiecare revolutionar a primit cate 1(un) hectar.

 
anteconbega a spus: (aprilie 15th, 2015 at 14:17 )

„Ajungea să-l contacteze pe consilierul PSD Radu Țoancă, „tăticul” PUZ-urilor și PUD-urilor, care la rândul lui „rezolva” semnăturile angajaților primăriei și votul aleșilor locali.”
Categotoric, stimabilul domn Ţoancă ar fi un primar mult mai bun decât dl Robu şi poate mai bun chiar şi decât oorabilul domn Grindeanu. După doi primari ungureni, aiuritorii Borha şi Robu, am putea avea şi unul neaoşmolodvean. Timişoara e un municipiu predispus experimentelor bilibicistrocizante. Cazul Robu e unul excelent de edificator…

 
timi a spus: (aprilie 15th, 2015 at 22:10 )

Bravo! Felicitari presa libera!!! Inca un pas care ne apropie de aflarea adevarului in aceasta „afacere” a primariei Timisoara (acum si a Consiliului Local) Inca o dovada ca cine citeste si intelege legile, in cazul de fata mass-media, poate observa cu usurinta nenumaratele probleme din aceasta speta.

 
bia a spus: (aprilie 15th, 2015 at 22:43 )

Pai nu presa trebuie sa fie “cainele de paza” al democratiei??? Noroc cu ei in democratia asta originala a lu’ Robu&Co. ex Ciuhandu. Pana si consilierul PSD Toanca a avut doua mandate (8 ani) pe vremea lui Ciuhandu! Interesul poarta fesul! Consilier local pe viata! Unanimitatea in Consiliul Local Timisoara este celebra in toata tara. Dar unanimitatea in democratie este suspecta. In dictatura comunista, ceausista, era de asteptat. ASTA CE FEL DE DICTATURA ESTE …

 
Nicu a spus: (aprilie 16th, 2015 at 10:36 )

@bia …. DICTATURA BANULUI . simplu . Investitorii „investesc” in peimar , primarie si consilieri . De aici unanimitatile . Existand (modestul) pericol al alegerilor fiecare trebuie sa isi faca plinul cum prinde un mandate , asa ca foamea este mare . Mult mai bine stau functionarii publici (atentie , aceia cu juramant si tot tacamul !!) care isi primesc tainul netulburati de vreo alegere locala . Si , bineintels , in caz de ceva … necaz , o sa o tina otova cu „executarea ordinului” uitand ca din 1945 incoace nu mai tine cu asta . Se mizeaza insa pe lipsa de finantare a DNA si au si dreptate , oare cati ani si cati oameni ar trebui sa descurce toate itele din primaria celui mai „European” oras din tara ! Prea multi se pare si unde mai bagi inca cateva sute in puscariile supra agglomerate ?

 
ecou a spus: (aprilie 16th, 2015 at 11:32 )

Pe site-ul primariei Timisoara a mai aparut un anunt cu o alta dezbatere publica pe data de 30.04.2015 ,este vorba de un alt PUZ pe CALEA URSENI,pe acest PUZ se vede ca in continuare inaltimea este de 12m pana la coama.In acest caz vedem ca nici amendamentul (9m pana la COAMA) facut de consilierul Simonis Alfred in sedinta ordinara din 07.04.2015 nu se respecta.Halal primar de paste a plecat in insula Rodos,sa compuna poezii,noi cei care VOCIFERAM fara acordul lui ne-am dori sa aiba INSPIRATIE SI SA NU SE MAI INTOARCA .

 
Tim a spus: (aprilie 16th, 2015 at 16:38 )

O mica problema legala . Nu ca ar conta pentru primaria sau CL Timisoara .

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 114 din 17 octombrie 2007
pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 713 din 22 octombrie 2007
Data intrarii in vigoare : 22 octombrie 2007

Forma actualizata valabila la data de : 16 aprilie 2015
Prezenta forma actualizata este valabila de la 22 octombrie 2007 pana la data selectata

Având în vedere degradarea spaţiilor verzi de pe teritoriul localităţilor din România, cauzată de distrugerea acestora ca urmare a dezvoltării activităţilor economice şi sociale,
în scopul îmbunătăţirii factorilor de mediu şi a calităţii vieţii prin creşterea suprafeţelor de spaţii verzi din localităţi, al protejării şi gestionării durabile a acestora, precum şi al creşterii standardelor de viaţă ale locuitorilor,
ţinând cont de faptul că lipsa unei reglementări imediate duce la imposibilitatea unui management corespunzător al mediului în localităţi, iar lipsa unei planificări strategice în acest domeniu conduce la probleme grave de sănătate şi la o calitate scăzută a standardelor de viaţă ale populaţiei, elemente care vizează interesul public şi constituie situaţii de urgenţă şi extraordinare,
în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,

Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

ART. I
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.196 din 30 decembrie 2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. Articolul 71 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 71. – (1) Schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora.
(2) Actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută.”
2. La articolul 96 alineatul (2), după punctul 1 se introduce un nou punct, punctul 1^1, cu următorul cuprins:
„1^1. obligaţia autorităţilor publice locale de a nu schimba destinaţia terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, de a nu reduce suprafeţele acestora ori obligaţia de a nu le strămuta;”.
ART. II
(1) Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a asigura din terenul intravilan o suprafaţă de spaţiu verde de minimum 20 mp/locuitor, până la data de 31 decembrie 2010, şi de minimum 26 mp/locuitor, până la data de 31 decembrie 2013.
(2) Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a întocmi, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentului act normativ, un program în care vor fi evidenţiate etapele de realizare a obligaţiei prevăzute la alin. (1), cu indicarea termenelor intermediare propuse.
ART. III
(1) Nerespectarea prevederilor art. II constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, în cuantumul prevăzut la art. 96 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările ulterioare.
(2) Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii prevăzute la alin. (1) se fac potrivit art. 97 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările ulterioare.
(3) Dispoziţiile alin. (1) referitoare la contravenţii se completează cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemnează:
────────────────
Ministrul mediului
şi dezvoltării durabile,
Attila Korodi

Ministrul internelor
şi reformei administrative,
Cristian David

Ministrul dezvoltării,
lucrărilor publice şi locuinţelor,
Laszlo Borbely

Bucureşti, 17 octombrie 2007.
Nr. 114.
__________

 
Tim a spus: (aprilie 16th, 2015 at 16:40 )

Si ordonanta devenita …. lege . Nu ca ar conta , repet , pentru primarie , primar sau consililul local Timisoara .

LEGE nr. 70 din 28 martie 2013
privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 114/2007 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 178 din 1 aprilie 2013
Data intrarii in vigoare : 4 aprilie 2013

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

ARTICOL UNIC
Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114 din 17 octombrie 2007 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 713 din 22 octombrie 2007.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.

PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR
VALERIU-ŞTEFAN ZGONEA

PREŞEDINTELE SENATULUI
GEORGE-CRIN
LAURENŢIU ANTONESCU

Bucureşti, 28 martie 2013.
Nr. 70.

——-

 
Tim a spus: (aprilie 16th, 2015 at 16:43 )

Decizia Curtii Constitutionale intr-un caz similar o tinem la …. pastrare . Nici chiar toate cartile pe fata …. inca . Sa vezi cand vine Codruta in „vizita” cu ce belele se lasa !!!!

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

Aeroportul International Timisoara - 700px

Administratie vezi arhiva Administratie

Gauss topografie timisoara

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Timişoreanul Cosmin Contra are un mesaj pentru tricolorii mici, înainte de debut

Naţionala mică se află în Italia, unde mâine va debuta la Europenele U21, acolo unde nu a mai fost prezentă în ultimele două decenii. România se află într-o grupă imposibilă, cu Anglia, Franţa şi Croaţia, dar fotbalul demonstrează de multe ori că nimic nu este imposibil. Alături de echipa ce reprezintă speranţele unei întregi naţiuni...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişoreanul Cosmin Contra are un mesaj pentru tricolorii mici, înainte de debut

Social vezi arhiva Social

Parfumuri false, în Piața Flavia

„Parfumier”, prins când vindea produse false, în Piața Flavia din Timișoara

Un bărbat care încerca să vândă produse false în Piața Flavia din Timișoara a fost luat la întrebări de jandarmii aflați în patrulă, la sfârșitul săptămânii trecute. Acțiunea oamenilor legii a avut loc duminică, 16 iunie, cu scopul de a combate comerțul cu produse contrafăcute sau neaccizate. Asupra bărbatului în vârstă de 39 de ani,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Parfumier”, prins când vindea produse false, în Piața Flavia din Timișoara

Economic vezi arhiva Economic

Americanii de la Visteon proiectează viitorul instrumentelor de bord

Americanii de la Visteon proiectează viitorul instrumentelor de bord pentru domeniul auto la Timişoara / FOTO

Americanii de la Visteon au găsit la Timişoara terenul propice pentru dezvoltare. Au închiriat birouri în una dintre cele mai moderne clădiri office din oraş, au selectat echipa cu care să demareze procesul de cercetare şi dezvoltare, pentru ca în acest moment să fie în curs de dezvoltare a activităţii. Dacă veţi conduce un autoturism...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Americanii de la Visteon proiectează viitorul instrumentelor de bord pentru domeniul auto la Timişoara / FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În data de 20 iunie, între orele 18.00 și 21.00, în localitatea Sânmihaiu Român, aflată în apropierea Timișoarei, va avea loc o adunare publică, organizată de către Asociația Mișcarea Sinergistă, ONG înființat conform legii, și de grupul local de inițiativă civică „Adoptăm Sânmihaiu Român”. Adunarea publică, care va avea loc începând cu ora 18.00, la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Adunare publică la Sânmihaiu Român. Se discută problemele comunei, de la utilități la instalarea bancomatelor
O nouă ediție a Zilelor Lacului Surduc este pe cale să înceapă. Mai sunt câteva zile până când pe malul și pe suprafața lacului din Timiș se va da startul manifestărilor. Vor fi concerte, concursuri și ridicări cu balonul cu aer cald. Doritorii au transport gratuit la dispoziție! Veți putea să-i vedeți performând pe scenă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Programul complet al Zilelor Lacului Surduc: Subcarpați, ridicări cu balonul cu aer cald, plimbări cu barca, târg cu produse tradiționale
Mai sunt două zile până când pe străzile Martirilor şi Bulevardul Liviu Rebreanu îndrăgostiţii vor putea vedea cerul şi stelele seara fără să vadă cablurile furnizorilor de internet în faţa ochilor. Primăria Timişoara ameninţă şi pregăteşte din nou ghiliotina: daţi jos cablurile sau le tăiem noi! Până pe data de 20 iunie mai au timp...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timişoara ascute din nou ghilotina!
În cadrul seriei de acţiuni dedicate proiectului Timişoara Capitală Culturală Europeană s-au organizat, pe bani publici, evenimente lipsite de vizibilitate şi cu un impact în comunitate redus, care să justifice aceşti bani, spun cei de la USR Timişoara. Ei solicită să ştie pentru ce s-au cheltuit banii pentru pregătirea acestui proiect, adică zece milioane lei,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul USR Timişoara vrea să ştie ce şi cine a făcut ceva pentru proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană 2019
Un bărbat care încerca să vândă produse false în Piața Flavia din Timișoara a fost luat la întrebări de jandarmii aflați în patrulă, la sfârșitul săptămânii trecute. Acțiunea oamenilor legii a avut loc duminică, 16 iunie, cu scopul de a combate comerțul cu produse contrafăcute sau neaccizate. Asupra bărbatului în vârstă de 39 de ani,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Parfumier”, prins când vindea produse false, în Piața Flavia din Timișoara
Zeci de persoane din Timiș au ajuns săptămâna trecută la Spitalul de Boli Infecționase Victor Babeș din Timișoara. Aceștia au avut nevoie de tratament, fiind înțepați de căpușe. Conform reprezentanților spitalului, 34 de pacienți s-au prezentat cu înțepături de căpușă, în săptămâna care a trecut, la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara. Acestora...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zeci de timișeni au ajuns la spital, după ce au fost înțepați de căpușe
Un singur cetăţean a picat în plasa armatei secrete de agenţi de la Poliţia Locală Timişoara care veghează în civil găsirea cetăţenilor răi care aruncă gunoaie în gropi clandestine pe stradă. Influenţa anunţului că poliţiştii în civil caută asemenea contravenienţi s-a răspândit repede şi oamenii au devenit civilizaţi, spune Nicolae Robu, primarul Timişoarei. El s-a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii locali secreţi au descurajat aruncarea gunoaielor pe stradă. Firma de salubritate stradală, lăudată de cetăţeni
Primarul Timişoarei insistă că trecerea deplasării prin oraş a cetăţenilor să se mute dinspre autoturism spre transportul local şi biciclete, dar nu oferă parcări publice unde oamenii să-şi lase vehiculele pentru a se urca în autobuz sau tramvai. El recunoaşte că nu există nimic mai mult decât intenţii şi niciun plan concret pentru parcări pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timişoara e hotărâtă să dezvolte transportul public, cu autobuze, tramvaie şi trotinete noi. Parcări de tranzit – deocamdată zero
Mai bine de 200 de polițiști au fost în stradă, în tot județul Timiș, pentru a asigura liniștea și siguranța cetățenilor în perioada minivacanței de Rusalii. Nu au existat evenimente grave asupra siguranței publice. Totuși, au fost 225 de solicitări venite din partea cetățenilor, astfel că oamenii legii au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Minivacanța de Rusalii, în siguranță pentru timișeni. Sute de amenzi acordate de polițiști
Top
WP2FB Auto Publish Powered By : XYZScripts.com