Științe economice și Medicină – acestea sunt domeniile spre care se îndreaptă cele mai multe dintre opțiunile elevilor din clasele a X-a și a XI-a din județul Timiș. De matematică, fizică sau chimie, domenii unde rata abandonului universitar este extrem de mică, sunt interesați doar… aproximativ 1% din adolescenți.
Sunt doar câteva dintre concluziile unui studiu derulat de Universitatea de Vest Timişoara, prin Facultatea de Psihologie a Universității de Vest a realizat un studiu în care au intrat peste 900 de elevi de liceu din Timiș, de la unități de învățământ diferite ca profil și cu medii dintre cele mai diverse. „Am vrut să vedem spre ce direcţii de învăţământ se îndreaptă liceenii şi am constatat că preferinţele lor se îndreaptă spre opt- zece direcţii principale. Cei mai mulţi sunt interesaţi de Știinţe Economice şi Medicină, cam câte 20%, dar aproape 60% din cei chestionați sunt nehotărâți (…) Când sunt întrebaţi de ce aleg un domeniu pentru facultate, spun că esențial este să fie atrași de acel domeniu și să le placă să învețe despre el. Oportunităţile de angajare, nivelul salarial sau potenţialul de dezvoltare în viitor sunt la mare distanță în spate”, spune prof. univ. dr. Alin Sava, de la Facultatea de Psihologie, responsabil de proiect.
Dincolo de Științe economice și Medicină, adolescenții timișeni preferă Academia de Poliția – 4,9%, Arhitectură – 5,8%, Calculatoare – 5,8%, Drept – 7%, Ştiințe politice şi sociale – 4,3%, Psihologie- 4,6%, Litere – 8,5%, Arte – 5,8% sau Agricultură – 2,4%. De Matematică, Fizică sau Chimie sunt interesați 1,40%. Sondajul a fost efectuat mai ales pe elevi de clasa a XI-a. Cei mai hotărâți sunt cei cu note mai mari, iar dintre cei cu medii sub 7, doar 30% au o idee despre ce ar vrea să facă la terminarea liceului. Concluziile studiului nu sunt dintre cele mai încurajatoare. „Din păcate, tinerii nu sunt consiliaţi şi atunci se ajunge în situaţii tot mai dese de abandon şcolar. Elevii şi, ulterior, studenţii descoperă că nu au ales ce trebuia şi atunci renunţă”, spune prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul UVT. Conform statisticilor, Timișul se află în Top 3 național în ceea ce privește procentul de locuitori cu studii superioare, cu aproximativ 15%, alături de județul Cluj și municipiul București.
Comentarii prin facebook