USL pare să revină la viață, cel puțin în rândul unor parlamentarilor de Timiș ai PNL și PSD, care, teoretic, sunt de acord cu proiectul de lege privind pensiile speciale pentru deputați și senatori. Majoritatea este de părere că inițiativa nu e rea, dar există și parlamentari care nu s-au decis încă. Unul singur se opune categoric.
Proiectul de lege privind pensiile speciale pentru deputați și senatori va fi depus joi la parlament. Acesta a fost susținut de 250 de semnături, iar printre cei 11 inițiatori se numără și deputații PSD de Timiș Sorin Stragea și Dorel Covaci. Dacă acest proiect va trece, aleșii vor avea pensii suplimentare frumușele. Concret, pentru un mandat, deputații și senatorii vor primi încă 1.600 de lei pe lună pe lângă pensia obișnuită. Pentru două mandate, „bonusul” este de aproximativ 3.400 de lei, iar pentru aleșii cu trei mandate sume poate ajunge până la 4.400 de lei. Parlamentarii de Timiș par tentați să susțină proiectul, dar spun totuși că mai e nevoie de timp de gândire.
Senatorul PSD Matei Suciu crede că inițiativa nu face decât să alinieze România la legislația europeană. „Dacă majoritatea colegilor mei vor susține o astfel de lege, și eu voi susține la fel. (…) S-a creat o impresie falsă, în special de media, cum că salariile parlamentarilor sunt unele foarte mari. Sunt foarte mici în comparație cu ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană și în comparație cu răspunderea pe care o au parlamentarii”, spune Suciu. Ministrul Sorin Grindeanu este și el de părere că o astfel de lege nu este o idee rea, dar nuanțează. „Nu sunt neapărat împotrivă. Cred că orice categorie, nu doar parlamentarii, ci și alte categorii sociale ar trebui să revină, să-și crească venitul și aici este vorba de pensii, este vorba de salarii. Ca idee, indiferent că vorbim de parlamentari sau de altcineva, sunt «pentru». Noi am mai trecut printr-o perioadă în care unii și-au făcut un titlul de glorie din a tăia. Dacă veți să ne întoarcem la perioada aia, ne întoarcem cu drag și cu aplauze, dar eu nu îmi doresc așa ceva. (…) Aș vrea să fie aliniată ca și cadru, nu ca și sume, cu ceea ce înseamnă Parlamentul European”, afirmă Grindeanu. Social-democratul Cătălin Tiuch nu este la fel de convins ca și colegii săi și, oricum, nu a apucat să citească proiectul. „Este o inițiativă a unor colegi care au semnat pentru ea, care au depus-o undeva în parlament. Eu încă nu am citit-o. În momentul în care ajunge la mine, la comisie, și ajunge la plen, o să discut despre ea. Până atunci, nu. Există un întreg proces prin care instituții abilitate își dau cu părerea (…) Noi avem alte inițiative pe ordinea de zi. Avem legi ce țin de reducerea curentului electric pentru oameni, alte chestiuni mult mai normale și mai de folos pentru cetățenii României. (…) Eu văd că în societatea noastră există categorii sociale care au primit astfel de majorări, nu-mi dau seama care e motivația colegilor mei în momentul în care au propus această lege, dacă e legitimă sau nu”, ne-a declarat Tiuch.
În tabăra liberală, lucrurile sunt la fel de tulburi. Deputatul Cornel Sămărtinean nu a apucat să-și formeze o părere despre această inițiativă și nu vrea să comenteze. Totuși, el spune că va vota la fel ca și restul parlamentarilor din grupul liberal. Deputatul Horia Cristian consideră însă că proiectul este binevenit. „Este o inițiativă bună. Nu sunt fonduri suplimentare, este o pensie ocupațională. Intră în categoria pensiilor ocupaționale pe care PDL, în populismul său, le-a desființat. Și că toate măsurile populiste sunt toxice. Toate pensiile ocupaționale au fost reînființate. Putem să luăm în discuție dacă parlamentul să-și voteze legi proprii care să vizeze drepturi ale parlamentarilor. Aici e nevoie de o dezbatere. Întrebarea este cine ar putea legifera în locul lor”, a declarat liberalul. La popul opus se află Alin Popoviciu, care nici nu vrea să audă de un astfel de proiect. „Nu mă interesează! Nu susțin așa ceva”, ne-a declarat deputatul, care spune că grupul liberal urmează să aibă o discuție în acest sens. Întrebat ce părere are de faptul că există liberali care au semnat pentru proiect, Popoviciu crede că doar parlamentarii mai în vârstă susțin o astfel de inițiativă.
Comentarii prin facebook