Dacă s-ar găsi pietrari, lucrările din centrul istoric ar merge strună. Dar nu sunt, sau cel puțin firma care a câștigat licitația nu i-a găsit, așa că nu poate fi avansat un termen clar pentru finalizarea pavării celor zece străzi și patru piețe. Primarul Nicolae Robu spune că de vină sunt, în plus, vara ploioasă de anul trecut și iarna lungă abia încheiată. Totuși, edilul e convins că banii nu vor fi pierduți.
Lucrările de pavare din zona Cetate au fost reluate în ultima săptămână, după pauza din perioada Paștelui. Primarul Nicolae Robu spune că e mulțumit de cum se lucrează acum. „S-a progresat semnificativ, acel pavaj foarte greu de făcut se face cu forţa de muncă pe care o avem. S-a încercat, de către firma care efectuează lucrările, suplimentarea forţei de muncă, dar, din păcate, meşterii care au fost aduşi aici nu au trecut testele de pricepere. (…) Firma care execută lucrarea a înţeles că ar fi păgubos să lucreze cu meşteri nepricepuţi, care să facă ceva rău (…) Se preferă atunci lucrul cu un număr mai restrâns de muncitori, dar care să facă o treabă ca lumea (…) S-au depus toate strădaniile de a se găsi mai mulţi pietrari, dar din păcate nu sunt uşor de găsit. Se lucrează cu meşteri pietrari din Maramureş şi din Moldova, ei sunt atâţia câţi sunt şi îşi iau programul lor”, explică edilul.
Robu nu știe câți oameni muncesc efectiv pe șantier, dar știe că nu sunt destui pentru a se putea lucra într-un program prelungit. „Nu s-a renunţat la ideea de a se lucra şi noaptea, numai că nu avem suficienţi ca să-i rotim ca să lucreze şi noaptea. Munca asta e grea, nu pot să lucreze 15 ore pe zi, ei lucrează cam 10 ore pe zi. Lucrările avansează. Dacă vă uitaţi în Piaţa Unirii veţi vedea progrese semnificative (…) pe Savoya se lucrează, pe Carusso este aproape gata, am cerut să se facă cu prioritate acum pe Blaga şi Mercy”, spune primarul. El admite că pavarea străzii Mercy durează de prea mult timp, dar oferă, din nou, scuze constructorului: piatra din Italia „nu vine ritmic”.
La ritmul în care se lucrează, e 100% sigur că șantierul nu va fi închis pe 29 iulie, așa cum este trecut pe panourile care îl marchează. Primarul nici măcar nu poate avansa o dată certă pentru finalizarea lucrării. „E foarte greu. Până la sfârşitul anului va fi gata (…) Mi-e foarte greu să vă dau termene ferme (…) Interesul firmei este să încheie cât mai repede şi să îşi ia banii, dar sunt atâtea situaţii neprevăzute, care scapă de sub control, că depinzi de alţii, încât se depăşesc termenele. Până una-alta, eu zic că, dacă ţinem seama de condiţiile meteo de anul trecut, când au fost circa 150 de zile cu ploaie, nu ne putem declara chiar nemulţumiţi”, spune edilul. Acesta susține că termenul va fi prelungit cu siguranță, deși încă nu s-au făcut demersuri oficiale: „Autoritatea de management îţi acceptă prelungiri pe motive temeinice. Or, aici există motive temeinice, n-avem nicio grijă: motive meteo, motive ce ţin de cercetarea arheologică, de tot neprevăzutul, iarna lungă, n-au lucrat carierele, dacă nu-ţi vine piatra ce poţi să faci?”.
Lucrurile s-ar putea complica însă și mai tare, deoarece licitația pentru desemnarea firmei care se va ocupa de conservarea vestigiilor nu este finalizată. Sunt patru ofertanți, iar edilul speră să nu existe contestații. „Firma va propune soluţiile care vor fi aprobate de comisia de monumente de la ministerul culturii. Aşteptăm un aviz de la Ministerul Finanţelor şi licitaţia se încheie dacă nu vor fi contestaţii. Sperăm ca asta să se întâmple în prima săptămâna din mai. Vor veni noi forţe. Nu se fac aceleaşi operaţii, nu e vorba despre aceiaşi meseriaşi, se fac alte tipuri de lucrări”, afirmă Robu. Între timp, zona centrală e plină de praf, iar oamenii fac slalom printre grămezi de pietre așezate strategic în diverse locuri…
Invalid Displayed Gallery
Comentarii prin facebook