Stația de filtrare a aerului de aproape 190.000 de euro a migrat din centrul Timișoarei în Calea Șagului. După șase luni de stat în Piața Sf. Gheorghe, agregatul a fost mutat joi pe strada Musicescu. Cât s-a curățat aerul în Piața Sf. Gheorghe nu se știe foarte clar. UPDATE: Poluarea a fost redusă cu maximum 15%, la 250 de metri de stație!
La începutul lunii octombrie, în Piața Sf. Gheorghe a fost instalată o stație de filtrare a aerului de peste 190.000 de euro, de producție italiană. „Ne-am gândit că, având o singură stație, s-o amplasăm în zonele în care avem cele mai multe solicitări de la cetățeni. Vom încerca s-o amplasăm, de exemplu, în zonele în care sunt șantiere, iar cetățenii sunt nemulțumiți de faptul că șantierul îi face să nu aibă un aer așa de curat”, spunea, în august 2014, Adrian Bere, directorul Direcției de Mediu. În octombrie, stația a fost pusă în funcțiune chiar de cel care a inventat-o. Agregatul este produs de compania Systemlife și este „un sistem inovativ de filtrare ce purifica aerul din oraşe pe o rază de aproximativ 350 metri, acoperind o zona de circa 400.000 metri pătraţi”. Bere susținea că stația va fi plătită și recepționată doar după ce se va demonstra că ea funcționează la parametrii din caietul de sarcini.
Între timp, joi dimineață, stația de filtrare a aerului a fost ridicată din Piața Sf. Gheorghe și mutată rapid pe strada Musicescu. „Va fi amplasată în fața Grădiniței PP 23, deoarece în zonă a fost deschis, în această perioadă, un șantier destul de mare”, spune Alina Pintilie, purtătorul de cuvânt al PMT. Aceasta nu a putut oferi însă date nici despre eficiența sistemului și nu a putut spune nici dacă stația a fost plătită. Nu se știe nici pe de durată ea va funcționa în Calea Șagului. Stația de filtrare a aerului a fost propusă de consilierul local Petrică Folică, fost PP-DD, actual PNL, în ianuarie 2014. „Am propus un proiect inspirat din excursiile mele prin Europa. În multe ţări, deşi au o industrie puternică şi milioane de maşini, poluarea este ca şi inexistentă, pentru că au staţii de purificare a aerului”, își explica Folică demersul.
UPDATE: Reprezentanții primăriei au revenit cu precizări referitoare la cât de eficientă este stația de filtrare. „În luna februarie 2015 s-au efectuat lucrări specifice de întreţinere, schimbat filtre (mentenanţă), În urma acestor operaţiuni s-a constatat că încărcarea cu particule în suspensie a filtrelor a fost de peste 2,5 kg (la o funcţionare într-o zonă fără presiuni antropice mari, încărcarea este sub 300 g) (…) Din măsurătorile privind calitatea aerului realizate la jumătatea lunii martie 2015 a rezultat faptul că încărcarea aerului atmosferic în condiţii de stație funcţională, la 200-250 m de aceasta, este cu 12% până la 15% mai mică decât în condiţiile inexistenţei unui astfel de echipament”, precizează Alina Pintilie.
Comentarii prin facebook