După povestea cu finanțarea ba ilegală, ba legală a Politehnicii Timișoara patronate de Marian Iancu de către primărie și consiliul județean, se înțelege că nu poți cere aleșilor locali să nu sufle și în iaurt, kefir, sana și alte produse lactate. Când lui Constantin Ostaficiuc și Petrișor Nădăștean li s-a pus sechestru pe casă, chiar nu-ți mai arde să mai mergi fără să te uiți unde calci. Asta e prima reacție, instinctul de supraviețuire, de înțeles la urma urmelor. Însă după ce te-ai răcorit puțin, tragi aer în piept și judeci subiectul, fără să citești textul de lege, și vedem la ce concluzie ajungem. Temerile administrație locale timișene constau în interpretarea unei ordonanțe de urgență care ar interzice organizațiilor neguvernamentale înființate pe legea sportului să mai cotizeze la bugetul respectivelor asociații, fiind nevoie de o participare a acționariatului public sub formă de contract de performanță.
Dar legislația în România este făcută tocmai pentru ca ăia mai speriați și cu bun simț să se teamă de ea, iar șmenarii să profite de interpretările generoase ce le oferă aceleași legi. Căci asociațiile înființate pe legea ONG-urilor nu ar avea interdicția de a finanța prin cotizații aceste entități care administrează activități sportive. După cum spuneam, în astfel de situații te pui jos și cugeți. Ce-a vrut legiuitorul Ponta prin această ordonanță? A vrut să elimine corupția din administrația locală? Foarte bine, deși nu cred că e stilul dumnealui. A vrut să omoare fotbalul? Da, să omoare fotbalul, clar! Ce a mai rămas funcțional din fotbalul de primă ligă are într-o covârșitoare pondere legătură cu finanțare publică. Stimabili edili, voi chiar credeți că asta a vrut Ponta Culegatorul de Voturi?
Așa îl știți pe Ponta, să omoare dumnealui un fenomen ce aduce lumea laolaltă? Lume care la anul ar putea să-l înjure temeinic? A vrut Ponta să omoare handbalul cu performanțe europene? Baia Mare, CSM București? Dar baschetul de peste tot unde merge bine? Primarii PSD care vor să fie realeși la anul cum vor mai bucura comunitățile locale fără această pârghie a finanțării activităților sportive? Cum vor mai da ei bere și mici la tot milogul dacă nu ai un meci decisiv unde să-i aduni? Așa trebuie privită problema ordonanței otrăvite care a suspendat finanțarea de la buget a tuturor sporturilor pe Bega. Dar numai pe Bega? Ați auzit cumva ca primarul din Voluntari-Ilfov să anunțe astfel de suspendări apocaliptice? Cum vor mai veni edilii PSD să ceară un nou rând de voturi exact peste un an dacă Ponta le taie craca de sub picioare? E ca și cum blânda social-democrație ar scumpi uleiul, zahărul, făina, votca și parizerul cu o lună înainte de alegeri, ba ar tăia și ajutorul social taților eroini din toată localitatea.
Să fie 100% sigur, primarul Nicolae Robu a cerut lămuriri de la guvern, ca și când măcar vreo secundă s-a gândit că Ponta așa a clocit el ordonanța, altfel decât din greșeală. Ba chiar edilul timișorean a lansat ipoteza găsirii unei alte soluții de finanțare pentru viitor, pe contracte de performanță. Nu-i de ajuns că la ACS Poli se plăteau salariile cu dările achitate la stat, de se înclina competiția în favoarea șmecherilor care umpleau cluburile de datorii, ca apoi să intre în insolvență? Ar fi culmea ca acum să plătim pe contracte de performanță la fotbal, baschet, handbal sau rugby, iar în alte zone să râdă primarii de noi.
Dar ce vom face dacă la baschet nu vom avea performanță de locul de locul 1-3, de exemplu, cât scrie la contract? Le iei banii înapoi? De unde, de la jucători sau de la președintele Leo Demaio? Dacă ACS Poli nu ia titlul la anul ori nu merge în cupele europene, îl execută Johnny Cojocari pe Pedro Henrique? Ar mai fi o variantă. Să-i angajeze municipalitatea pe jucători ca inspectori prin te miri ce direcție a primăriei. Tare aș vrea să-l văd pe Rodirlei Duarte verificând autorizații în numele Biroului de urbanism. Cei ce i-au injectat pe aleșii timișeni cu o astfel de teamă și-au atins scopul. Dacă până acum primarul Robu găsea cu greu o majoritate să treacă bugetele pe sport, de acum înainte îi va fi teribil de dificil să-i convingă și pe-ai lui din consiliul local.
PS. Cum era de așteptat, legea sportului a fost amendată în așa fel încât entitățile administrației locale să poate finanța cluburile sportive, inclusiv prin plata salariilor. Decizia finală aparține Camerei Deputaților.
Comentarii prin facebook