CJ Timiș s-ar putea retrage din cele cinci asociații sportive din care face parte, inclusiv de la Poli, urmând să aloce bani în baza unui contract de finanțare, cu deconturi pe facturi. Vicepreședintele Marian Constantin Vasile (PNL) susține că noul cadru legislativ stabilit de OUG 2/2015 nu mai permite finanțarea în formula actuală.
În luna martie, Guvernul Ponta a emis Ordonanța de Urgență 2/2015, care, la articolul XVI, aduce modificări Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000. „La articolul (181), litera b) se modifică și va avea următorul cuprins: «b) Finanțarea activităților sportive de interes național, altele decât cele de interes general, ale cluburilor sportive și asociatiilor sportive participante în competițiile sportive naționale și internationale, exclusiv în baza contractelor de finanțare a programelor sportive, încheiate conform prevederilor art. 69. Activitățile sportive de interes național sunt acțiunile de selecție, pregătire și participare în competiții incluse în sportul de performanță”.
Această modificare a băgat în ceață CJ Timiș, ai cărei reprezentanți consideră că instituția nu mai poate fi membru asociat al unor cluburi sportive. În cazul CJ, este vorba despre ACS Poli, BC Timişoara, CSU Handbal, RCM Rugby şi Asociaţia de Canotaj „Suntem în curs de clarificare cu ministerele de la Bucureşti. Încercăm să găsim o formă corectă și legală 100% pentru finanțarea în continuare a sportului de masă, a sportului de performanță pe care îl considerăm util pentru județul Timiș. Aproape sigur, 99%, ne vom retrage (…) În ordonanță se spune că se va finanța activitatea sportivă exclusiv pe bază de contract de finanțare (…) Nu are rost să fim asociați, din moment ce nu mai putem să dăm cotizația. De aceea, aproape sigur vom ieși și vom susține activitatea prin contract de finanțare, adică decontări clare, cu facturi, pentru obiective foarte bine stabilite, pe baza unui regulament”, spune Marian Constantin Vasile, vicepreședintele liberal al CJ.
„În mare, se revine la situația de pe vremea lui Marian Iancu, numai că atunci, din câte știu eu, s-a finanțat o societate pe acțiuni, fără să se respecte prevederile legale și de aceea s-a ajuns la o problemă. În cazul de față, vom face o clarificare cât mai urgentă, sper, a prevederilor legale și vom supune aprobării ceea ce trebuie. Din câte înțeleg, inclusiv municipalitatea va trebui să iasă, nu era foarte clar, dar așa interpretăm noi”, mai spune Vasile. CJ a alocat, în acest an, celor cinci asociații sportive următoarele sume: ACS Poli – două milioane de lei, BC Timișoara – 900.000 lei, RCM UVT – 950.000 lei, CSU Handbal – 600.000 lei, Asociaţia Judeţeană de Canotaj – 100.000 lei. Primarul Nicolae Robu încă nu a studiat OUG 2 și spune că a cerut un punct de vedere al juriștilor. Până nu-l va primi, edilul a preferat să se abțină de la comentarii. ACS Poli a promovat, sâmbătă, în Liga I.
Comentarii prin facebook