Acte de identitate pentru romi și puțină ordine în proprietățile de deținute de aceștia într-unul din cartierele oropsite ale Timișoarei, Acestea sunt obiectivele proiectului „Kuncz, cartier în criză”, derulat de Asociația Centrul de Resurse pentru Regenerare Urbană, în parteneriat cu primăria, și finanțat de Agenția Națională pentru Romi.
Asociația Centrul de Resurse pentru Regenerare Urbană a obținut un grant de 164.100 lei pentru proiectul „Kuncz, cartier în criză”, pe care îl derulează în parteneriat cu Primăria Timișoara, în perioada 1 iulie – 27 noiembrie. Proiectul își propune, teoretic, „facilitarea integrării sociale a cetățenilor români de etnie romă din cartierul Kuncz”. Practic, asta înseamnă, de exemplu, remedierea situației legate de actele de identitate pentru 50 de persoane de locuitori ai zonei. Tot în cadrul acestui proiect vor fi efectuate topografice pentru toate parcelele și imobilele de pe străzile Satu Mare, Sălaj, Sovata, Baia, Muntele Mic, Poiana Mărului, Zefirului, Energiei, Subuleasa, Aviatorilor și Torac. Cu această ocazie va fi elaborat un plan general de situație al cartierului, iar cei care doresc vor primi planurile parcelelor pe care locuiesc. „Proiectul urmărește, de asemenea, dezvoltarea inițiativei cetățenești în Kuncz, prin dezvoltarea unui grup de inițiativă care să se ocupe de problemele cartierului. În viitor, membrii comunității vor trebui să-și gestioneze singuri problemele, ei fiind cei care le cunosc cel mai bine și pot găsi cele mai potrivite soluții”, spun cei de la Centrul de Resurse pentru Regenerare Urbană.
Proiectul este finanțat în proporție de 90% de guvern, prin Agenția Națională pentru Romi. „Am creat, din 2014, un program care să vină în sprijinul autorităților locale, al ONG-urilor, în vederea obținerii actelor de proprietate. Este o provocare atât pentru Agenția Națională pentru Romi, cât și pentru autoritățile locale. Cetățenii români de etnie romă care nu dețin acte de proprietate beneficiază în mod gratuit de acest program. El se adresează comunității rome, dar ar trebui să devină un program național, care să vizeze toți cetățenii, fără deosebire de apartenență etnică. Prima etapă vizează însă doar proprietățile cetățenilor de etnie romă”, spune secretarul de stat Daniel Vasile, șeful Agenției Naționale pentru Romi.
Cartierul Kuncz este una dintre cele mai sărace zone ale Timișoarei. Populat, în cea mai mare parte, cu romi, cu probleme de canalizare și la regimul proprietăților, el este în vizorul politicienilor doar în timpul campaniilor electorale. Practic, nu s-a făcut aproape nimic pentru oamenii care locuiesc acolo. Proiectul cel mai… SF a aparținut vechii administrații Ciuhandu, care, în 2008, anunța că vrea să transforme Kunczul într-un… cartier ecologic. „Dintr-un studiu elaborat în 2007 de Primăria Timişoara în Kuncz a reieşit că majoritatea locuitorilor doreşte ameliorarea condiţiilor de viaţă, pentru că nu intenţionează să părăsească acest cartier. Problemele semnalate sunt: lipsa actelor de identitate şi a documentelor pentru terenurile şi imobilele în care locuiesc, salubritatea, nerespectarea normelor de convieţuire, lipsa utilităţilor. Pentru a alinia cartierul Kuncz la standardele unui oraş european, primăria a declanşat procedurile pentru transformarea zonei într-un cartier ecologic, care să devină atractiv din punct de vedere rezidenţial, dar şi ca alternativă de recreere, prin realizarea de zone verzi, de agrement, reabilitarea factorilor de mediu: sol, apă, aer”, anunța municipalitatea.
Comentarii prin facebook