Piatra cubică de pe mai multe străzi din Timișoara va fi scoasă și va ajunge în Piața Unirii, pentru a completa pavajul. Consilierii locali n-au avut prea mari întrebări legate de proiectul referitor la „modernizarea străzilor din piatră cubică”. Operațiunea va scoate din bugetul local peste trei milioane de euro.
În aprilie 2014, primarul Nicolae Robu spunea că există o soluție pentru completarea pavajului, chiar dacă piatra cubică din Piața Unirii nu va mai corespunde. Asta, fără să fie cheltuiți bani și fără să fie cumpărată piatră din altă parte. „Dacă suntem puși în situația de a constata că o parte din piatra din Piața Unirii nu este corespunzătoare, cel mai la îndemână este s-o înlocuim cu piatră identică pe care o avem în orașul nostru”, declara edilul. Acum, cu doar trei luni înainte de data limită pentru finalizarea proiectului de reabilitare a zonei Cetate, s-a ajuns la concluzia că, într-adevăr, piatra nu ajunge, așa că este nevoie de completare. Așa s-a ajuns la proiectul care prevede „modernizarea străzilor din piatră cubică”, propus spre vot consilierilor locali, în plenul de marți după-amiază.
„În Piaţa Unirii se foloseşte piatra iniţială, dar aranjamentul de acum este diferit faţă de cel iniţial. Se pleacă de la piatra cubică de opt centimetri şi se ciopleşte până la jumătate. Sunt bucăţi mari de piatră cubică, datorită acestor dimensiuni variabile, plus că există strada Vasile Alecsandri, care înainte era cu carosabil şi acum este cu pavaj, mai puţin o bucată de 140 de mp unde avem vestigii şi unde va exista o altfel de piatră. Mai sunt necesari câţiva metri de piatră cubică pe care o avem pe unele străzi, din Bălcescu până spre splaiul Tudor Vladimirescu. Se scoate de acolo şi se duce în Piaţa Unirii pentru a se asigura piatra necesară pavării. S-a știut că nu e piatră destulă, că e piatră depozitată la RATT, s-a știut că în oraș există piatră cubică istorică asemănătoare cu cea din Unirii. S-a adus toată piatra de la RATT, care era compatibilă cu cea din Unirii, dar n-a fost destulă”, a explicat primarul Nicolae Robu. Edilul susține că, oricum, cele 14 străzi cuprinse în proiect erau într-o stare foarte proastă și necesitau reparații. „Cele nominalizate aici au piatră potrivită. Deşi în oraş mai sunt şi alte străzi care trebuie reparate, au fost trecute primele aceste străzi la intervenţii, pentru că se rezolvă două probleme”, a afirmat Robu. Consilierul local Flavius Boncea a propus, fără succes însă, ca amenajarea străzilor să fie făcută tot cu piatră, pentru a păstra spiritul locului.
Cele 14 străzi urmează să fie asfaltate în nouă luni. Primarul Robu spune însă că se va interveni rapid pe străzile de pe care piatra poate fi dusă în Piața Unirii, restul urmând să intre în lucru anul viitor. Proiectul de reabilitate a zonei Cetate trebuie încheiat până la 31 decembrie 2015, așa că mutarea pietrei trebuie făcută foarte din scurt. Conform studiului de fezabilitate întocmit de SC Proexco SRL și votat marți de consilierii locali, devizul general al lucrării pe toate cele 14 străzi este estimat la 14,5 milioane de lei.
Comentarii prin facebook