Peste șase milioane de euro – atât este estimat să coste bugetul local transformarea Clinicii de Dermatologie de pe strada Mărășești în centru multicultural. Consilierii locali au votat în ultimul plen în favoarea acestui obiectiv, enunțat de primarul Nicolae Robu acum mai bine de doi ani. Spitalul va fi mutat pe strada Daliei, într-o clădire a cărei reabilitare a costat peste 1,5 milioane de euro.
În primăvara lui 2013, primarul Nicolae Robu a anunțat că vrea să mute Clinica de Dermatologie din centrul Timișoarei, de pe strada Mărășești, dintr-un imobil care nu a avut niciodată altă destinație decât cea de spital. Edilul considera nepotrivită existența unei unități sanitare în buricul târgului. S-a găsit pentru acest spital un spațiu pe strada Daliei, un fost cămin de nefamiliști care a intrat în reabilitare în vara anului trecut și ar fi trebuit terminat pe 15 iunie. Lucrarea este pe final, iar Dermatologia va fi mutată, în ciuda opoziției exprimate de medici. În ultimul plen, consilierii locali au aprobat documentația pentru lucrările de intervenții pentru obiectivul de investiții „Refuncționalizare clădire din funcțiunea de spital de dermatologie în clădire cu funcțiunea de spațiu multicultural”. Conform acesteia, este nevoie de aproape 27,4 milioane de lei, cu tot TVA, și un termen de execuție de 24 de luni.
Imobilul de pe strada Mărășești nr. 5 are 4.300 metri pătrați și a fost construit între anii 1754-1757, fiind refăcut ulterior în secolul al XIX-lea. „Destinația inițială a imobilului a fost de spital municipal, primul din România, cu 24 de ani înaintea Vienei și cu 34 de ani înaintea Budapestei. În prezent imobilul adăpostește tot o instituție spitalicească, respectiv secțiile de Radioterapie și Dermatologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara”, scrie în referatul care însoțește proiectul de hotărâre votat în CL. „Se propune reabilitarea imobilului având ca scop protejarea valorii de patrimoniu, modificarea functionalității clădirii din spital de dermatologie în clădire cu spații pentru activități culturale și introducerea clădirii în circuitul funcțional public al zonei Cetatea Timișoara”, mai precizează aceeași sursă.
Practic, în această clădirea urmează să fie amenajate spații pentru birouri (273,78 mp), săli de clasă (485,44 mp), o sală de conferinţă (141,55 mp) şi spaţii muzeale (2.251 mp). „Este vorba despre săli de cursuri pentru Institutul Francez și Centrul Cultural German și despre crearea unui muzeu al Cetății Timișoarei”, spune Mihai Costa, șeful Direcției Instituţii Şcolare, Medicale, Sportive şi Culturale a PMT. În noul centru multicultural vor fi angajate 75 de persoane, iar noul muzeu va avea o capacitate maximă de 300 de vizitatori. Urmează acum întocmirea proiectului tehnic și, apoi, scoaterea la licitație a lucrării propriu-zise.
Comentarii prin facebook