Agenda cultural-sportivă a județului Timiș continuă să fie o vacă bună de muls pentru tot felul de acțiuni care de care mai ciudate. În ultimul plen a fost aprobată o listă de evenimente suplimentare care se adaugă celor aproximativ 900 stabilite la începutul anului. Printre acestea, simpozioane și… „Străfulgerări de gând”.
Plenul CJ a votat, în luna februarie, agenda principalelor manifestări culturale și sportive pentru care Consiliul Județean Timiș va oferi fonduri în 2015. În total, este vorba despre o sumă de 4.9 milioane de lei. Lista cuprindea 920 de proiecte, enorm, dacă ne raportăm la agendele similare ale CJ Cluj sau Sibiu, unde nu sunt decât câteva zeci de acțiuni, dar mult mai puțin decât în 2014, când au fost aproape… 3.000. În acest an, CJ a sprijinit financiar câteva dintre cele mai importante manifestări culturale din zona de vest: Revolution Festival, Festivalul Plai, Gărâna Jazz Festival, tradiționalul concert din Peștera Românești, dar și trei expoziții de marcă, organizate la Muzeul de Artă, cu lucrări de Dali, Picasso, Toulouse-Lautrec și Marc Chagall.
Pe de altă parte, printre manifestările aprobate la finanțare s-au numărat – și spicuim la întâmplare – Ziua lui Mihail Sadoveanu la Biled, Sărbătoarea matematicii varieșene, Poezia de dragoste, Veronica Micle, la Șag sau Ziua bazaltului la Șanovița, dar și simpozioane pe tema „Sate fără criminalitate”. În același spirit – al unor evenimente cu vizibilitate spre zero și influență în comunitate cam tot pe acolo – par să fi votat, în ultimul plen, consilierii și pentru o lista de actiuni suplimentare. Printre acestea, editarea, cu nu mai puțin de 17.000 lei (!! – n.r.), a volumului celei de-a 18-a Conferințe Internaționale de Istorie Conceptuală sau tipărirea unei publicații denumite „Foaia Timișului” și editată de Asociația Jurnaliștilor Bănățeni, care va primi 5.000 de lei pentru un „ziar” de care n-a auzit nimeni. Pe ce se mai duc banii de cultură ai județului? Să vedem: volumele „Exerciții de matematică subiectivă” sau „Pionieri și uteciști împotriva lui Ceaușescu”, Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor rutiere, Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA, ceva foarte inspirat denumit „Străfulgerări de gând” (!! – n.r.), revista „Licurici” sau niște simpozioane foarte atractive precum „Dezvoltarea sistemului de control managerial intern – riscuri în activitatea de conducere” sau „Renașterea culturii generale în educația contemporană”. Președintele Comisiei de cultură a CJ Timiș, Adrian Negoiță (PSD), recunoaște că sunt prea multe acțiuni între care se împart banii și că unele dintre acestea nu-și au locul. „Totuși, nu trebuie să uităm că, acum patru ani, erau peste 4.000 de evenimente finanțate. Anul trecut am avut 3.000, în 2015 am scăzut sub 1.000. Vreau ca, în 2016, să nu depășim 300”, spune Negoiță. Până la câteva zeci mai e însă cale lungă, dar și două ture de alegeri…
Comentarii prin facebook