Consilierii locali au votat vineri noua modalitate de finanțare a cluburilor sportive. Acestea vor fi nevoie să depună proiecte pentru a primi bani, însă Legea 350, în baza căreia se va face finanțarea, nu permite plata salariilor. Situația este delicată, iar în cazul lui Poli salvarea ar putea veni de la… bancă.
Controalele Curții de Conturi la Primăria Timișoara aproape că au pus pe butuci cluburile sportive la care municipalitatea este asociată. Raportul CC a stabilit că toate cele cinci asocieri sunt ilegale, iar sumele plătite drept cotizație în ultimii cinci ani – aproximativ 35 de milioane de lei – sunt considerate prejudiciu și trebuie recuperate. Juriștii PMT au refuzat să mai semneze orice acte legate de finanțarea echipelor de fotbal, rugby, baschet și handbal, astfel că, din luna iulie, acestea nu au mai primit niciun ban de la bugetul local. Situația a devenit critică: BC Timișoara a rămas fără toți jucătorii străini și, ulterior, fără antrenorul Dragan Petricevic, iar RCM Saracens ia în considerare retragerea din competițiile internaționale.
Pe ordinea de zi a plenului CL de vineri a fost inclus și un proiect de hotărâre „pentru modificarea regulamentului privind regimul finanțărilor nerambursabile acordate de la bugetul local al Municipiului Timișoara pentru proiecte de activitate sportivă și aprobarea contractului de finanțare – cadru”. Conform acestuia, cluburile sportive nu vor mai primi bani de la bugetul local, ci vor fi nevoite să depună proiecte punctuale, care pot fi aprobate, dacă îndeplinesc criteriile Legii 350. Există însă unele probleme. „Cele patru cluburi sportive vor avea posibilitatea, alături de alți competitori, să intre într-un concurs de proiecte de finanțare nerambursabilă, prin Legea 350. Aceasta nu permite decontarea de cheltuieli de personal și nu știm dacă putem folosi cumulativ Legea 69 cu Legea 350. Legea 69 prevede posibilitatea de finanțare de către consiliile locale și județene a activităților sportive, la toate capitolele de cheltuieli, inclusiv cheltuieli de personal. Nu este limpede dacă se pot aplica cele două legi cumulativ. De aceea, până se va produce o clarificare legislativă, nu vom face niciun fel de decont de cheltuieli de personal către nicio structură ce va câștiga o competiție pe Legea 350”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Întrebat cum vor fi asigurate totuși salariile, edilul a oferit un răspuns surprinzător. „Deocamdată rămân probleme mari la toate cele patru cluburi, ne străduim la fotbal să luăm un credit bancar, girând cu drepturile de televiziune pe care urmează să le mai primim în ianuarie 2016 de la Liga Profesionistă de Fotbal. Drept urmare, banca creditoare nu are niciun risc să nu-și primească banii, pentru că există din partea clubului disponibilitatea de a cesiona drepturile respective direct către banca în cauză. La fotbal, din acest credit s-ar putea plăti salariile”, a spus edilul.
Robu speră că primăria va câștiga totuși contestația depusă la Curtea de Conturi, la București. „Rămânem cu speranța că se va da un verdict favorabil nouă, pentru că avem convingerea că tot ce s-a întâmplat până acum este perfect legal. Exact ca și noi au procedat și alte structuri, și pe zona de cultură, și pe zona de sport. Pe cultură, de exemplu, la Cluj, la Arad, la Iași, la Craiova și e plină țara de structuri care au fost finanțate din cotizații și nimeni nu a fost acuzat până acum de ilegalitate. Noi suntem singurii în această postură”, mai spune primarul.
La ce pot aștepta suporterii celor patru echipe? Viitorul pare nesigur, și spune asta chiar Robu, care crede că acesta este momentul în care în ecuație ar trebui să intervină factorul privat. „Cei de la cluburi vor scrie proiecte, citind legea, văzând ce se punctează, valorificându-și toate atuurile. Dacă vor câștiga, vor primi finanțarea, dacă nu, nu, primarul nu poate interveni în această competiție. Se poate întâmpla inclusiv dezastrul. Există încă și perspectiva dezastrului. Noi încă încercăm să dăm câte o bulă de oxigen tuturor structurilor, pentru că ele reprezintă valori uriașe în momentul de față în toate sporturile, și încercăm să salvăm tot ce se poate salva (…) Sunt eforturi uriașe din partea noastră, ar fi foarte bine dacă ar reacționa și mediul privat al Timișoarei. Acum ar fi momentul să dovedească spiritul de timișorean. Acum este momentul ca aceste companii să arate că sunt organizații moderne, care înțeleg să se implice și în problematica comunității în care sunt implantate”, a conchis primarul.
Comentarii prin facebook