Expoziții în Cazarma U, un cor format din deținuți și multe alte surprize culturale! Asta li se pregătește iubitorilor de artă din Timișoara. Art Encounters transformă orașul de pe Bega într-un imens atelier în care vor „lucra”, pentru înfrumusețarea sufletelor și a minților, peste 100 de artiști.
În perioada 3 – 31 octombrie, arta contemporană românească pune stăpânire pe Timișoara Este vorba despre prima ediție a Art Encounters, care-și propune să aducă publicul mai aproape de creația românească. Deși aflat la debut, evenimentul va reuni unii dintre cei mai importanți artiști, atât din țară (Horea Bernea, Ștefan Bertalan, Adrian Ghenie, Ana Lupaș, Alex Mirutziu, Paul Neagu), cât și din străinătate (Saâdane Afif, A Kassen, Rosa Barba, Sophia Hultén). Se vor ocupa ca totul să fie așa cum trebuie curatorii Rainald Schumacher și Nathalie Hoyos. „Pentru prima dată în contextul românesc se construiește un dialog curatorial între diferite generații de artiști români, începând cu cei care au fost activi în perioada comunistă – fie în țară, în contextul unei izolări impuse (Grupul Sigma, Geta Brătescu, Ion Grigorescu), fie în străinătate, în exil (Paul Neagu, Andre Cădere) – și continuând cu cei care s-au afirmat în anii ’90 (Dan Perjovschi, Sub:REAL) sau la începutul anilor 2000 (Ioana Nemeș, Ciprian Mureșan, Mircea Cantor)”, transmit organizatorii evenimentului. Mai precis, la Timișoara vor fi prezenți peste 100 de artiști, care vor expune în 17 spații mai mult sau mai puțin convenționale. Spre exemplu, una dintre ruinele orașului, Cazarma U, se va transforma în galerie de artă. Creații contemporane românești vor ajunge și în stradă, în parcuri, pe malurile Begăi sau în hale. Nu în ultimul rând, Art Encounters înseamnă și o mulțime de performance-uri și ateliere. De asemenea, vor exista și secțiuni educaționale dedicate copiilor și grupurilor de elevi.
Cei care vor trece pe la Art Encounters nu trebuie să rateze câteva dintre momentele de referință ale evenimentului. Printre acestea se numără instalația multimedia „Multivision 1”, reconstruită prima oară în 37 de ani. Capodopera aprține Grupului Sigma, care activa în Timișoara în anii 70 – 80. De asemenea consumatorii de artă vor putea să e bucure de o transmise live DJ Angel și orchestra de Saâdane Afif, care va avea loc în prima zi a Art Encounters. Tot de neratat este și performance-ul „Odă Materiei”, o lucrare compusă specială pentru eveniment. Piesa este pentru cor, vioară și soprană, iar corul este format din deținuți ai Penitenciarului Timișoara. Nu în ultimul rând, timișorenii vor putea să viziteze „Darwin’s Room” de Adrian Ghenie. Este vorba despre o reproducere în 3D, în mărime naturală, a unei mici picturi în ulei, atribuită lui Rembrandt. Originalul se găsește la Luvru. De asemenea, va exista și o expoziție care nu poate fi văzută decât din stradă. Programul complet al evenimentului poate fi găsit aici.
Comentarii prin facebook