În momentul în care îi lua locul mitomanului Victor Ponta, Liviu Dragnea părea un personaj rezonabil. Dar numai prin comparație cu tot mai arogantul Ponta. Cu zâmbetul său șmecheresc pe sub mustață, sub impresia unui om dispus mai mult la dialog, se ascundea însă același vechi și nefast personaj. Respectiv baronul între baroni, cel care trezea morții din cimitire la fiecare scrutin electoral, care stabilea în Teleorman procentele care i se cuvin fiecărui partid la alegeri. Fiindcă în Teleorman, indiferent că PSD era la putere sau în opoziție, Dragnea controla și gustul savarinelor din cofetării, darmite Poliția, Finanțele, Garda sau alte instituții ale statului. Mult prea îmbogățit în funcții la stat, Dragnea a trecut de etapa în care umblă după bani.
El vrea puterea acum. Puterea absolută și, dacă se poate, dragostea întregului partid. Pentru el, alegerea de către congres era prea banală, el trebuie votat de întregul popor PSD-ist. Reflex comunist, culmea sesizat și de bătrânul bolșevic Ion Iliescu. Sau în primul rând de acesta, fiindcă a trăit acea perioadă fiind în mijlocul evenimentelor. S-a tot vorbit de reformarea PSD. Așa ceva nu există, așa ceva nu se poate. Este ca și cum ai face din Al-Qaida o organizație umanitară de combatere a terorismului mondial. Cu Liviu Dragnea, recursul la trecutul comunist a devenit tot mai apăsat, tot mai accentuat.
Evident că aceste reminiscențe comunistoide se vor răsfrânge și în teritoriu. Iar organizațiile județene sunt în fața unei mari provocări. Duminică, tot poporul PSD-ist trebuie să meargă la urne. Doar mult prea naivii pot să creadă că rezultatele finale ale acestui scrutin vor reflecta voturile introduse în urne. De altfel, cine va controla corectitudinea alegerilor? Ca atare, va fi doar o întrecere socialistă între șefii de organizații județene, de raportare a cât mai multor procente. Să nu credeți însă că treaba chiar ar fi foarte ușoară. Dacă raportezi 98% voturi pentru Dragnea riști să te faci de râs. Dacă scazi mult sub 90% riști să fii printre județele codașe. Și atunci o să ai probleme cu „comandantul suprem”.
Relativ nou în funcție, Sorin Grindeanu este pus în fața primului examen major ca președinte al PSD Timiș. Bătaia lui de cap nu va fi să organizeze acest simulacru de alegeri, cu tot ce înseamnă chemarea la urne a 10.000 de oameni. (Pentru cine nu știe, în 2004, PSD a mai organizat un simulacru de alegeri interne, atunci toții membrii fiind chemați să-și aleagă candidații pentru alegerile parlamentare. Evident, că totul s-a făcut din pix și atunci.) Revenind la Grindeanu, frământările lui intelectuale sunt legate de procentul pe care-l va raporta la centru. Adică unul care să nu atingă cota de ridicol, dar nici să nu coboare sub cea de avarie. Să fie 90%? 91%? Credeți că e un lucru chiar ușor? Pe vremuri, la așa-zisele alegeri organizate de Partidul Comunist se raportau prezențe la alegeri de peste 99%. Întotdeauna, codașe erau județele Timiș și Sibiu, unde prezența era de „abia” 98 și ceva la sută, chiar 97%. Sub conducerea ambițiosului Grindeanu, PSD va face uitate acele vremuri și sunt convins că va aduce Timișul cel puțin în primele zece județe ale țării în privința votului dat „mult iubitului și stimatului conducător” Liviu Dragnea.
Comentarii prin facebook