Cum ar fi să știți, înainte de a pleca de acasă cu bicicleta, pe ce rută s-o apucați, în așa fel încât să simțiți cât mai puțin efectele poluării? Acum e posibil, grație unui aparat inventat de un programator pasionat de electronică, care speră să câștige cu el și o… călătorie în spațiu! Până atunci, i-a adus 10.000 de euro!
Marele premiu de la Târgul Regional de Inovare, organizat de ADR Vest, i-a revenit lui Radu Motişan, un timișorean care a inventat Uradmonitor, un detector portabil de poluare. Acesta monitorizează şapte parametri de mediu şi sincronizează datele prin Internet, la un server central. „Este un detector pentru poluare, care are în spate o reţea. Nu vrem doar să ţinem aparatul în buzunar şi să-l folosim doar pentru noi, ci vrem să folosim o întreagă hartă pe care utilizatorii interesaţi pot să verifice anumite locaţii şi să ia anumite măsuri. Este aer poluat în intersecţia cutare? Am să-mi fac plimbarea pe o rută alternativă”, explică inventatorul. Monitorul i-a adus un grant de 10.000 de euro la târgul de inovare și are toate șansele să-l trimită pe Radu Motișan în spațiu! Asta, după ce a fost selectat printre cele zece finaliste ale unui concurs care se desfășoară la San Francisco. Concurența a fost acerbă, fiind înscrise în competiție în jur de 1.000 de proiecte. Marele premiu este… o călătorie cu o rachetă, în spațiu. Finala va avea loc în noiembrie.
Până atunci, Radu Motișan spune că invenția sa ar fi de un real folos bicicliștilor din Timișoara. „Ei îşi doresc să aibă parte de un mediu curat, le place aerul proaspăt, au o problemă cu maşinile multe. M-am gândit că s-ar putea împăca foarte bine şi cu ideea de a face o hartă cât mai exactă a unui oraş şi a poluării din zonele pe unde se plimbă ei”, explică tânărul. Tocmai pentru a veni în sprijinul bicicliștilor, Motișan spune că varianta pentru ei va costa în jur de 30 de dolari, în timp ce Uradmonitor „full options” poate ajunge la câteva sute de dolari.
Comentarii prin facebook