Cu milioane bune de euro investite în ultimii ani în reabilitarea malurilor Begăi, respectiv reamenajarea acestora, peisajul în zonele în care canalul nu traversează centrul Timișoarei este de… lumea a treia. PET-uri și tot felul de gunoaie plutesc fără grijă pe Bega, în timp ce primăria și cei de la Ape spun că fac curățenie. Pe de altă parte, nici bunul simț al timișorenilor nu prea dă pe dinafară.
Administrația Bazinală a Apelor Banat (ABAB) a derulat un proiect pentru consolidarea canalului Bega în Timișoara, care a prevăzut asigurarea stabilității malurilor și menținerea în siguranță a utilităților existente. Reabilitarea s-a desfășurat pe o lungime de 8,9 kilometri, împărțită în mai multe sectoare: pasarela Parcul Rozelor –U.H.E, podul Modoș – Piața Iosefin, pe 3,6 km, respectiv sector zona U.H.E. Valoarea totală a proiectului finalizat în mai 2015 a fost de 19 milioane de lei, din care 90% din fondul de coeziune al Uniunii Europene. În decembrie 2015, Primăria Timișoara anunțat, la rândul ei, finalizarea lucrărilor de reamenajare a malurilor Begăi, începute în septembrie 2013 și care au costat 31,5 milioane de lei. „Este vorba de un proiect complex care a cuprins intervenții la rețele de utilități, extinderea rețelei de iluminat, amenajări complexe pe toată lungimea celor două maluri ale Begăi. S-au realizat spații verzi, s-au plantat copaci, s-au realizat trotuare, alei de promenadă pietonală, s-au amenajat piste de biciclete, locuri de joacă și spații cu gradene pentru organizarea unor evenimente de divertisment, de petrecere a timpului liber într-o manieră plăcută, dar și nouă stații de vaporetto”, explica, la finele lunii decembrie 2015, primarul Nicolae Robu.
Sună minunat, ca un fel de rai urban, unde timișorenii se pot deconecta de la stresul de zi cu zi, făcând doar o plimbare pe malurile frumos amenajate și admirând peisajul. Ei bine, când vine vorba despre… admirat, lucrurile stau prost de tot! Dacă în zona centrală a Timișoarei mai e cum e, pe măsură ce se îndepărtezi de Flora, priveliștea devine dezolantă. În apă plutesc tot felul de deșeuri, la mare preț fiind… PET-urile de bere sau sucuri, aruncate de cetățenii pătrunși de spirit civic. Cele două instituții care se ocupă de curățenia canalului spun că-și fac treaba. „Pe canalul Bega, luciul de apă îl facem noi, iar malurile, Primăria Timișoara. Extravilan, facem noi și luciul de apă, și malurile. Noi avem prevăzut în Programul de Gospodărire a Apelor să ieșim să încercăm să curățăm cât de mult de poate. Colegii mei ies în fiecare luni, pe lângă malurile Begăi, unde sunt pistele de biciclete, și încearcă să adune mizeriile, cât se poate, fiind că e vorba și despre o zonă turistică. Este vorba despre colegii de la Sistem Hidrotehnic Bega. Când va da căldura, vom tăia și vegetația”, a declarat, pentru deBanat.ro, Sorina Neaga, din partea ABAB. „În această săptămână vom demara și noi activitatea de curățenie pe malurile Begăi. Aceasta se va face cu forță de muncă specială, altfel spus, cu ajutorul deținuților din penitenciar”, ne-au spus, la rândul lor, reprezentanții PMT. (sursa foto: www.facebook.com/Sorin R. Niste)
Invalid Displayed Gallery
Comentarii prin facebook