Dezbatere post-factum: de ce avem statui ciudate in Cetate, despre rafinament si… rugina care nu e rugina

Statuile amplasate în centrul istoric, la finalul lucrărilor de reabilitare a zonei Cetate, au stârnit discuții furtunoase și multe ironii pe rețelele de socializare. Deși faptul e consumat, la Muzeul de Artă a fost organizată, miercuri seară, o dezbatere pe această temă, din care n-am putut afla, de exemplu, când va fi gata „Totemul” din fața Palatului Baroc.

sase statui

Șase statui pentru care Primăria Timișoara a plătit exact 523.010, 55 lei au fost amplasate în zona Cetate. Acestea au fost alese de colectivul de proiectanți care s-a ocupat dea reabilitarea centrului istoric, condus de arhitectul Șerban Sturdza. Cele șase statui sunt „Marea piramidă“ și „Coajă de om”, de Mircea Roman, „Supermam“ și „Eva”, realizate de Virgil Scripcariu, un ansamblu de coloane, care poartă semnătura lui Ion Nicodim, și „De-a telefonul”, a artistului timișorean Bogdan Raţă. Cea de-a șaptea lucrare, „Totem” lui Mircea Roman, încă nu e gata și oricum e văzut mai degrabă ca… un post trafo, decât ca o lucrare de artă. Timișorenii n-au fost prea încântați, astfel că au umplut rețelele de socializare cu postări ironice. Însă indiferent de cât de mult le displac oamenilor, un lucru e cert: statuile nu vor dispărea prea curând.

În aceste condiții, pare cel puțin ciudată organizarea abia acum a unei dezbateri pe tema „Integrarea lucrărilor de artă moumentală în spațiul public urban din zona istorică a orașului Timișoara”. Aceasta a avut loc în seara de 9 martie, la Muzeul de Artă, în prezența dr. Ioana Vlasiu, prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu, prof. univ. dr. Cătălin Bălescu (rector UNARTE București), prof. univ. dr. Adrian Guță (UNARTE București), prof. univ. dr. Ileana Pintilie (Universitatea de Vest), dar și a arhitectului Șerban Sturdza și a artiștilor Bogdan Rață, Mircea Roman, și Virgil Scripcariu sau a primarului Nicolae Robu. Edilul a spus, din nou, că „e mândru că și-a asumat aceste lucrări”, deși a „încasat” pentru asta nenumărate critici. Una dintre concluzii – oricum tardivă, în condițiile în care statuile au fost nu doar alese, ci și așezate în Cetate, pe un traseu care nu depășește 15 minute în plimbare – a fost aceea că nu trebuie confundate „deciziile care trebuie să aibă o abordare elitistă cu acelea pentru care nevoie de o consultare populară”.

trei statui1

În martie 2015, timișorenii erau totuși invitați să spună ce fel de statui vor să vadă în Cetate. Pe lista propunerilor s-au regăsit Eugeniu de Savoya, Claudius Florimund Mercy, Pavel Chinezul, Carol Robert de Anjou, cI.L. Caragiale, Vasile Alecsandri, Goethe sau Nikolaus Lenau, dar și Traian Vuia, Francesco Illy sau Phoenix. Oamenii au mai vrut o statuie agățată de un felinar, un căutător de comori, o bicicletă, o statuie a lui Johnny Weissmuller sau… o cadână. Sculptorul Virgil Scripcariu a recunoscut, în timpul discuției de la Muzeul de Artă, că nu se aștepta ca „Supermam” sau „Eva” să nască atât de multe reacții adverse și crede că timișorenii ar trebui să fie mândri că în orașul lor se regăsesc lucrări semnate de Mircea Roman, premiate în multe țări ale lumii.

Revenind la Mircea Roman, „Totemul” așezat în fața Muzeului de Artă e considerat, de simplii timișoreni, absolut hidos și nu are ca rol decât sluțirea Palatului Baroc. De la nivel artistic însă, lucrurile se văd cu totul altfel! S-a adus astfel în discuție „rafinamentul” rezultat între contrastul dintre corten („tabla” din care este realizat soclul lucrării, de fapt un aliaj special, care arată de la bun uzat) și fațada renovată a Muzeului de Artă. Necunoscătorii au putut afla astfel că aspectul ruginit nu este o întâmplare, ci ceva studiat. „Nu trebuie să existe temerea că fațada Muzeului de Artă va fi obturată de aceste lucrări”, a susținut Cătălin Bălescu, rectorul UNARTE București, care s-a declarat încântat de felul în care arată acum centrul istoric al Timișoarei. Mai trebuie spus că „Totemul”, care a costat fix 62.020 lei, nu este încă finalizat. Practic, pe structura din corten – nu din tablă! – mai trebuie „aninat” un personaj. Când se va întâmpla asta nu se știe foarte clar. La fel cum nu e clar care a fost rostul unei astfel de discuții, în condițiile în care statuile sunt deja la locul lor…

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

timisorean a spus: (martie 10th, 2016 at 12:25 )

Se pare ca acesti oameni cred ca noi cetatenii suntem prosti. Evident ca aceste statui sunt hidoase si ca acel bloc de rugina din fata Palatului Baroc e ingrozitor si strica frumusetea Pietei Unirii impreuna cu acele „fotolii”, dar in spatele acestora se afla de fapt afaceri si comisioane. Sa se faca public cat au costat fiecare si cine a beneficiat de bani. Pentru asta si multe altele noi cetatenii vom sanctiona primarul la vot.

Cristian a spus: (martie 10th, 2016 at 12:57 )

…”tolerantul” Nae Ionescu vorbea despre „cinismul justificat al intelectualilor care opereaza cu abstractiuni”…

Octavian a spus: (martie 10th, 2016 at 14:52 )

Astea refelcta rezultatul culturii noastre, mergind mult inapoi in historie …

Carol a spus: (martie 11th, 2016 at 09:25 )

Cred ca si arta moderna trebuie sa-si gaseasca locul in Timisoara. Cred ca statuile nou amplasate din centrul istoric sunt OK, dar amplasarea unora dintre ele nu a fost tocmai cea mai fericita. Spre exemplu, soclul statuii neterminate din Pta Unirii, din fata Palatului Baroc. In momentul de fata, daca vrei sa faci o poza cu fatada Palatului Baroc, nu mai ai ai aceasta posibilitate, d.c. este ecranata in buna parte de acest soclu. Oriunde altundeva in Europa, muzeele de arta si nu au parte de un asemenea tratament. Vrem sa atragem turisti dar in loc sa punem in valoarea monumentele pe care le avem, ingreunam accesul viziual la ele. O situatie similara ar fi legata de colonada cu inimioare din fata portii cetatii de pe Str. Mercy. De ce acolo? Sunt atatea alte locuri in Cetate unde ar fi putut fi amplasate…
Observ cu tristete ca persoanele cu drept de decizie in cazul alegerii acestor statui nu au ales nici macar 1(una) bucata statuie in stil clasica, desi cetatenii care au propus la momentul respectiv subiecte de statui s-au pronuntat in mod zdrobitor in favoarea acestui gen de statui. Din atatea, nu putea macar una sa fie in stil clasic. Lasand la o parte respectul fata de cetatenii care au votat. Timisoara are atatea persoane carora ar trebui sa le fie recunoscatoare: Eugeniu de Savoia, Florimund Mercy, Virgil Economu, Corneliu Miclosi, Nicolaus Lenau, Bartok Bela, chiar si Carol Robert de Anjou, desi ca personaj istoric este mai greu de digerat la noi, pentru incercarea de a cucerii Tara Romaneasca, curmata de Barasab I la Posada. Totusi sa nu uitam ca acest rege maghiar de origine franceza a facut din Timisoara, capitala regatului maghiar si ca doar in timpul lui Timisoara a fost vreodata capitala. Nimeni nu vorbeste de Generalul Rukavina, cel care a aparat Timisoara de armatele revolutionare maghiare care voiau sa cucereasca cetatea in 1848. Cetatea si locuitorii ei nu au fost omorati si/sau jefuiti de hoardele revolutionare (care apropo, nu erau constituite doar din maghiari, ci si din polonezi, croati, cehi, etc.) datorita acestui om, care a si murit la Timisoara, la sfarsitul asediului. Maghiarii din Timisoara au voie sa instaleze placute comemorative in locatiile unde au locuit generali revolutionari maghiari (a se citi polonezi, cehi, etc.), gen Klapka, si sa puna coroane de flori in fiecare an pe 15 Martie. Nimic mai frumos, sa-ti cinstesti trecutul, dar daca nu altceva, macar asta ar trebui sa ne indreptateasca pe noi toti ceilalti sa putem sa punem coroane la Monumentul Fidelitatii, undeva in cetate, la loc de cinste, nu intr-un cimitir uitat de lume. Verificati cate orase din Imperiul Habsburgic au primit de la Administratia Imperiala astfel de monumente. Daca l-am reamplasa si restaura poate am mai cinsti si pe Imparateasa Maria Tereza, a carei statuie se regasea pe Monumentul Fidelitatii, refacandu-i statuia (originalul, partial distrus se gasea la Muzeul de Istorie din Timisoara. Povestea cu imposibilitatea de a fi restaurat are doar rolul de a linisti UDMR-ul acum inainte de alegeri, ca sa voteze in C.J. si C.L. cu cine trebuie.

corial1 a spus: (martie 12th, 2016 at 11:33 )

Cred ca respectivele „opere de arta” pot ramane unde sunt, cu un mic amendament: Sa fie platite din buzunarul cui le-a comandat, sau, optional, daca tot le-a platit, le poate duce si acasa, eventual sa le plaseze in sufragerie sau in dormitor….Cred ca zonele istorice in discutie, se armonizeaza cu opere de stil clasic, nu cu aceste „kits”uri.

Dan a spus: (martie 15th, 2016 at 13:27 )

Statuile nu mă deranjează, unele chiar sunt faine. Dar prostia aia ruginită din fața Muzeului e hidoasă. E o chestie industrială, de neam-prost. Obturează clădirea, nu poți face poze, e frig pe lângă ea… „artistul” (mare chestie să faci o bucată de tablă ruginită, multe studii sunt necesare) ar putea să și-o pună în grădină pe post de loc de dat cu capul.

Totuși voi spune că mă bucur că nu s-au făcut tâmpenii istorico-patriotice. De genul Decebal pe cal sau Mihai Viteazu… dar am scăpat de dracu și am dat de măsa 🙁

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

Primăria intenţionează să achiziţioneze un imobil istoric reabilitat din zona Iosefin

Municipiul Timișoara intenționează să își exercite dreptul de preemțiune și să cumpere o clădire istorică reabilitată din cartierul istoric Iosefin. Primarul Dominic Fritz va supune votului consilierilor locali un proiect de hotărâre pentru a împuternici comisia de negociere pentru cumpărarea imobilului. Dreptul de preemțiune oferă administrației publice prioritate la cumpărarea clădirilor sau terenurilor atunci când...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria intenţionează să achiziţioneze un imobil istoric reabilitat din zona Iosefin
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024

Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost premiat la recenta gală de excelență pentru industria auto Romanian Automotive Forum & Awards 2024, ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la București. UPT este singura instituție de învățământ superior premiată în cadrul galei pentru colaborarea fructuoasă pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara

Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru publicul larg cât și pentru contractorii timișeni care doresc să încheie afaceri cu firmele expozante. Pe perioada de desfășurare a expoziției, vor avea loc importante campanii promoționale iar vizitatorii vor putea admira și testa o multitudine de modele de canapele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Timișoara și Baia Mare au oferit un nou thriller în Liga Zimbrilor la handbal masculin. Meciul din runda a 11-a, un adevărat derby de Vest a avut de toate: goluri spectaculoase, răsturnări de scor și o partidă cu suspans până în ultima secundă. Oaspeții au început mai bine și au fost în față aproape 20...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Poli, egalată în ultima secundă!
Municipiul Timișoara intenționează să își exercite dreptul de preemțiune și să cumpere o clădire istorică reabilitată din cartierul istoric Iosefin. Primarul Dominic Fritz va supune votului consilierilor locali un proiect de hotărâre pentru a împuternici comisia de negociere pentru cumpărarea imobilului. Dreptul de preemțiune oferă administrației publice prioritate la cumpărarea clădirilor sau terenurilor atunci când...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria intenţionează să achiziţioneze un imobil istoric reabilitat din zona Iosefin
Naţionala de fotbal a României a câştigat meciul cu Kosovo la ”masa verde”, cu 3-0, a anunţat, miercuri, UEFA, într-un comunicat, după ce partida de vineri, din Liga Naţiunilor, a fost abandonată la scorul de 0-0, în min. 90+5, după retragerea oaspeţilor de pe teren. ”Meciul din UEFA Nations League 2025 dintre echipele reprezentative ale...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-a făcut dreptate! România a câștigat la „masa verde” partida cu Kosovo și a terminat grupa cu maximum de puncte, 18
Sorin Grindeanu și Alfred Simonis, lideri ai filialei PSD Timiș, sunt parte din „Noul Grup de la Monaco”. O investigație recentă arată cum Grindeanu și Simonis au beneficiat de zboruri private de lux, în valoare de zeci de mii de euro, finanțate de românii țepuiți de schema Nordis. Deși, în fața întrebărilor presei, ambii au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cătălin Drulă: Le cer demisia lui Grindeanu și Simonis! Minciuna și sfidarea trebuie să înceteze
Pe 64 de străzi și bulevarde din Timișoara va avea loc modernizarea sistemului de iluminat public, în urma semnării de către primărie a contractului de execuție. Sistemul modern solicitat de municipalitate va permite ajustarea fluxului luminos de pe stradă. Astfel, va fi generată mai multă lumină în zona trecerilor de pietoni sau mai puțină lumină...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Iluminatul public va fi reabilitat și dotat cu lămpi economice pe 64 de noi străzi și bulevarde din Timișoara
Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT. Evenimentul este organizat anual de Universitatea de Vest pentru a recunoaște meritele și performanțele remarcabile ale membrilor săi. Premiile acordate reflectă rezultatele anuale de excepție ale membrilor comunității academice din UVT din ariile știinţelor, artelor și sportului, precum și serviciile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest a premiat cei mai merituoși membri ai comunității academice în cadrul galei anuale/FOTO
Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun local, respectiv stațiile de încărcare aferente, a fost prelungită cu încă un an. Consilierii locali au aprobat, marți, o hotărâre în acest sens. Trebuie precizat că autobuzele și stațiile de alimentare au fost livrate încă din 2023. mai rămânea de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Implementarea proiectului autobuzelor electrice a fost prelungită încă un an
Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost premiat la recenta gală de excelență pentru industria auto Romanian Automotive Forum & Awards 2024, ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, la București. UPT este singura instituție de învățământ superior premiată în cadrul galei pentru colaborarea fructuoasă pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024
Începând de joi, de la ora 10, Expo Mobila Timișoara își deschide porțile atât pentru publicul larg cât și pentru contractorii timișeni care doresc să încheie afaceri cu firmele expozante. Pe perioada de desfășurare a expoziției, vor avea loc importante campanii promoționale iar vizitatorii vor putea admira și testa o multitudine de modele de canapele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se deschide cea mai nouă ediție a Expo Mobila Timișoara
Top