Dezbatere post-factum: de ce avem statui ciudate in Cetate, despre rafinament si… rugina care nu e rugina

Statuile amplasate în centrul istoric, la finalul lucrărilor de reabilitare a zonei Cetate, au stârnit discuții furtunoase și multe ironii pe rețelele de socializare. Deși faptul e consumat, la Muzeul de Artă a fost organizată, miercuri seară, o dezbatere pe această temă, din care n-am putut afla, de exemplu, când va fi gata „Totemul” din fața Palatului Baroc.

sase statui

Șase statui pentru care Primăria Timișoara a plătit exact 523.010, 55 lei au fost amplasate în zona Cetate. Acestea au fost alese de colectivul de proiectanți care s-a ocupat dea reabilitarea centrului istoric, condus de arhitectul Șerban Sturdza. Cele șase statui sunt „Marea piramidă“ și „Coajă de om”, de Mircea Roman, „Supermam“ și „Eva”, realizate de Virgil Scripcariu, un ansamblu de coloane, care poartă semnătura lui Ion Nicodim, și „De-a telefonul”, a artistului timișorean Bogdan Raţă. Cea de-a șaptea lucrare, „Totem” lui Mircea Roman, încă nu e gata și oricum e văzut mai degrabă ca… un post trafo, decât ca o lucrare de artă. Timișorenii n-au fost prea încântați, astfel că au umplut rețelele de socializare cu postări ironice. Însă indiferent de cât de mult le displac oamenilor, un lucru e cert: statuile nu vor dispărea prea curând.

În aceste condiții, pare cel puțin ciudată organizarea abia acum a unei dezbateri pe tema „Integrarea lucrărilor de artă moumentală în spațiul public urban din zona istorică a orașului Timișoara”. Aceasta a avut loc în seara de 9 martie, la Muzeul de Artă, în prezența dr. Ioana Vlasiu, prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu, prof. univ. dr. Cătălin Bălescu (rector UNARTE București), prof. univ. dr. Adrian Guță (UNARTE București), prof. univ. dr. Ileana Pintilie (Universitatea de Vest), dar și a arhitectului Șerban Sturdza și a artiștilor Bogdan Rață, Mircea Roman, și Virgil Scripcariu sau a primarului Nicolae Robu. Edilul a spus, din nou, că „e mândru că și-a asumat aceste lucrări”, deși a „încasat” pentru asta nenumărate critici. Una dintre concluzii – oricum tardivă, în condițiile în care statuile au fost nu doar alese, ci și așezate în Cetate, pe un traseu care nu depășește 15 minute în plimbare – a fost aceea că nu trebuie confundate „deciziile care trebuie să aibă o abordare elitistă cu acelea pentru care nevoie de o consultare populară”.

trei statui1

În martie 2015, timișorenii erau totuși invitați să spună ce fel de statui vor să vadă în Cetate. Pe lista propunerilor s-au regăsit Eugeniu de Savoya, Claudius Florimund Mercy, Pavel Chinezul, Carol Robert de Anjou, cI.L. Caragiale, Vasile Alecsandri, Goethe sau Nikolaus Lenau, dar și Traian Vuia, Francesco Illy sau Phoenix. Oamenii au mai vrut o statuie agățată de un felinar, un căutător de comori, o bicicletă, o statuie a lui Johnny Weissmuller sau… o cadână. Sculptorul Virgil Scripcariu a recunoscut, în timpul discuției de la Muzeul de Artă, că nu se aștepta ca „Supermam” sau „Eva” să nască atât de multe reacții adverse și crede că timișorenii ar trebui să fie mândri că în orașul lor se regăsesc lucrări semnate de Mircea Roman, premiate în multe țări ale lumii.

Revenind la Mircea Roman, „Totemul” așezat în fața Muzeului de Artă e considerat, de simplii timișoreni, absolut hidos și nu are ca rol decât sluțirea Palatului Baroc. De la nivel artistic însă, lucrurile se văd cu totul altfel! S-a adus astfel în discuție „rafinamentul” rezultat între contrastul dintre corten („tabla” din care este realizat soclul lucrării, de fapt un aliaj special, care arată de la bun uzat) și fațada renovată a Muzeului de Artă. Necunoscătorii au putut afla astfel că aspectul ruginit nu este o întâmplare, ci ceva studiat. „Nu trebuie să existe temerea că fațada Muzeului de Artă va fi obturată de aceste lucrări”, a susținut Cătălin Bălescu, rectorul UNARTE București, care s-a declarat încântat de felul în care arată acum centrul istoric al Timișoarei. Mai trebuie spus că „Totemul”, care a costat fix 62.020 lei, nu este încă finalizat. Practic, pe structura din corten – nu din tablă! – mai trebuie „aninat” un personaj. Când se va întâmpla asta nu se știe foarte clar. La fel cum nu e clar care a fost rostul unei astfel de discuții, în condițiile în care statuile sunt deja la locul lor…

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

timisorean a spus: (martie 10th, 2016 at 12:25 )

Se pare ca acesti oameni cred ca noi cetatenii suntem prosti. Evident ca aceste statui sunt hidoase si ca acel bloc de rugina din fata Palatului Baroc e ingrozitor si strica frumusetea Pietei Unirii impreuna cu acele „fotolii”, dar in spatele acestora se afla de fapt afaceri si comisioane. Sa se faca public cat au costat fiecare si cine a beneficiat de bani. Pentru asta si multe altele noi cetatenii vom sanctiona primarul la vot.

Cristian a spus: (martie 10th, 2016 at 12:57 )

…”tolerantul” Nae Ionescu vorbea despre „cinismul justificat al intelectualilor care opereaza cu abstractiuni”…

Octavian a spus: (martie 10th, 2016 at 14:52 )

Astea refelcta rezultatul culturii noastre, mergind mult inapoi in historie …

Carol a spus: (martie 11th, 2016 at 09:25 )

Cred ca si arta moderna trebuie sa-si gaseasca locul in Timisoara. Cred ca statuile nou amplasate din centrul istoric sunt OK, dar amplasarea unora dintre ele nu a fost tocmai cea mai fericita. Spre exemplu, soclul statuii neterminate din Pta Unirii, din fata Palatului Baroc. In momentul de fata, daca vrei sa faci o poza cu fatada Palatului Baroc, nu mai ai ai aceasta posibilitate, d.c. este ecranata in buna parte de acest soclu. Oriunde altundeva in Europa, muzeele de arta si nu au parte de un asemenea tratament. Vrem sa atragem turisti dar in loc sa punem in valoarea monumentele pe care le avem, ingreunam accesul viziual la ele. O situatie similara ar fi legata de colonada cu inimioare din fata portii cetatii de pe Str. Mercy. De ce acolo? Sunt atatea alte locuri in Cetate unde ar fi putut fi amplasate…
Observ cu tristete ca persoanele cu drept de decizie in cazul alegerii acestor statui nu au ales nici macar 1(una) bucata statuie in stil clasica, desi cetatenii care au propus la momentul respectiv subiecte de statui s-au pronuntat in mod zdrobitor in favoarea acestui gen de statui. Din atatea, nu putea macar una sa fie in stil clasic. Lasand la o parte respectul fata de cetatenii care au votat. Timisoara are atatea persoane carora ar trebui sa le fie recunoscatoare: Eugeniu de Savoia, Florimund Mercy, Virgil Economu, Corneliu Miclosi, Nicolaus Lenau, Bartok Bela, chiar si Carol Robert de Anjou, desi ca personaj istoric este mai greu de digerat la noi, pentru incercarea de a cucerii Tara Romaneasca, curmata de Barasab I la Posada. Totusi sa nu uitam ca acest rege maghiar de origine franceza a facut din Timisoara, capitala regatului maghiar si ca doar in timpul lui Timisoara a fost vreodata capitala. Nimeni nu vorbeste de Generalul Rukavina, cel care a aparat Timisoara de armatele revolutionare maghiare care voiau sa cucereasca cetatea in 1848. Cetatea si locuitorii ei nu au fost omorati si/sau jefuiti de hoardele revolutionare (care apropo, nu erau constituite doar din maghiari, ci si din polonezi, croati, cehi, etc.) datorita acestui om, care a si murit la Timisoara, la sfarsitul asediului. Maghiarii din Timisoara au voie sa instaleze placute comemorative in locatiile unde au locuit generali revolutionari maghiari (a se citi polonezi, cehi, etc.), gen Klapka, si sa puna coroane de flori in fiecare an pe 15 Martie. Nimic mai frumos, sa-ti cinstesti trecutul, dar daca nu altceva, macar asta ar trebui sa ne indreptateasca pe noi toti ceilalti sa putem sa punem coroane la Monumentul Fidelitatii, undeva in cetate, la loc de cinste, nu intr-un cimitir uitat de lume. Verificati cate orase din Imperiul Habsburgic au primit de la Administratia Imperiala astfel de monumente. Daca l-am reamplasa si restaura poate am mai cinsti si pe Imparateasa Maria Tereza, a carei statuie se regasea pe Monumentul Fidelitatii, refacandu-i statuia (originalul, partial distrus se gasea la Muzeul de Istorie din Timisoara. Povestea cu imposibilitatea de a fi restaurat are doar rolul de a linisti UDMR-ul acum inainte de alegeri, ca sa voteze in C.J. si C.L. cu cine trebuie.

corial1 a spus: (martie 12th, 2016 at 11:33 )

Cred ca respectivele „opere de arta” pot ramane unde sunt, cu un mic amendament: Sa fie platite din buzunarul cui le-a comandat, sau, optional, daca tot le-a platit, le poate duce si acasa, eventual sa le plaseze in sufragerie sau in dormitor….Cred ca zonele istorice in discutie, se armonizeaza cu opere de stil clasic, nu cu aceste „kits”uri.

Dan a spus: (martie 15th, 2016 at 13:27 )

Statuile nu mă deranjează, unele chiar sunt faine. Dar prostia aia ruginită din fața Muzeului e hidoasă. E o chestie industrială, de neam-prost. Obturează clădirea, nu poți face poze, e frig pe lângă ea… „artistul” (mare chestie să faci o bucată de tablă ruginită, multe studii sunt necesare) ar putea să și-o pună în grădină pe post de loc de dat cu capul.

Totuși voi spune că mă bucur că nu s-au făcut tâmpenii istorico-patriotice. De genul Decebal pe cal sau Mihai Viteazu… dar am scăpat de dracu și am dat de măsa 🙁

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

SCM Politehnica Timișoara joacă pentru bronzul Campionatului Național de Tineret

Tinerii handbaliștii alb-violeți participă în aceste zile la turneul Final 8 al Campionatului Național de Tineret. Acesta se dispută la Plopeni, în sistem eliminatoriu. În sferturi, băieții în alb-violet au trecut de HC Buzău, cu 32-29 (18-12). Darius Bran a înscris 9 goluri și a dat 3 pase decisive, Turcitu și Burzo au punctat de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Politehnica Timișoara joacă pentru bronzul Campionatului Național de Tineret
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Mizerie de nedescris într-un local public din Lugoj. Restaurantul Papas a fost închis/Foto

Restaurantul Papas din Lugoj a fost închis temporar în urma unei “vizite” inopinate a comisarilor de la Protecţia Consumatorilor. De asemenea, patronii localului au fost amendaţi cu 7.000 de lei.  Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a desfășurat o acțiune de control la restaurantul Papas aparținând operatorului economic SC Aetsoc Acul Business SRL, din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mizerie de nedescris într-un local public din Lugoj. Restaurantul Papas a fost închis/Foto
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând astfel trecerea la noua identitate de brand. Noua marcă reflectă responsabilitatea în fața comunității, angajamentul de a crea valoare pentru toți, de a fi o organizație axată pe sustenabilitate și economia circulară. ” Energia electrică ne însoțește constant în rutina...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În frunte cu cei doi consilieri locali, Maxim Maximilian şi Zoran Neamț, membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL. Primarul liberal al comunei Ghiroda, Ionuţ Stănuşoiu, afirmă că a colaborat foarte bine în Consiliul Local cu cei doi proaspeţi membri PNL. Ionuţ Stănuşoiu susţine că nu doar PNL va deveni mai puternic în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL
Atmosfera a fost încărcată de surprize și subtilități politice la recenta lansare a candidaturii PSD-PNL a lui Nicolae Robu pentru Primăria Timișoara, un eveniment ce a avut loc la Iulius Congress Hall. Deși era de așteptat să fie un moment de unitate pentru alianța PSD-PNL, un gest al lui Nicolae Robu a stârnit nemulțumiri printre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Surpriză și nemulțumire în rândul tinerilor liberali: Nicolae Robu alege TSD în detrimentul TNL la lansarea candidaturii sale
Primăria Timișoara a anunțat că investiția pentru realizarea noii clădiri a Liceului Waldorf e în grafic. Peste trei sferturi din lucrări au fost realizate și investiția este planificată pentru finalizare completă în această vară. Constructorul a montat geamurile de mari dimensiuni. Clădirea are două niveluri, parter și etaj, și include spații unde vor studia aproape...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei sferturi din lucrările de la extinderea Liceului Waldorf au fost realizate
Mult disputata sală multifuncțională de la Palatul Administrativ e acum modernizată. Suma investită de cei de la Consiliul Județean Timiș a depășit un milion de lei. Sala Multifuncțională din Palatul Administrativ a trecut printr-o importantă modernizare Cu o investiție de peste 1 100.000 lei (TVA inclus), am fost realizate modernizări esențiale pentru a oferi utilizatorilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sala Multifuncțională, devenită celebră în aceste zile, a fost modernizată
Restaurantul Papas din Lugoj a fost închis temporar în urma unei “vizite” inopinate a comisarilor de la Protecţia Consumatorilor. De asemenea, patronii localului au fost amendaţi cu 7.000 de lei.  Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a desfășurat o acțiune de control la restaurantul Papas aparținând operatorului economic SC Aetsoc Acul Business SRL, din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mizerie de nedescris într-un local public din Lugoj. Restaurantul Papas a fost închis/Foto
PSD Timiș a decis lista consilierilor locali propuși pentru Timișoara, respectiv a celor județeni. Sunt zece poziții pentru CJT, respectiv șapte pentru CLT. Propunerile urmează să fie ”amestecate” cu propunerile partenerilor de la PNL. Paritatea la consiliul județean este una favorabilă PSD, iar aici sunt zece candidați propuși de social-democrați, în ordinea pe care vor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ce candidați propune PSD la ”mixarea” cu PNL. Au fost stabilite propunerile pentru CLT și CJT
Disputa dintre Alin Nica, actualul președinte al CJ Timiș, și Alfred Simonis, contracandidatul său la alegerile locale, pe tema ședinței de guvern de joi de la Timișoara pare să nu mai aibă final. Miercuri, Alin Nica a ieșit public și a acuzat PSD că ar fi amenințat participanții la o dezbatere pe teme de regionalizare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis îi cere lui Alin Nica să prezinte lista celor care acuză că au fost amenințați de PSD: ”Să depună plângeri la Parchet”
Concursul prin care Florin Răvăşilă, fostul consilier personal al lui Nicolae Robu, a ajuns şef peste jumătate din patrimoniul Tmişoarei a fost anulat în instanţă. Trimis în judecată de DNA pentru şpagă, Răvăşilă a trecut acest concurs fără ca măcar să-şi scrie lucrarea. Primăria Timișoara a câștigat procesul de anulare a concursului în baza căruia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Instanţa a anulat concursul prin care Florin Răvăşilă, omul lui Nicolae Robu, a ajuns stăpân peste patrimoniul Timişoarei
Surpriză în organizarea ședinței de guvern de la Timișoara. Întâlnirea ar putea avea loc în sala Video, aflată la sediul Prefecturii Timiș, și nu la sala Multifuncțională, așa cum se dorea inițial. Scandalul sălilor pentru găzduirea ședinței de guvern programate joi la Timișoara s-ar putea termina cu o surpriză. Discuțiile susținute, mai ales în contradictoriu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sala Video de la Prefectură ar putea fi gazda ședinței de guvern de la Timișoara
Marţi a fost semnat contractul în vederea execuției lucrărilor de reparații cu asfalt a străzilor din comuna Moșnița Nouă. Aceste reparaţii fac parte în cadrul obiectivului ”REABILITARE STRĂZI, PARCAJE, TROTUARE, ACCESE AUTO, RIGOLE, CANAL TEHNIC, AMENAJARE ZONA VERDE” Valoarea contractului este de 𝟏.𝟗𝟕𝟑.𝟑𝟓𝟎,𝟗𝟑 𝐥𝐞𝐢, finanţarea fiind făcută de la bugetul local. Termenul de execuție a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Începe marea asfaltare în comuna Moşniţa Nouă
Top