Primul cosmonaut român, Dumitru Prunariu, a devenit, sâmbătă, oficial, cetățean de onoare al județului Timiș, la Muzeul „Traian Vuia”. Titlul i-a fost decernat anul trecut, dar a fost ridicat abia acum. Prunariu este al treilea cetăţean de onoare, după Patriarhul Daniel și Ștefan Popa Popa’s.
Primul cosmonaut român a primit, oficial, titlul de cetățean de onoare al județului Timiș, sâmbătă, la Traian Vuia. Dumitru Prunariu s-a născut în 1952 și, pe 14 mai 1981, a devenit primul și singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic. El a petrecut în spațiu exact șapte zile, 20 de ore și 42 de minute. Prunariu a fost, pe rând, ofițer inginer în Comandamentul Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președintele Consiliului de ne-militarizare a spațiului cosmic din cadrul ONU. În prezent este general-maior în rezervă. El a copilărit în zona Făgetului, în satul Groși, localitatea în care s-a născut tatăl său.
„Titlul de cetățean de onoare al județului Timiș este o distincție foarte importantă pentru mine, deoarece nu numai că mă simt mai mult atașat și obligat față de aceste locuri, dar îmi amintește în primul rând de originea mea bănățeană, prin tatăl meu. Din această regiune, de la Traian Vuia, spiritul acesta al zborului s-a dezvoltat și poate mi-a fost insuflat și mie, de mic, pe aceste meleaguri. Este adevărat că am ajuns mult mai departe, în spațiul cosmic, dar mă reîntorc cu picioarele pe pământ, iar picioarele pe pământ înseamnă și această regiune, și satul Groși, de lângă comuna Margina, unde vin în fiecare an, în continuare, deși ai mei s-au stins demult. Am păstrat casa părintească și în continuare vin cu plăcere în acel sat, de care nu numai sufletul mă leagă, ci și unii oameni, prieteni din copilărie, mă leagă foarte multe lucruri”, spune Dumitru Prunariu.
Prunariu are un singur regret: că niciun alt român nu a repetat experiența lui. Lucrurile s-ar putea schimba însă, cu puțin noroc. „În luna mai se împlinesc 35 de ani de când am zburat eu în spațiul cosmic. Undeva în acest ciclu istoric, politic, economic, științfic al istoriei noastre, se cerea să mai apară un cosmonaut. Lumea însă este complexă, colaborările internaționale se stabilesc destul de greu, mai ales cele de lungă durată. Acum avem o nouă ocazie, prin apartenența la Agenția Spațială Europeană, să participăm la noi selecționări. Deocamdată nu a fost organizat un nou ciclu de selecție a candidaților cosmonauți, dar, când va avea loc, România va putea participa. Să sperăm că avem șansa să fie și ales un candidat cosmonaut român”, a mai declarat proaspătul cetățean de onoare al Timișului. Diploma pe care a primit-o acesta din mâna președintelui CJ, Titu Bojin, a fost însoțită de un colan din argint aurit, cu o greutate de aproximativ 200 de grame, al cărui preț este de aproximativ 1.000 de euro.
Comentarii prin facebook