Chiriașii ANL din blocurile construite fără autorizație își vor putea cumpăra apartamentele. Se va întâmpla peste câteva săptămâni, susține primarul Nicolae Robu, după finalizarea evaluării pentru care există, în sfârșit, contract cu o firmă specializată. Chiriașii sunt disperați, pentru că plătesc sume uriașe.
Ultimele 80 de apartamente în regim de închiriere, construite, la Timișoara, prin ANL, au fost date în folosință în 2009. Blocurile B8-B12 au fost ridicate însă fără autorizație de construcție, în „oglindă” cu blocurile B1-B7, și nu au putut fi intabulate. În consecință, chiriașii au primit locuințe care nu erau racordate la utilități. Abia după câțiva ani, primăria a început demersurile pentru obținerea autorizațiilor de construire, iar cele pentru intabulare s-au făcut abia la finele anului 2015. Între timp, locatarii acestor blocuri susțin că au ajuns la capătul puterilor. Pentru că actele nu erau în regulă, ei nu și-au putut cumpăra apartamentele, astfel că, la expirarea celor cinci ani în care au plătit chirii modice, sumele au explodat practic. Conform reprezentanților chiriașilor, în prezent, o familie cu doi copii, cu două salarii de circa 1.500 de lei, plătește, în fiecare lună, peste treime din venituri pe chirie și întreținere. „La acestea se adaugă și alte cheltuieli cu utilități (gaz/curent/televizor/telefon) de minimum 400 lei/familie, astfel încât costurile cu întreținere și utilități ajung la 1.500 de lei/familie/lunar, sume care depășesc de cele mai multe ori un salariu”, spun oamenii.
Chiriașii au trimis petitie primarului Nicolae Robu, consilierilor locali și parlamentarilor de Timiș, cerând rezolvarea situației. Ei susțin că „miza acestui blocaj o reprezintă cei aproximativ 10.000 de euro încasați lunar din aceste chirii, adică 120.000 de euro an pentru cinci blocuri construite de statul român și pentru care Primăria Timișoara nu a investit nici măcar un leu. În loc să își îndeplinească misiunea socială pentru care au fost construite, blocurile ANL au devenit, din păcate, o vacă bună de muls, pe spatele unor familii de tineri, cu mulți copii, căror abia dacă le mai ajung banii până la sfârșitul lunii”, spun oamenii în scrisoare.
Primarul Nicolae Robu afirmă însă că situația este pe cale de a fi rezolvată. „Au rămas câteva blocuri la care nu s-a putut trece la vânzare, din cauză că se impuneau niște operațiuni de evaluare și primăria nu a avut contract cu nicio firmă de evaluare. Abia acum s-a încheiat licitația și în perioada următoare vor putea fi vândute și acele locuințe. Am dat dispoziție să se parcurgă cât mai repede etapele acestea pregătitoare, pentru că este păcat de tinerii care au acele locuințe să plătească chirii majorate”, a declarat, pentru deBanat.ro, edilul. Întrebat cam când crede că ar putea fi deblocată situația, Robu a avansat un termen foarte optimist. „Eu cred că în câteva săptămâni vor putea fi cumpărate”, a afirmat primarul. Până acum, prin Primăria Timişoara au fost vândute 106 apartamente ANL. Valoarea este stabilită anual de guvern şi aprobată prin HCL, iar banii din valoarea totală a apartamentelor vândute nu intră în conturile primăriilor. Conform reprezentanților PMT, se așteaptă oricum de la guvern valoarea de referinţă pentru stabilirea preţului de vânzare a apartamentelor, Fără aceasta, locuințele nu pot fi vândute. Prețurile de anul trecut pot fi consultate aici.
Comentarii prin facebook