Compania Continental a investit peste 10 milioane de euro în tehnologii care să reducă mirosul insuportabil care teroriza peste mai multe cartiere din Timișoara, însă nu poate garanta că acestea fac față în condiții meterologice grele! E greu de făcut predicții pe ore și zile, dar, oficial, disconfortul olfactiv a fost redus cu 80%.
Continental Automotive a investit, în orașul de pe Bega, peste 10,5 milioane de euro în tehnologii cu plasmă rece și oxidare termică regenerativă, al căror scop este reducerea mirosului neplăcut de care se plâng, de ani buni, timișorenii care locuiesc în cartierele din partea de nord a orașului. „Oxidarea Non-Termică – Tehnologie cu Plasmă Rece (oxigen activ)” constă într-un curent alternativ care generează un câmp de plasmă, care descompune oxigenul și apa din aer în radicali de oxigen. Astfel, se produce o reacție de oxidare la contactul cu aerul din procesul de producție, reacţie care, la rândul ei, neutralizează moleculele de miros rezultate în procesul de vulcanizare a anvelopelor. „Oxidarea Termică Regenerativă” (RTO) are ca principiu de funcționare distrugerea compușilor organici volatili apăruți în cadrul procesului de producție, prin oxidarea lor la temperatură înaltă.
Rezultatele măsurătorilor comunicate de concernul german arată o reducere, în medie, cu 80% a percepției mirosului specific producției de anvelope. „Compania a înregistrat o reducere în medie cu circa 80% a unităților olfactometrice provenite din procesele sale tehnologice. Măsurătorile de miros au fost efectuate de laboratorul Braunschweiger Umwelt-Biotechnologie GmBH, din Germania. Pe lângă rezultatele foate bune raportate, cele două soluții tehnice sunt fiabile și prietenoase cu mediul”, a declarat, miercuri, Sorin Samonid, directorul general al Continental Anvelope Timișoara. Acesta recunoaște totuși că, în unele zone, mirosul este încă perceptibil, dar are o explicație. „Disconfortul olfactiv din perimetrul fabricii a fost redus considerabil, dar încă la 700 metri mai sunt unele zone în care este perceput. E greu de făcut predicții pe anumite ore și în anumite zone, totul depinde de factorii meteorologici”, spune Samonid.
Dacă vă întrebați cum a fost făcut studiul, răspunsul e simplu. „Metodologia se bazează pe persoane instruite în acest scop. Nu sunt contactate de noi, ele se poziționează timp de 10 minute, după care se mută pe un alt aliniament și se repeta procedura de câteva ori. Se face inițial o «calibrare» a nasului”, explică Sorin Samonid. Conform oficialilor companiei, mirosul, deși foarte neplăcut, nu creează decât un disconfort. Cei de la Continental susțin că în ultimii trei ani au derulat mai multe studii în colaborare cu Institutul de Sănătate Publică Timișoara, iar rezultatele acestora arată că nu există un impact asupra sănătății populației și nici asupra vegetației. Studiile vor continua și în următorii trei ani. Între timp, timișorenii continuă să se plângă pe rețelele de socializare de aerul uneori irespirabil de care au parte. S-a întâmplat, ultima dată, nu mai departe de săptămâna trecută.
Invalid Displayed Gallery
Comentarii prin facebook