Muzeul de Artă Timișoara organizează joi, 3 martie, de la ora 18, o lansare-eveniment. Este vorba despre volumul „Ştefan Bertalan: Überlagerungen / Suprapuneri / Overlappings”, semnat de criticul de artă Ileana Pintilie.
Lansarea de carte face parte din seria de manifestări dedicate artistului Ștefan Bertalan, concomitent cu expoziția „Timișoara și avangarda artelor europene”, care poate fi încă vizitată la Muzeul de Artă până în 10 martie. Volumul „Ştefan Bertalan: Überlagerungen / Suprapuneri / Overlappings. Fotografie experimentală din anii 1970-1980”, este editat de George Lecca și a apărut la Editura Brumar. Odată cu lansarea va avea loc și o dezbatere cu public, la care sunt invitați atât Ileana Pintilie și George Lecca, dar și Ruxandra Demetrescu și Iosif Kiraly, de la Universitatea de Arte din București, și Victor Neumann, directorul Muzeul de Artă.
Ştefan Bertalan este unul dintre cei mai interesanţi şi reprezentativi artişti ai anilor 1960-1980 din România. A fost pictor de formaţie, dar, aşa cum singur mărturisea ironic, era un peisagist, care îşi «uita» mereu paleta şi culorile acasă. „Pentru Bertalan fotografia a fost mereu doar un mijloc de cercetare în vederea creaţiei, o «unealtă» cu ajutorul căreia descoperea lumea vizibilă în cele mai amănunţite detalii. El a rămas un experimentator direct, care a simţit nevoia să păstreze legătura cu zona cercetării, tocmai de aceea nu a ales filmul”, scrie Ileana Pintilie despre artistul care s-a stins din viață în 2014.
Comentarii prin facebook