Zonele metropolitane vor avea legi noi, adaptate nevoilor actuale

Specialişti în domeniul administraţiei publice şi administrării teritoriului s-au întâlnit la Timişoara pentru a discuta despre dezvoltarea zonelor metropolitane şi a adaptării legislaţiei la nevoile actuale.

Organizată de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Polul de Creştere Timişoara” şi Federaţia Zonelor Metropolitane şi Aglomerărilor Urbane din România (FZMAUR), întâlnirea „Implicarea asociaţiilor de tip Zone Metropolitane în dezvoltarea teritorială” a avut ca temă legislaţia din domeniul zonelor metropolitane şi modul în care asociaţiile de dezvoltare intercomunitară pot ajuta la dezvoltarea teritorială a zonelor pe care le reprezintă. Timişoara este exemplu de bune practici în domeniul zonelor metropolitane. Viceprimarul Dan Diaconu a oferit reprezentanţilor structurilor de dezvoltare a unor astfel de zone informaţii despre modul în care a fost aplicat modelul metropolitan la Timişoara. „Ne-am întâlnit să discutăm despre problematica zonelor metropolitane, despre modul în care lucrăm la armonizarea planurilor urbanistice, a transportului public metropolitan. În Timişoara a fost extins transportul electric, acesta a fost extins în câteva dintre comunele din jurul Timişoarei, există deja o strategie de dezvoltare comună, dezvoltăm proiecte comune”, a declarat Diaconu.

Mihaela Vrabete, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, spune că se lucrează la modificarea legislaţiei şi adaptarea acesteia la nevoile actuale. Vrabete a anunţat semnarea unui acord cu FZMAUR, urmând ca sugestiile aduse de membrii organizaţiei să fie preluate în noul cadru legal. În luna octombrie, la nivelul ministerului pe care îl reprezintă, a fost prezentat Parteneriatul pentru Dezvoltarea Teritorială a României. În prezent însă, legislaţia nu ajută prea mult la susţinerea dezvoltării metropolitane în România. „Legea nu ne ajută prea mult în prezent. Un exemplu în acest sens este transportul public. Noi am înfiinţat de mult timp o societate care să se ocupe de realizarea de transport public în zona metropolitană, dar cadrul legal este extrem de subţire în domeniu. Nu sunt prevăzute în legislaţie reglementări clare referitor la acest subiect”, spune Dan Diaconu. La rândul său, Paul Pece, secretarul general al FZMAUR, susține că o modificare a legislaţiei este necesară, mai ales pentru a permite alocarea de fonduri de la buget pentru susţinerea zonelor metropolitane. „O modificare a legii referitoare la zonele metropolitane este în acest moment în discuţii, e în dezbatere la parlament. Cadrul actual nu are soliţii care să ofere posibilitatea acordării de fonduri de la buget pentru aceste structuri. Fără ajutor de la buget e extrem de greu ca ele să fie funcţionale”, a declarat Pece. Secretarul de stat Mihaela Vrabete a promis rezolvarea rapidă a problemelor legate de zonele metropolitane, dar a insistat că o soluţionare comună este greu de conceput, pentru că fiecare zonă din România are un alt ritm de dezvoltare.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Fresh Kebab

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Pe Autostrada Liliecilor greul abia începe / FOTO

Se lucrează bine pe Lotul 4 de pe Autostrada A1 Lugoj – Deva, dar în punctul nevralgic al acestui șantier greul abia începe. Pe Dealul Liliecilor se va ajunge la consolidarea versantului doar în câteva luni. Cei de la Asociația Pro Infrastructură au surprins în ce stadiu este acum lucrarea.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pe Autostrada Liliecilor greul abia începe / FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

A început sezonul căpușelor, iar timișorenii merg în număr mare la spital. Se întâmplă în condițiile în care primăria n-a pornit încă licitația pentru dezinsecție, deși a câștigat de 7 luni procesul pe care l-a invocat pentru lipsa contractului. Între timp, a apărut și o petiție online prin care se cere municipalității să intervină de urgență.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Invazie de căpușe în parcurile Timișoarei. Nu avem dezinsecție, zeci de oameni la spital în ultima săptămână
Trei licitații ratate și un singur loc închiriat. S-a întâmplat în Bastionul Theresia, unde CJ Timiș schimbă foaia, ca să nu mai stea cu spațiile goale. A scăzut chiria la ceva mai mult de jumătate față de cea veche și a mărit aria activităților permise. Acum trebuie să fie de acord cu schimbările și consilierii județeni.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bastionul Theresia, scos din nou la licitație. CJ Timis scade la jumătate tarifele, ca să nu mai stea cu el gol
Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top