Specialişti în domeniul administraţiei publice şi administrării teritoriului s-au întâlnit la Timişoara pentru a discuta despre dezvoltarea zonelor metropolitane şi a adaptării legislaţiei la nevoile actuale.
Organizată de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Polul de Creştere Timişoara” şi Federaţia Zonelor Metropolitane şi Aglomerărilor Urbane din România (FZMAUR), întâlnirea „Implicarea asociaţiilor de tip Zone Metropolitane în dezvoltarea teritorială” a avut ca temă legislaţia din domeniul zonelor metropolitane şi modul în care asociaţiile de dezvoltare intercomunitară pot ajuta la dezvoltarea teritorială a zonelor pe care le reprezintă. Timişoara este exemplu de bune practici în domeniul zonelor metropolitane. Viceprimarul Dan Diaconu a oferit reprezentanţilor structurilor de dezvoltare a unor astfel de zone informaţii despre modul în care a fost aplicat modelul metropolitan la Timişoara. „Ne-am întâlnit să discutăm despre problematica zonelor metropolitane, despre modul în care lucrăm la armonizarea planurilor urbanistice, a transportului public metropolitan. În Timişoara a fost extins transportul electric, acesta a fost extins în câteva dintre comunele din jurul Timişoarei, există deja o strategie de dezvoltare comună, dezvoltăm proiecte comune”, a declarat Diaconu.
Mihaela Vrabete, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, spune că se lucrează la modificarea legislaţiei şi adaptarea acesteia la nevoile actuale. Vrabete a anunţat semnarea unui acord cu FZMAUR, urmând ca sugestiile aduse de membrii organizaţiei să fie preluate în noul cadru legal. În luna octombrie, la nivelul ministerului pe care îl reprezintă, a fost prezentat Parteneriatul pentru Dezvoltarea Teritorială a României. În prezent însă, legislaţia nu ajută prea mult la susţinerea dezvoltării metropolitane în România. „Legea nu ne ajută prea mult în prezent. Un exemplu în acest sens este transportul public. Noi am înfiinţat de mult timp o societate care să se ocupe de realizarea de transport public în zona metropolitană, dar cadrul legal este extrem de subţire în domeniu. Nu sunt prevăzute în legislaţie reglementări clare referitor la acest subiect”, spune Dan Diaconu. La rândul său, Paul Pece, secretarul general al FZMAUR, susține că o modificare a legislaţiei este necesară, mai ales pentru a permite alocarea de fonduri de la buget pentru susţinerea zonelor metropolitane. „O modificare a legii referitoare la zonele metropolitane este în acest moment în discuţii, e în dezbatere la parlament. Cadrul actual nu are soliţii care să ofere posibilitatea acordării de fonduri de la buget pentru aceste structuri. Fără ajutor de la buget e extrem de greu ca ele să fie funcţionale”, a declarat Pece. Secretarul de stat Mihaela Vrabete a promis rezolvarea rapidă a problemelor legate de zonele metropolitane, dar a insistat că o soluţionare comună este greu de conceput, pentru că fiecare zonă din România are un alt ritm de dezvoltare.
Comentarii prin facebook