Caminul de lux al UVT nu e gata dupa aproape 4 ani, ministerul vrea sa finanteze inca unul

Ca la noi la nimeni: Ministerul Educației a cerut universităților care vor cămine studențești noi să depună proiecte, ca să primească finanțare. Asta, în condițiile în care, la Timișoara, o contrucție similară, pentru care tot guvernul trebuie să plătească, începută acum patru ani e departe de a fi gata.

În vara lui 2013 era pusă piatra de temelie a unui cămin ultramodern, aflat în Complexul Studențesc, în zona BRD. Acesta urma să fie al Universității de Vest, iar proiectul se anunța impresionant. Lucrările au fost oprite însă imediat și, timp de doi ani, pe șantier nu s-a mișcat nimic. Totul, din cauza lipsei de fonduri. La finele lui 2015, guvernul a decis totuși să finanțeze acest proiect. În septembrie 2016, erau de cheltuit, până la finele anului, 15 milioane de lei: nouă de la bugetul statului şi șase din surse proprii ale UVT. Între timp, constructorul, adică firma Maratti, intrase în insolvență. S-a lucrat ceva, dar rectorul UVT, Marilen Pirtea, nu poate preciza când va fi gata căminul și nu știe nici cine se va ocupa de șantier. „Finanţarea este din bani guvernamentali și evident că toate sumele din ventiturile universităţii le-am folosit pentru acel cămin. Aţi văzut că au avansat lucrările. Nu ştiu în momentul ăsta firma care le face. Au fost în faliment, lichidatorul juridic a ales un număr de lucrări. Universitatea de Vest a fost printre acele companii pentru care au continuat lucrările ca universitate. În acest moment lucrările continuă, ele avansează în funcţie de banii pe care îi avem”, spune Pirtea.

Pe de altă parte, deși nu se știe câți bani vor veni în acest an de la bugetul de stat pentru o investiție începută acum patru ani, Ministerul Educației are alte planuri mărețe. „Am primit o solicitare de la minister acum două zile, prin care toate universităţile care doresc să îşi facă cămine să depună un proiect la minister, care va finanța vreo 35 sau 40 de cămine. Au fost depuse undeva la 43 de aplicaţii la minister. Evident că vor fi criterii legate de numărul de studenţi raportat la locurile de cazare, iar UVT are locuri puţine de cazare raportat la numărul mare de studenţi și, de aceea, tind să cred că UVT va fi beneficiara unor astfel de fonduri. Vom începe un alt cămin de la acelaşi finanţator, în loc să concentreze suma pentru construcția deja începută”, susține rectorul Marilen Pirtea. Teoretic, în 2017, căminul ar trebui dus aproape în faza de „roșu” plus acoperiș. Noul cămin studenţesc al UVT are prevăzute în proiect 670 de camere cu două şi trei paturi, cu baie şi bucătărie proprie. O mare parte din bani au fost cheltuiţi pentru consolidarea structurii căminului, ridicat pe o zonă instabilă, cu pânză freatică.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

wanda a spus: (January 22nd, 2017 at 13:26 )

“Finanţarea este din bani guvernamentali și evident că toate sumele din ventiturile universităţii le-am folosit pentru acel cămin.”

Evident!

Deci ăsta e motivul pentru care sumele acordate din venituri proprii, unor categorii de salariați mai “pârliți”, au ajuns să tindă la zero.
Bravo, Pirtea! Ești vizibil din spațiu!

 
* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

CCIAT

Politica vezi arhiva Politica

MNB – Muzeul Național al Banatului

Sport vezi arhiva Sport

Statiunea Buzias

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

dn6

Cozi kilometrice pe DN6, între Domașnea și Buchin. Se lucrează și în următoarele 2 săptămâni

Răbdare – de asta aveți nevoie dacă, în această perioadă, trebuie să circulați pe DN6, între Cornea și Caransebeș. Se lucrează pe tronsonul Buchin – Domașnea și, pe anumite porțiuni, se circulă pe un singur fir. Așteptarea poate dura și 20 de minute.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cozi kilometrice pe DN6, între Domașnea și Buchin. Se lucrează și în următoarele 2 săptămâni

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com