În 2021, Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii, dar vrea să deschidă balul cu un an înainte. Pentru asta, urbea de pe Bega încearcă câștige și titlul de Capitală Europeană de Tineret, pe care îl vizează alte șapte orașe europene și care a fost deținut de Cluj, în 2015. Scrisoarea de intenție a fost depusă deja.
Până în mai 2017, Timișoara este Capitala Națională a Tineretului, iar autoritățile locale se gândesc să folosească experiența acumulată pe durata ultimului an, în vederea pregătirii terenului pentru Capitală Europeană a Culturii. „Am decis să candidăm pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului 2020. Noi am asumat anul trecut să fim prima capitală națională a tineretului din România și suntem în curs de a exercita această titulatură. Am considerat că este bine să folosim toată experiența de până acum pentru a manifesta în continuare această vocație”, spune primarul Nicolae Robu. În competitia pentru acest titlu s-au înscris, pe lângă Timișoara, orașele Amiens (Franța), Ayia Napa (Cipru), Chișinău (Moldova),Dornbirn și Villach (Austria), Klaipeda (Lithuania) și Tbilisi (Georgia) (Austria). Titlul se acordă în fiecare an unui oraș din Europa după depunerea unui plan ambițios și angajant, care se reflecte sectorului de tineret și proiecte de interes care să crească rolul tinerilor. Proiectul își propune să scoată în evidență felul în care municipalitățile pot implica mai bine tinerii în viața orașului.
Cluj-Napoca a fost Capitală Europeană a Tineretului în 2015. Aceasta a însemnat, printre altele, peste 3.500 de activități, 1.100 de evenimente și peste 1,1 milioane participanți.
„Timișoara Capitală Europeană de Tineret 2020 poate fi un preambul fericit pentru Timișoara 2021 – Capitala Europeană a Culturii. Candidatura noastră este susținută de Ministerul Tineretului și Sportului, Consiliul Tineretului din România și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România. Competiția are două faze. La sfârșitul lunii aprilie vor fi anunțate orașele care au trecut în etapa următoare, în baza documentelor depuse. În faza finală, orașele vor depune, până în octombrie 2017, un dosar revizuit. Câștigătorul va fi anunțat în noiembrie 2017”, explică viceprimarul Dan Diaconu. Titlul se acordă din 2009 și până acum a fost deținut de orașele Rotterdam, Torino, Antwerp, Braga, Maribor, Salonic, Cluj-Napoca, Ganja și Varna, pentru 2017. În următorii doi ani, el va reveni orașelor Cascais, din Portugalia, și Novi Sad, din Serbia.
Comentarii prin facebook