Considerată televiziunea de casă a PSD, Antena 3 a produs marți un atac dur la adresa lui Sorin Grindeanu. Nu direct, ci cu mantă, în colimator fiind doi dintre apropiații săi, aduși la București din postura de consilieri personali în perioada în care actualul premier era președinte al Consiliului Județean Timiș. E vorba de Alexandru Chirilă și Valentin Korman, primul devenit șef al Cancelariei premierului, al doilea, vicepreședinte al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc. Dacă în cazul lui Chirilă atacul a avut – să-i zicem – și o temă, respectiv casa de vacanță din Italia, lui Korman i s-a imputat, ca-n banc, că n-are șapcă. Adică n-ar avea expertiza necesară pentru instituția în cauză. La pachet cu cei doi a fost luat în colimator și un prieten al premierului, Lucian Taropa, membru în Consiliul Local Timișoara. Ca fapt divers, în cazul acestuia s-a făcut însă confuzie între consilier personal și consilier local.
Aparent curios, atacul de la Antena 3 s-a rostogolit prima dată la RTV, a doua televiziune (sau chiar prima) din portofoliul propagandistic al PSD. Așadar, nu e vorba de Digi24 sau Realitatea, televiziuni mai degrabă ostile PSD, semn că ceva se întâmplă la vârful partidului. Fiindcă cele două posturi sunt utilizate oarecum precum pe vremuri Scânteia, organul PCR. Dacă un șef de partid era criticat în Scânteia, era clar că zilelele sale în funcție erau numărate. Mai trebuie spus că, înaintea acestor atacuri, Liviu Dragnea a avut parte de o tămâiere în direct la Antena 3. Unde n-a fost întrebat la ce se pricep tot felul de tute pe care le-a impus în guvern sau agenții ale statului.
Totuși, atacul nu înseamnă c-a sosit timpul unui război frontal, respectiv nu e momentul debarcării lui Grindeanu, cum s-au grăbit unii să comenteze. Mai degrabă, i-a fost arătată din nou pisica, pentru a înțelege unde e (încă) centrul de putere. (Din nou, fiindcă, tot la comanda lui Dragnea, Grindeanu a mai fost tăbăcit la RTV în urmă cu vreo trei luni.) E clar că Grindeanu de acum nu mai e acel Grindeanu din decembrie, condus la ușa guvernului de către Dragnea, precum un copil în prima zi de școală. Un Grindeanu pe care și l-ar dori în continuare fostul baron de Teleorman. Premierul a pus mușchi pe el și dă uneori semne de independență, lucru care evident că nu-i convine lui Dragnea.
Acesta din urmă controlează încă partidul și o bună parte din guvern. Și vrea să le controleze și în continuare, iar dacă se poate în totalitate, fără jumătăți de măsură. Cea mai importantă e zona guvernamentală cu resurse mari, care produce bani. Bani care sunt extrem de necesari pentru orice război, inclusiv pentru unul fratricid Dragnea – Grindeanu. Acum trebuie urmărită riposta premierului. Dacă va veni. Sau strategia sa referitoare la o extrem de posibilă escaladare a conflictului.
În fine, cum va influența conflictul Dragnea – Grindeanu Timișul? Nu vorbesc de Timișoara, fiindcă aici investițiile guvernamentale nu vor exista, dacă ele ar putea fi exploatate electoral de primarul Robu. Dacă Dragnea va (re)ajunge șeful de facto al guvernului, investițiile în Timiș (oricum deloc mari) ar putea scădea vertiginos. Inclusiv pe principiul ca baronul teleormănean să arate tuturor cine e jupânul. Și bani (atâți câți sunt pentru investiții) vor merge tot spre feudele PSD-iste din dudul țării. De acolo de unde vin de altfel cei mai mulți membrii ai guvernului. Și nu mă refer neapărat la miniștri, ci și la secretari, directori și tot felul de sinecuriști. Oare de ce în atacul asupra lui Grindeanu au fost vizați doar timișoreni, atâta timp cât baronii PSD-iști din sud au umplut ministerele cu tot felul de cocalari și paparude? O fi o concidență doar, vor spune unii. Dar există coincidențe, mai ales în politică?
Comentarii prin facebook