În Timișoara va apărea, în curând, prima… zonă liberă de cabluri! Este vorba de Cetate, unde operatorii vor duce în subteran toate „firele”, sub supravegherea atentă a primăriei. Dacă totul merge bine, în câteva săptămâni operațiunea ar trebui să fie gata.
La Timișoara există, încă din 2009, o hotărâre de consiliu local care prevede că „toate reţelele supraterane existente pe domeniul public şi privat al Municipiului Timişoara vor fi îngropate, până cel târziu la data de 31 decembrie 2012”. Apoi, în octombrie 2015, consilierii locali au adoptat și un regulament privind regimul infrastructurii reţelelor de comunicaţii electronice. Conform acestuia, în Timișoara nu vor mai putea fi amplasate rețele noi de cabluri pe suporturi aeriene, iar extinderile rețelelor deja existente vor putea fi făcute doar prin relocarea în subteran. În doi ani de la data aprobării regulamentului, furnizorii de rețele de comunicații electronice vor fi nevoiți să reinstaleze rețelele aeriene în canalizații subterane, urmând ca vechile rețele să fie desființate pe cheltuiala lor. Cum au fost aceste prevederi respectate poate vedea, în fiecare zi, orice timișorean, indiferent de zona în care locuiește.
În noiembrie 2016, primarul Nicolae Robu i-a cerut viceprimarului Farkas Imre să rezolve situația. Mare lucru concret nu s-a întâmplat până acum, iar Robu a mai anunțat de câteva ori iminența demarării a ceva ce el numea „campania «Foarfeca» sau «Ghilotina»”, după precendentul de la Michelangelo, când atât UVT, cât și mai multe căminele studențești au rămas fără internet, cablurile furnizorului la care aveau abonament fiind tăiate, pentru că nu s-a conformat solicitării venite de la primărie. Viceprimarul Farkas spune acum că situația începe să-și găsească o rezolvare, cel puțin în Cetate, unde „colaci” grei de cabluri atârnă pe mai multe clădiri, iar firele brăzdează zona în toate direcțiile. „Am reușit să ne punem de acord cu toate firmele. În Cetate va lucra primăria împreună cu firmele care doresc să ducă cablurile în subteran. Aparatul primarului și cei de la Dezvoltare supervizează tot ce fac operatorii. Se va merge pe o procedură. Dacă vremea ne permite și putem semna contractele cu operatorii, pentru că din 2016 s-a schimbat legea, sper că în două luni vom termina să ducem toate cablurile în subteran, fără să deranjăm terasele sezoniere”, a declarat Farkas.
Comentarii prin facebook