Conflict deschis între o parte din artiștii instrumentiști ai Filarmonicii Banatul și directorul Ioan Coriolan Gârboni. Primii spun că nu mai pot lucra cu un om care îi insultă permanent, Gârboni susține că nu face decât să respecte legea, iar viceprimarul Dan Diaconu a fost deja mediator.
Ultimele două concerte ale Filarmonicii Banatul, inclusiv cel festiv de duminică seară, s-au desfășurat în condiții mai puțin obișnuite. O parte din artiști protestează împotriva managerului Ioan Coriolan Gârboni și au purtat banderole albe. Printre ei, și prim-violonista, dar și dirijorul Gheorghe Costin. „Este un protest vizavi de conducerea Filarmonicii Banatului, de jignirile care ni se aduc în fiecare zi de către directorul instituției, despre abuzul în serviciu, discriminările între colegi și comportamentul neadecvat pentru filarmonică (…) Ne face nemernici, golani, duplicitari, ne amenință că ne desface contractele de muncă… (…) Conflictul durează de un an. Am vrut să-l «cumințim» aici (…) Avem înregistrări în care suntem făcuți golani, mincinoși. Ne face bolnavi mintal, sunt multe”, spune Florin Lupulescu, artist instrumentist contrabas și liderul sindicatului Filarmonicii Banatul.
Problemele ar fi foarte diverse. „În fiecare zi de luni suntem liberi din partea dânsului. Nu ne lasă să semnăm condica. Apoi ne spune că avem de recuperat 18 zile și ne cheamă din concediu, vara, pentru că nu am fost la muncă în mai multe zile de luni. Cântăm la concerte extrastagiune, în care suntem obligați să cântăm neplătiți sau, dacă suntem plătiți, suntem plătiți la negru. Am fost plătiți pe hol, la negru. Când am spus că vrem să facem contracte civile, să plătim impozite, ne-a spus că nu, că e mai bine să nu plătim impozite. Ne bagă prin Asociația Pro Philarmonia, care este scutită de taxe până la 600 de lei (…) Pe stagiune (adică timp de 10 luni – n.r.) sunt minimum 30 de concerte în plus. În 2017, avem 30 de concerte date doar până acum (…) Noi nu știm ce este în contract, nu știm dacă suntem obligați să mergem să cântăm. Aceste contracte sunt făcute în majoritate prin Pro Philarmonia”, mai spune Lupulescu. Declarațiile lui sunt întărite și de unul dintre violoniști. „Actualul director are un comportament dictatorial și discreționar. Zece ani ne-am înțeles foarte bine, dar comportamentul din ultima vreme este unul dictatorial, contra artiștilor, ca și cum n-ar fi venit din aceeași orchestră, ca și cum ar fi venit din afară (…) Este evidentă reaua intenție. Nu ne dă voie să plecăm, deși există o lege care spune că, în momentul în care instituția se poate lipsi de unul dintre artiști, el poate colabora și să realizeze drepturi conexe de autor și cu alte instituții din țară sau din străinătate. Or, acest lucru la noi, pentru unii dintre colegi, nu se mai întâmplă”, susține, la rândul lui, Călin Nanu.
Domnul viceprimar a spus că va încerca să medieze o conciliere între noi, dar nu vedem altă soluție decât schimbarea directorului. Dan Diaconu a aflat sâmbătă ce se întâmplă aici. Pe noi nu ne-a întrebat nimeni care este atmosfera aici. Nu cred că directorul este evaluat pe comunicarea între colegi. Nouă nu ne place să facem bâlci, suntem artiști. Din păcate, bâlci face el.
Florin Lupulescu, artist instrumentist contrabas
Directorul Ioan Coriolan Gârboni vorbește însă despre o adevărată campanie împotriva sa. „Colegii mei protestează din cauza unei legislații schimbate, care nu le permite să se deplaseze ca și până anul trecut, în diferite colaborări în țară sau în străinătate. Avem o condică și unii dintre colegii noștri o consideră opresivă (…) Jignirile nu se referă la ei, se referă la cei care au trimis anonime fără număr, de peste un an. Au trimis către toate organele posibile, reclamând cum că ar fi o acțiune împotriva unei comunități baptiste, că sunt cu ortodocșii, numai prostii. Au fost trimise la DNA, peste tot, și nimeni nu le-a luat în seamă (…) Primăria are împreună cu mine, ca director, un contract de management, dus până în 2021, care a primit nota 10 și este «ghidul», dacă vreți, al primăriei de a face concerte. Noi ne numim Filarmonica Banatul și, ca atare, suntem finanțați și de CJ pentru concertele din județ. Colegii mei nu vor să cânte. Suntem singura filarmonică care avem 8 turnee pe an în Olanda, Franța, Germania, care sunt plătite. Nici acolo colegii mei nu mai vor să meargă”, ne-a declarat Gârboni. Acesta susține că există, în momentul de față, un vid legislativ. „Se va încerca modificarea regulamentului interior. Deocamdată nu avem nici contract colectiv de muncă și toate normele de la Ministerul Culturii au fost abrogate. Eu nu sunt dictator, dar este dictatura legii, care trebuie respectată. Nu sunt pus aici să fac nimănui favoritisme. Răspund patrimonial cu casa și cu libertatea mea, pentru fiecare semnătură”, mai afirmă directorul filarmonicii.
Viceprimarul Dan Diaconu a încercat deja o mediere a conflictului. „Am avut o primă întâlnire sâmbătă, care a durat patru ore. A rămas că vom trata fiecare punct în parte. Împreună cu Ștefan Sandu, membru în consiliul de administrație, am reușit să identificăm două puncte mai mari, pentru că au fost o mulțime de elemente personale. Pe de o parte, colaborările. La propunerea lui Ștefan Sandu, am acceptat ca, în CA, să existe o discuție cu fiecare instrumentist care își dorește să colaboreze cu alte instituții. Cealaltă problemă este legată de spectacolele din afara stagiunii și din afara celor care sunt realizate pentru primărie, care se poate rezolva printr-o procedură internă. Ne vom întâlni din nou în această săptămână”, ne-a declarat Diaconu.
Comentarii prin facebook