Consilierul local Grigore Grigoroiu a renunțat degeaba la terenul pentru casă de la primărie pentru care se „calificase”. Nu e în incompatibilitate și o spune chiar Agenția Națională de Integritate! Un timișorean a aflat deja o parte din răspunsul pe care îl caută, de vreo lună, primarul Nicolae Robu.
Distribuirea terenurilor de casă pentru tineri în baza Legii 15/2003 stă pe loc de trei luni. La sfârșitul lunii martie, când au fost anunțați cei 128 de norocoși, printre ei se numărau Sanda Greblă, fost consilier personal al primarului Nicolae Robu și angajată acum a unei alte direcții, consilierul personal Cătălin Iapă, consilierul local Grigore Grigoroiu și fiul consilierului local Ilare Bordeașu. Pentru a nu se trezi că este în incompatibilitate, Grigoroiu a renunțat la teren, dar hotărârea de CL care să bată în cuie lista încă n-a fost votată de plen. În mai, primarul Nicolae Robu a anunțat că a cerut ANI un punct de vedere pe această speță. „Am transmis o adresă către ANI prin care am cerut să se exprime vizavi de aceste situații în care unii acuză că ar fi vorba de incompatibilitate (…) Nu am vrut să risc (…) După părerea mea, niciuna dintre persoanele implicate nu a fost de rea-credință, dar suntem pe această legislație ambiguă”, declara, în mai, edilul. Robu susține acum că n-a primit niciun răspuns de la ANI, așa că a revenit cu o nouă solicitare.
Nu se poate reține încălcarea regimului conflictelor de interese în materie administrativă aplicabil consilierilor locali de către Grigoroiu Grigore și Bordeașu Ilare
ANI, despre cum s-au împărțit terenurile de casă pentru tineri
Pe de altă parte, un răspuns de la ANI tot a ajuns la Timișoara. Lucian Serdean, cel care a încercat să candideze la postul de city manager, dar n-a trecut de proba dosarului, a cerut și el un punct de vedere legat de situația lui Grigore Grigoriu, respectiv Ilare Bordeașu. Răspunsul de la ANI e o veste proastă pentru consilierul liberal. „Nu se poate reține încălcarea regimului conflictelor de interese în materie administrativă aplicabil consilierilor locali de către Grigoroiu Grigore și Bordeașu Ilare, deoarece HCL 193/2016 a fost adoptată cu respectarea dispozițiilor art. 1, alin (3) «Atribuirea terenurilor se face în ordine de prioritate pe baza unor criterii prin hotărâre a consiliului local» și art. 3, alin (2) «consiliile locale pot stabili criterii suplimentare față de cele prevăzute la alin. (1), în vederea atribuirii terenurilor disponibile» din Legea 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea de locuințe proprietate personală, republicată. Criteriile suplimentare de selecție a solicitanților aprobate prin HCL 193/2016 au fost aplicate tuturor persoanelor care au depus la Primăria Timișoara cereri pentru atribuirea de loturi de teren pentru construirea de locuințe (această hotărâre nu conține prevederi referitoare la aprobarea și aplicarea criteriilor suplimentare doar pentru anumite persoane determinate, printre care consilierul local Grigoroiu Grigore și fiul consilierului local Bordeașu Ilare)”, scriu cei de la Agenția Națională de Integritate.
Altfel spus, ANI consideră perfect legală atribuirea unui teren de casă pus la dispoziție gratuit de primărie către un consilier locale sau către membrii ai familiei acestuia. Serdean spune că a primit răspunsul în 7 zile. „A venit nesperat de rapid, în condițiile în care nici după un an nu am primit răspunsuri la alte sesizări de incompatibilitate. Nu putem decât să speculăm motivele pentru care dl. primar ascunde acest lucru față de cei cărora le-a promis bunăstarea. O posibilă cauză poate fi o plângere penală depusă de către unul dintre proprietarii de drept ai terenurilor supuse spolierii de către dl. Primar”, afirmă timișoreanul. Cele 128 de parcele a câte 300 metri pătrați sunt situate în zona Ovidiu Balea. Primarul Nicolae Robu susține că terenul este al municipalității și nu există niciun litigiu pe acesta.
Comentarii prin facebook