Odată cu desemnarea lui Mihai Tudose pentru funcția de premier, criza politică din România, transformată chiar și în criză economică, a luat sfârșit. În câteva zile vom avea guvern și totul va reveni la nornal. Mă rog, normalitatea românească. Fiindcă din nou am intrat în Cartea Recordurilor, după ce PSD a fost nevoit să recurgă la moțiune de cenzură pentru a-și da jos propriul guvern. Oricum, războiul din interiorul PSD a lăsat răni adânci, iar unele nu se vor vindeca niciodată. Numirea lui Mihai Tudose confirmă încă o dată un lucru deja știut. Și anume că motivul crizei, debarcarea lui Sorin Grindeanu, n-a avut nicio legătură cu așa-zisa evaluare internă a Cabinetului. Fiindcă dacă avea o legătură, la rezultatele obținute la „examenul Vâlcov”, Tudose merita cel mult un post de portar la Palatul Victoria. Dar cine câștigat și, mai ales cine a pierdut din acest război?
Liviu Dragnea. La prima vedere pare marele învingător. A fost însă o victorie a la Pirus. Încă o „victorie” ca asta și Dragnea va fi terminat. Criza a arătat că modul dictatorial în care conduce partidul nu are suport unanim în PSD. De această dată, majoritatea a fost cu el. Dar e destul și faptul că tot mai multe voci încep să arate că „împăratul e cam gol”. Imposibilitatea legală ca Dragnea să conducă guvernul va produce probabil probleme și pe viitor. Să vedem, de exemplu, ce-o să se întâmple atunci când românii vor realiza că promisiunile electorale ale PSD au fost basme citite naivilor.
Sorin Grindeanu. Tot la prima vedere pare a fi terminat politic. Dar e doar o aparență. Grindeanu va fi nevoit ca pe termen scurt să stea pe tușă. Nu va pleca din PSD, ci va aștepta ca masa critică anti-Dragnea să fie tot mai mare, iar atunci când se va ivi momentul va fi unul dintre cei care se vor urca pe val. Acum are nevoie de răbdare și tutun. Și să nu-l imite pe amicul Ponta și să înjure tot partidul, nu doar anumiți lideri. Care Ponta, dacă tot veni vorba de el, i-a făcut numai rău în aventura politică din ultimele săptămâni.
Victor Ponta. În iarnă înjura Guvernul Grindeanu. Tensiunile dintre premier și Dragnea l-au făcut să reintre în joc. Pentru scurt timp. Acum s-a demonstrat că fostul premier nu mai are susținere în PSD. Unii naivi au crezut că mai are control pe cel puțin 20 de parlamentari care vor vota împotriva moțiunii.. N-a fost însă așa. Foarte probabil, Ponta va pleca din PSD și va face o nouă construcție politică cu Daniel Constantin. Una sortită eșecului, așa cum a fost și cu PRU-ul lui Ghiță și Bogdan Diaconu.
Călin Popescu Tăriceanu. Nu-s prea multe de zis aici, decât că, odată ce te-ai obișnuit cu statutul de slugă și având și o anumită vârstă, e foarte greu să redevii bărbat.
Olguța Vasilescu. Gabriela Firea. Codrin Ștefănescu alias „guriștii”. S-a văzut acum ce prost stă PSD la capitolul comunicare. Cu astfel de oameni deranjanți pentru electoratul citadin, PSD va fi nevoit să-și ia voturi tot cu mici, bere, găleți și plase cu mâncare.
Klaus Iohannis. A jucat riguros cartea Constituției, neintervenind în favoarea niciuneia dintre taberele din PSD. Și asta în condițiile în care din ambele zone se sugera că au contacte cu președinte. A transmis mai multe mesaje către PSD să-și rezolve criza mai repede, iar când a fost nevoie de el, a desemnat premierul propus de coaliție. A fost atacat ulterior pentru că ar pactiza cu PSD și SRI. O enormitate. Ce trebuia să facă, mai ales că se vede ce rezerve de cadre sunt în curtea PSD? Să-l refuze pe Tudose, ca să vină Olguța, Codrin Ștefănescu sau femeia aceea ștearsă de la Interne? Sau – de ce nu? – filozoful Daea de la Agricultură, preminat al evaluării Vâlcov? Oricum, singurul care a punctat în acest război rămâne președintele.
Cât despre partide, e clar că PSD iese urât din această criză, oricâte sondaje triumfătoare se vor grăbi să facă acum prietenii lui Dragnea. Opoziția PNL și USR n-a reușit însă să profite sub nicio formă de debandada din PSD, ambele partide fiind cantonate în această perioadă în dispute interne. La PNL acest lucru a fost oarecum normal, trecând printr-un congres. În schimb PMP, dar mai ales Traian Băsescu au jucat cartea Grindeanu și a upierdut. Ca să fie ridicol până la capăt, PMP a fost și singurul partid din opoziție care a venit cu o propunere de premier la consultările de la Palatul Cotroceni. Oricum, e un partid care va continua să coboare pe tobogan.
Comentarii prin facebook