Sunt peste două decenii de când jazzul a cucerit Munții Banatului, iar poveștile acestei frumoase relații de iubire se spun încă la fel de proaspete. Ultima dintre ele se deschide în fața publicului chiar în aceste zile, la Muzeul de Artă.
Muzeul de Artă Timișoara este, până la începutul lunii septembrie, gazda expoziției „Gărâna Jazz Festival 20”, un demers de fotojurnalism documentar care spune istoria unuia dintre cele mai importante festivaluri de jazz open-air din Europa Centrală și de Est. Imaginile sunt semnate de Horațiu și Mihai Șovăială, doi fotografi aflați pentru prima oară la Gărâna în vara lui 2016. După cinci zile petrecute în munții cu jazz au ieșit acum la lumină două povești distincte, dar, în același timp, dependente una de alta. Prima recreează atmosfera locală, a doua constă într-o serie de portrete ale artiștilor care au urcat pe scena ediției aniversare din iulie 2016. Imaginile se succed într-un ritm care provoacă emoții celor care au trăit deja experiența Gărâna și stârnește și mai tare curiozitatea celor care vor merge acum pentru prima dată.
Festivalul Internațional de Jazz Gărâna este organizat de Fundația Culturală Jazz Banat, membră a European Jazz Network. În ultimii 20 de ani, peste 70.000 de spectatori și numeroși artiști cu renume internațional au împărtășit experiența muzicii jazz de avangardă ascultată sub cerul liber în micul sat din inima Banatului. Au cântat la Gărâna: Eberhard Weber, Mike Stern, Jan Garbarek, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitous, Zakir Hussain, Magnus Ostrom, Bugge Wesseltoft, Lars Danielsson, Avishay Cohen, Nils Petter Molvaer, Jack Dejohnette, Kimmo Pohjonen și multi alții. Ediția din acest an, cea cu numărul 21, are loc în perioada 6-9 iulie.
Comentarii prin facebook