Un tânăr de 24 de ani a murit, pe 17 septembrie, strivit de poarta de intrare în Timișoara, de pe Calea Lugojului, „estetizată” cu 56.000 de euro în urmă cu doi ani. Procurorii urmează să stabilească, la finele anchetei, cine e de vină pentru acest tragic incident. Până atunci, deși nu e inginer constructor, Cătălin Iapă, consilierul personal al primarului Nicolae Robu, s-a gândit că ar fi cazul să-și prezinte concluziile personale.
Viața lui Vlad Baici, 24 de ani, student la Medicină Dentară, a fost curmată duminică. 17 septembrie, când peste mașina în care se afla a căzut poarta de intrare în oraș, pe Calea Lugojului. Uriașa structură pe care scria „Timisoara, orasul declansarii revolutiei romane din Decembrie 1989”, a fost modernizată, în vara lui 2015, la solicitarea Primăriei Timișoara, de firma Stareto SRL, care a primit lucrarea prin încredințare directă. „Acea poartă, construită în timpul comunismului, în anii 1980, trebuia să fie foarte solidă, fiind gândită ca suport pentru o cortină care să blocheze traficul auto în situații excepționale, în contextul în care, în acea perioadă, un grup de cetățeni au furat arme și autoritățile vremii au avut mari dificultăți în a-i prinde. În 2014-2015, poarta a fost modernizată, mai bine zis a fost estetizată prin intervenții autorizate, conforme cu solicitările expertului care a făcut expertiza comandată de primărie”, a declarat, la o zi după tragicul incident, Nicolae Robu.
Este în derulare o anchetă a parchetului, care poate dura luni bune, dar, la zi după ce au apărut imagini, filmate de camera de bord a unui șofer, care surprind momentul în care s-a prăbușit poarta, Cătălin Iapă, consilierul personal al primarului, a găsit o explicație a ceea ce s-a întâmplat. Iapă nu este inginer „structurist” sau constructor. Iată ce susține el:
„Poarta a căzut din cauza impactului cu acoperișul clădirii albe din stânga care a fost luat de vânt, nu din cauza strict a vântului! (…) În filmare se vede cum se desprinde o bucată din acoperișul clădirii albe din stânga, cu 10 secunde înainte de prăbușire, bucata care zboara peste drum fără să atingă poarta, iar mai apoi se desprinde o a două bucata de acoperiș, se vede cum se desprinde și cum zboară, care lovește piciorul stâng al porții, în partea de sus. După impact se vede cum poarta începe sa pice, întâi pică piciorul stâng, care e lovit, după care pică și piciorul drept, tras după el de greutatea porții. Concluzia mea personală, după ce am văzut filmarea, e că poarta nu a căzut din cauza vântului, care era foarte puternic, ci din cauza impactului cu acoperișul clădirii. Fizica spune că la impactul dintre două corpuri, cel care acționează este impulsul, masa corpului înmulțită cu viteza sa. Impulsul poate avea valori foarte mari, mai ales dacă și masa corpului și viteza sunt deja mari. De exemplu, un corp cu greutatea de 300 kg, dacă are o viteza de 122 km/h (33,89 m/s), impulsul corpului este de 10.167 kg*m/s. (…) Dacă e să ne gândim la cum era construită poarta, impactul e cu totul altul dacă poarta era lovită de o mașină, la baza ei, sau de acel acoperis în partea de sus a stâlpului, nu se pot compara cele două cazuri. Tragedia creată prin pierderea unei vieți nu mai poate fi, din păcate, evitată acum, indiferent de aceste discuții sau de altele și indiferent de motivul prăbușirii porții”.
Furtuna din Timisoara..moment fatal surprins de un coleg..
Posted by Leo Luke on Friday, September 22, 2017
Comentarii prin facebook